Korte nyheter – april 2016

Korte nyheter - april 2016

nyheder politik

Situationen i spansk politik oförändrad
Efter Pedro Sánchez nederlag i parlamentet efter den andra omröstningen om hans tillträde som ny statsminister i mitten av mars har det inte talats om nya insatser för att samla en ny regering. Enkel majoritet hade annars varit tillräckligt för socialistpartiets ledare. Men då både Partido Popular och Podemos röstade emot var stöden från Ciudadanos inte nog. Det andra nejet mot Pedro Sánchez som ny statsledare visar tydligt hur svar situationen verkligen är. De fyra stora partierna har fortfarande mycket svårt att komma överens. PSOE och Ciudadanos håller fast vid deras pakt, men kan inte få hål på förhandlingarna med Podemos, som troligtvis har ett stort intresse att få till ett nyval. I gengäld kan inte Partido Popular få till en dialog med PSOE, då Pedro Sánchez inte kan acceptera en situation i vilken Mariano Rajoy fortsätter som statsminister, då han nu, tillsammans med Ciudadanos, är större än PP. Kan nu inte partierna enas om grunden till en ny och bred regering senast den 2 maj ska ett nyval utlysas, och för det är den 26 juni ett möjligt datum.

 

nyheder skrald

Limasa avblåste den kollektiva strejken
Mars bjöd inte bara på härligt väder utan även på sopstrejk i Málaga. Det kommunala städbolaget Limasa, som står för renhållningen av Málagas gator, beslutade den 1 mars att strejka på obestämbar tid, då Málaga kommun inte ville tillmötesgå Limasas önskemål om högre lön och längre semester. Strejken varade i elva dagar medan över 7 000 ton sopor samlades överallt på Málagas gator, innan kommunen och representanter från Limasa tillslut lyckades nå en överenskommelse.
Arbetet återupptogs och staden stod återigen ren och fin inför påsken.
Situationen har varit så kritisk att soporna på en del platser av staden hindrade fotgängare att ta sig fram och tvingat dem ut i trafiken för att ta sig förbi sopbergen.
Limasa har önskat att kommunen ska gå in och betala för de dagar som de inte har arbetat under strejken, men detta krav tillmötesgick inte kommunen.
”Vi vill inte ge vika för mer, vi har nästa mött 100 procent av kraven”, har borgmästare Francisco de la Torre sagt.

Strandpromenaden i Fuengirola är äntligen klar
Efter många års tvister om den så kallade fjärde fasen av Paseo Marítimo i Fuengirola kunde alla delar av den sju kilometer lång strandpromenaden äntligen öppna efter drygt ett års omläggning och renovering. Investeringen har kostat 2,3 miljoner euro. 430 nya parkeringsplatser till strandgästerna har skapats på Bulevar de Carvajal, alltså parallellt med strandpromenaden.
Det är över 25 år sedan som övriga delar av strandpromenaden stod färdig med fina trottoarer, rabatter och palmer, men polemiken mellan kommunen och dels den socialistiska regionalregeringen i Sevilla och dels regeringen i Madrid har satt käppar i hjulet för den sista delen av projektet. Så sent som 2004 blockerade den dåvarande statsministern José Luis Zapatero licensen, och fram till januari 2015, när renoveringsarbetet börjare, har den östra delen av strandpromenaden varit sliten och tråkig. Så det var sannerligen en glad påsknyhet för Fuengirolas kommun, invånarna och turisterna att hela Paseo Marítimo nu stod färdig.

nyheder strans

Strand i Spanien bäst i Europa
Den ligger inte på Costa del Sol men Spanien kan ändå stoltsera med att ha världens bästa strand. Närmare bestämt handlar det om stranden Playa de Ses Illetes, på toppen av ön Formentera, Balearernas minsta ö, som vunnit titeln Europas bästa strand. Utmärkelsen kommer från internetsidan Trip Advisor, där semesterfirare och andra resanden från hela världen har kommenterat denna vackra strand, som av en del till och med beskrivits som ett paradis.
På 1970-talet var det främst hippies som vallfärdade till Formentera för lugnet och kärleken. I dag har turisterna dock hittat vägen till ön, som ligger sex kilometer söder om Ibiza, och bara en halvtimmes seglats därifrån. Stränderna på Formentera ligger i ett fridlyst område, där det är förbjudet att röra växterna, och med det blå vattnet och den kritvita sanden är det inte förvånande att ön beskrivs som det sista paradiset i Medelhavet.

