Q10 hjälper våra celler att producera mer energi

Q10 hjälper våra celler att producera mer energi

”Jag vet att jag har blivit äldre. Men jag kan inte förstå att jag plötsligt inte har energi till saker och ting – inte ens att spela fotboll i trädgården med mitt barnbarn. Och att stiga upp ut sängen om morgonen… phuu, det är jobbigt, inte bara på grund av trötthet utan även på grund av ömhet och smärta i leder. Det är ju konstigt…”

Jörgen är en medelålders man med smärta i flera av de stora lederna och så är han trött och känner sig energilös. Han tycker också att han ser lite mer pessimistiskt på tillvaron och framtiden än förr. Detta har hållit på i drygt två månader. För fyra månader sedan började han med den kolesterolsänkande medicinen statiner, som läkaren skrivit ut till honom på grund av ett lite förhöjt kolesterol. Utöver statinerna förändrade han inte så mycket i sitt liv – utöver att han ju inte längre hade energi till sina joggingrundor samt inte orkade vara lika social som tidigare.
Vad Jörgen inte visste och vad många andra inte heller vet är att statiner, förutom många andra biverkningar, fungerar som blockerare för ämnet Q10. Q10 är ett ämne (ett såkallat co-enzym) som kroppen delvis producerar själv och som den dels får från maten. Detta ämne är avgörande för produktionen av energi i våra celler. När vi har Q10-brist kan inte våra musklers energifabriker (de såkallade mitokondrier) få tillräckligt med energi av socker och fett från vårt blod, vilket resulterar i trötthet, muskelsmärtor och muskelsvaghet.
 
Jörgen började sedan att ta ett bra Q10-tillskott och mådde genast mycket bättre – han har faktiskt fått tillbaka sitt aktiva och glada liv.
Mer än en tredjedel av alla skandinaver över 65 år behandlas med statiner och antalet bara ökar. Och av dessa är det riktigt många som går runt och lider av medicinens biverkningar, och det är synd. Om statiner är den rätta behandlingen för en individ är upp till läkaren att avgöra men det är värt att vara uppmärksam på att det finns mycket som pekar på att statiner i förebyggande syfte ger i stort sett ingen som helst effekt och att forskning visar att statiner som ges som behandling oftast bara bidrar med några få dagars längre liv. Utöver de nämnda biverkningarna i Jörgens fall förknippas medicinen även med biverkningar som utvecklandet av diabetes, leverskador, depression och minnesförlust.
Q10 är inte bara viktigt för att minska biverkningar vid statinbehandling. Från forskare vet vi också att hjärtpatienters hjärtmuskel saknar Q10. Denna patientgrupp skulle med stor sannolikhet minska deras biverkningar markant om de kompletterade med ett Q10-tillskott.
Utöver att Q10 bidrar till att producera energi är det även en kraftig antioxidant som skyddar oss mot skadliga fria radikaler, sjukdom och för tidigt åldrande. Q10 kan vara speciellt fördelaktigt om du har typ 2-diabetes, migrän, fibromyalgi, kardiovaskulära problem, tar statiner, är över 50 år och tycker att du saknar energi, har låg omsättning, är mycket fysiskt aktiv, är stressad eller utbränd.
I maten finns det mest Q10 i nöt- och fläskkött, soja och sardiner. Men ämnet upptas inte så bra från kosten varför det kan vara bra att ta ett bra kvalitetstillskott. Fråga om olika märken och doser hos Vitamina, som har bra produkter i sitt sortiment.
 

Vitamina Centro Idea. Tel. 952 58 43 13

Skrivet av Marie Steffensen för Vitamina
www.maria-steffensen.com

 
 
 
Av Marie Steffensen för Vitamina

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.