Dela

Diarré är ett mycket vanligt problem hos valpar. I denna artikel kommer jag att fokusera på de vanligaste orsakerna till diarré, första hjälpen-behandling i hemmet, när det är dags att verkligen bli bekymrad samt när man bör söka hjälp hos en veterinär som känner igen akuta situationer som kan ha livshotande konsekvenser.

Orsaker

De vanligaste orsakerna till diarré kan delas in i fem kategorier: vanlig stress, koständring, intag av främmande läkemedel, parasiter samt virusinfektioner.
 
Det är viktigt att hålla ett extra öga på din valp när den har diarré. Unga hundar blir snabbare sjuka än äldre. Om din valp har diarré är det oftast ingen orsak till att drabbas av panik men om problemet inte går över inom en dag bör du boka tid hos din veterinär eller uppsöka djursjukhus. Unga valpar kan nämligen bli allvarligt uttorkade på bara 24 timmar eller till och med under kortare tid.
 
Både människor och djur kan få diarré grundat på stress. Det är värt att tänka på. En valp går igenom stora förändringar under mycket kort tid. Valpen tas ifrån sin mor och sina syskon. Fysiskt flyttas valpen från en miljö som den känner samt känner sig trygg i till en ny och okänd miljö. Det är ofta en resa inblandad under denna förändring, även om det bara handlar om en kortare biltur. Hela valpens värld kan förändras under bara en natt. Varje enskild förändring kan vara stressande – även förändringar till det bättre. När man tänker över hur oerfaren en valp är och de stora förändringar som sker i dess liv de första månaderna är det ju verkligen inte konstigt att valpens mag-tarm-kanal reagerar på stress. Om valpens diarré är stressrelaterad bör diarrén gå över inom ett par dagar. Ett par goda råd under tiden är att alltid ha färskt vatten framme – lyft eventuellt upp din valps vattenskål och uppmuntra valpen till att dricka ur skålen. Se även till att valpen har nödvändiga sovmöjligheter så att den kan få tillräckligt med lugn och ro.
 
En annan orsak till diarré kan vara en plötslig kostförändring. Om din valp har fått foder av låg kvalitet och därefter får högkvalitetsfoder kan också detta skapa oro i matsmältningssystemet och därmed orsaka lös avföring. Generellt bör förändringen i din hunds kost – oavsett ålder – ske successivt, helst under en period av sju till tio dagar, och i vissa fall längre, beroende på valpen.
 
Valpar kan dessutom födas med inälvsmask eller få dem via modersmjölken. En del av de vanligaste organismer som orsaker diarré hos valpar är rundmask, bandmask eller piskmask. Som tur är kan ett maskangrepp lätt kureras med medicin. Om du misstänker att diarrén beror på mask är det mycket viktigt att en veterinär undersöker din hund. Undertiden ska du se till att hunden får tillräckligt med vätska eftersom uttorkning är den vanligaste orsaken till diarré.
 
Andra skadedjur som kan orsaka diarré hos din hund är protozoparasiter. Dessa är encelliga organismer och de vanligaste är Coccidier och Giardia. Om din valp har en protozoparasit i sin tarmkanal är dess diarré vanligtvis vattnig och mycket illaluktande. Du kan se om det finns blod eller slem i avföringen. Om detta är orsaken kommer valpen som regel även ha andra symptom såsom kräkningar, förlorad aptit eller trötthet.
 
Diarré är ett av de vanligaste symptomen på flera hund-virusinfektioner. Den mest allvarliga av dessa är parvovirus, även kallat CPV eller bara parvo. Parvovirus är mycket smittsamt och överförs genom avföring från en infekterad hund. Viruset invaderar slemhinnan i tunntarmen och ger en illaluktande och blodig diarré i samband med kräkningar, slöhet och allvarlig uttorkning. Äldre hundar läker ofta ut parvo men hos infekterade valpar är viruset ofta dödligt. Karakteristiskt för parvovirus är mycket illaluktande avföring samt en generellt snabbt försämrad hälsa. Om din valp visar tecken på virusinfektion är tiden viktig. Se till att få hjälp hos veterinär omedelbart. Veterinären kan ganska snabbt diagnosticera valpen baserat på symptom och laboratorieundersökningar. Var uppmärksam på att viruset fortfarande kan förekomma även om din valp är vaccinerad mot parvovirus samt att dödligheten är lika stor som hos ovaccinerade hundar.

Hur vet jag om min valps diarré är livshotande?

Dessvärre finns det ingen tumregel för att avgöra om din valps diarré är mild och därmed snabbt går över av sig själv eller om den är ett symptom på ett allvarligt hot mot dess hälsa. Generellt kan man säga att om din valp plötsligt får lös avföring – speciellt om det finns blodstänk i den – och om valpen samtidigt visar andra symptom som kräkningar, rekommenderas det att du uppsöker veterinär för omedelbar behandling. Mycket unga valpar kan bli allvarligt sjuka inom loppet av bara några få timmar, och det är bättre att förebygga än att läka.
 
Håll koll på din valp och var varlig med dess säkerhet. Detta kan minska eller helt eliminera risken för att din valp sväljer någonting som den inte borde. På samma sätt bör kosten förändras lite i taget för att inte utveckla gastrointestinala problem. Se till att inte överstimulera din valp samt att den får tillräckligt med vila och lugn för att på så sätt minska stressreaktionen av nya omgivningar. Ta inte heller med valpen till hundparker innan den är fullt vaccinerad och låt den heller inte möta andra ovaccinerade eller sjuka hundar.

Hemvård vid mild diarré

Om din valp har mild diarré men fortfarande har energi och leker bör du vara noga med om den dricker tillräckligt. En valp har behov av ca 100 ml vätska per kg kroppsvikt. Det bästa är om du kan ge valpen en speciell elektrolytbehandling – för att säkra elektrolytbalansen i kroppen, t ex Oralade. Var dessutom uppmärksam på valpens kroppstemperatur. 38,5 C +/- 0,5 C är den normala temperaturen. Om dess temperatur faller är situationen mer allvarlig, och faller temperaturen till under 38 C är det dags att söka akut hjälp.
 
Susanne Kamu, Autoriseret skandinavisk veterinär.
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C /. Maestra Aspiazu, Puebla Lucía, 29640 Fuengirola.
Telefon: 952 667 333
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Av Susanne Kamu, Autoriseret skandinavisk veterinär

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.