 

nyheder airport

Rekordmånga passagerare på Málagas flygplats
1,5 miljoner resenärer passerade Málagas flygplats under januari och februari 2016. Sifforna visar att det skett en kraftig ökning av resenärer till och från Málaga i början av året, och det motsvarar en ökning på 15 procent jämfört med samma period förra året.
Ökningen ser lovande ut då denna årstid normalt utgör ett av de större problemen för turistsektorn på Costa del Sol. Under bara februari registrerades 794 722 passagerare på flygplatsen.
År 2015 var ett rekordår för Málagas flygplats med hela 14,4 miljoner passagerare som reste via flygplatsen och om trenden från de första månaderna 2016 håller i sig kan detta år bli ytterligare ett rekordår. Under januari och februari flög 12 646 flyg via Málagas flygplats, vilket motsvarar en ökning på 11,9 procent. Antalet passagerare visar dessutom på att dessa flyg har varit nästan fullbokade.
Málaga har varit landets fjärde största flygplats mätt i antal passagerare efter Madrid, Barcelona och Mallorca. Men – trots de goda passagerartalen – har Málaga fallit ned till en femteplats under årets första två månader. I stället är det Tenerife Sur som knipit fjärdeplatsen då den har presenterat en ännu större ökning. Traditionen till ära är Kanarieöarna en attraktiv destination under vintermånaderna på grund av det milda klimatet.

 

nyheder arbejdsloes

Arbetslösheten är ojämnt fördelad mellan kvinnor och män
Den spanska arbetslösheten ökade i februari med 2 231 personer. Det är den andra månaden i rad som arbetslösheten ökar, om än minimalt. Totalt befinner 4 152 986 personer sig i dag utanför arbetsmarknaden. Av dessa bor 184 010 i Málagaprovinsen. Omvänt har antalet anmälda till Seguridad Social ökat med 63 355 personer i februari, vilket innebär att 17 167 712 personer i dag befinner sig i arbete och bidrar till Seguridad Social, som är en blandning av a-kassa, pension och sjukförsäkring. Ofta råder det harmoni i förändringarna i arbetslöshetssiffrorna och antalet anmälda till Seguridad Social-systemet. Men så var det alltså inte i februari. Siffrorna från Seguridad Social visar tydligt att det har skapats nya arbetstillfällen men att det till dessa har anställts människor som inte varit arbetslösa. Det kan t ex röra sig om studerande eller utlänningar som har kommit till Spanien för att arbeta.
Utav de totalt 4 152 986 personerna i Spanien som är registrerade som arbetslösa är 2 261 513 kvinnor, jämfört med 1 891 473 arbetslösa män. Härmed är nästan var fjärde kvinna i Spanien arbetslös (22,51 procent). Lönemässigt måste kvinnor i Spanien arbeta 70 dagar mer om året för att tjäna lika mycket som männen.
Vidare är det fyra gånger så många kvinnor jämfört med män som har deltidsjobb, dvs. att hela 33,4 procent av kvinnorna jobbar deltid medan samma siffra för männen bara är 8,6 procent. Över hälften deltidstjänsten helt enkelt för att de inte kan få ett heltidsjobb.

Ny transportservice i Málaga
Olika koncept, såsom Uber, vari privatpersoner delar på körningar har haft stora framgångar i nästan hela Europa, men inte i Spanien. Här fick taxichaufförerna liknande koncept stämplade som olagliga. Trots det får taxibilarna svårare att hålla kvar deras monopol för nu kommer det en ny transportservice till Málaga. Cabify heter det nya konceptet, med rötter i Madrid, där det varit framgångsrikt. Cabify är hyrning av bil med chaufför, som i princip är en privatperson, då det är ganska lätt att få tillstånd att bli chaufför. Cabify är en applikation som man kan ladda ned till sin mobiltelefon så att chaufför och kund snabbt kan komma i direktkontakt. Cabify är bara ”mellanhanden” som tar kommission för transporttjänsten, som kommer att vara billigare än att åka taxi. Tillskillnad från andra koncept så är Cabify lagligt. Företaget kommer att börja med 30 bilar med självständiga chaufförer men hoppas att flottan ska tiodubblas innan årsskiftet.

 

nyheder grafitti

Graffiti i Málaga är mer aktuellt än någonsin
Den lokala graffitikonstnären och malagueñon Ddarko har i snart ett år målat omkring 50 färgglada djur på Costa del Sols byggnader.
”Platsen är en fundamental del av projektet. Vanligtvis letar jag efter platser på internet, i forum och på Google Maps, och jag tar foton och kör runt, tills jag hittar den rätta stängda byggnaden. Jag tycker att de är perfekta som bakgrund för mitt arbete. Normalt tar jag ett foto av en plats och kommer sedan tillbaka för att teckna, och ibland kan stället vara så fett att jag börjar på en gång”, säger Ddarko, vars konst har ställts ut på Giorgio Cini Foundation i Venedig, CAC i Málaga, In Festival i Lissabon, Urban Art i Soho-kvarteret (MAUS), Unicaja Cultural Centre i Antequera mm.
Ddarko försöker ge lite liv och färg åt de övergivna och grå fastigheterna. Och här kan man ha sådan tur att stöta på en av de många snygga veck på någon av kustens många övergivna byggnader, t ex en guldfisk, en manet eller en påfågel.
Ddarko hoppas på att karriären ska föra honom till New York inom snar framtid, men under tiden förbereder han sig på ett evenemang i Fuengirola, där han bor.
”Graffiti i Málaga är mer aktuellt än någonsin. Vår stad har alltid varit en av pionjärerna i Spanien. Jag kommer ihåg att jag såg graffiti på fasaderna i Málaga när jag var liten. Och faktiskt är många av graffitimålarna populära i dag och har varit stor inspiration för mitt arbete.

 

nyheder gastronomi

174 Michelinrestauranger i Spanien
La Guía Michelin (Michelinguiden) 2016 ger Spanien orsak till att skryta med att inte ha färre än 174 restauranger belönade med Michelinstjärnor. Detta placerar Iberiska halvön (Spanien och Portugal med totalt 183 Michelinrestauranger) på en fjärde plats på listan över Europeiska länder med flest Michelinrestauranger. Frankrike är det land som med sina 609 Michelinstjärnebelönade restauranger tar sig in på en klar förstaplats. För att jämföra så har Sverige och Danmark 18 Michelinbelönade restauranger var och lyfter upp Norden på listan, medan Norge inte bidrar i speciellt hög grad till den nordiska stjärnfesten med sina tre stjärnrestauranger.
I Spanien fördelas de 174 Michelinstjärnorna mellan åtta restauranger med hela tre stjärnor, 20 restauranger med två stjärnor och 146 restauranger med en stjärna. Katalonien är med sina 50 Michelinrestauranger den region i landet med flest stjärnbelönade restauranger.
I La Guía Michelin får maten poäng med hjälp av stjärnor. I bedömningen ingår fem kriterier: råvarornas kvalitet, hantverket (dvs. smaken och tillagningen), personligheten (dvs. hur väl kocken lyckas skapa ett eget uttryck), valuta för pengarna och kvaliteten över tid (dvs. upplevelsen ska vara lika bra oavsett när restaurangen besöks).
En stjärna innebär att det är en riktigt bra restaurang i sin kategori. Två stjärnor betyder att restaurangen är värd en omväg och tre stjärnor betyder att restaurangen är värd en resa.
Se listan över alla Spaniens Michelinrestauranger här: http://goo.gl/byIAI6.

_____________

Månadens Tweet
Diario Gastronomía (@DGastronomia) är flitiga på Twitter med att dela olika tips relaterade gastronomi. På twitterprofilen finns också tweets om mer djupgående information relaterat till matvanor och konsumtion. Bland annat har Diario Gastronomía tweetat om ansvarig konsumtion. Enligt en rapport utarbetat av Redostal (Red para la Sostenibilidad Agrolaimentaria; Nätverk för Den Hållbara Livsmedelssektorn) är den unga generationen mer kritisk mot oetiska märken och produkter när det kommer till livsmedel. Rapporten, El Ciudadano y la RSE (Invånarna och Socialt Ansvar), har genom en undersökning kommit fram till att bland 600 spanjorer finns det en ökande trend bland de unga spanjorerna att de värdesätter etiskt beteende bland producenter av livsmedel. Det visar att livsmedelsproducenter inte längre bara ska uppfylla ett grundläggande behov utan samtidigt, i allt högre grad än tidigare, ta ansvar och visa hänsyn till de omgivningar som de verkar i. 96 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar i enlighet med detta, att företag har samma ansvar för miljömässiga utmaningar, som regeringen har. Dock menar 70 procent av de tillfrågade att konsumenterna också är sociala aktörer som ska ta på sig större ansvar för utmaningarna i samhället. Detta placerar konsumenterna som de tredje viktigaste aktörerna i samhället i förhållande till att främja social och miljömässigt ansvar. På fjärdeplats ligger medierna som efterföljs av sociala rörelser såsom ideella föreningar.
Undersökningen tar senare upp att 63 procent av konsumenterna faktiskt straffar de livsmedelsmärken som inte uppfattas som samhällsansvarsmässiga i deras sätt att driva sitt företag på. 50 procent av dessa låter bli att köpa en produkt som inte är framställd enligt etiska och ansvarfulla riktlinjer, medan 10 procent uppger att de skulle skriva kritiska meddelanden om produkterna online. 3 procent genomför konkreta initiativ för att sätta stopp för sådana produkter, bland annat genom namninsamlingar.
Hela 70 procent av konsumenterna mellan 18-35 år köper endast produkter som tillverkas med hänsyn till etik. Det jämfört med att det bara är 52 procent av konsumenterna äldre än 35 år som är lika kritiska i deras konsumtion av livsmedel. Jämfört med förra året har antalet ansvarstänkande konsumenter ökat med en procentenhet.

Av norrbom

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.