Framtiden är grön i köket
Den passar utmärkt till fiskgrytan, till youghurt, ost, majonäs. risotto, hamburgare, gin och tonic – och i choklad.
 
– Alger är framtiden. Det finns nästan oändliga möjligheter att använda havets mirakel. Vi har bara precis börjat se vad vi kan använda alger till, säger Vivienne Demmer på algföretaget Green Sea Bio System.
I ett industriområde utanför Alicante i Spanien med fyrkantiga lådor fyllda av olika producenter har algföretaget långsamt byggt upp sin identitet.
Sydafrikanskan Vivienne Demmer med danska rötter arbetade tillsammans med spanjorskan Sonia Martin på ett företag som tillverkade biodiesel när de för sex år sedan helt bytte bana.
-Vi ville prova något nytt och eftersom vi hade den tekniska bakgrunden valde vi att satsa på alger. Att göra något som är så extremt nyttigt för människan och samtidigt göra en insats för miljön kändes viktigt, säger Vivienne Demmer.
De första åren gick åt till att hitta den bästa sortens alger och att skaffa all viktig och dyr utrustning.
 
-Redan från början ville vi ha ett slutet system för odlingen av algerna. Allt för att undvika kontamination och bakterier. Jag tror att vi är det enda företaget i världen som har det slutna systemet idag, säger hon.
Efter noggranna tester kom de två kvinnorna fram till att Tetraselmis-algen från norra Skottland hade alla de egenskaper de letade efter.
 
Från början tänkte de att det de producerade skulle användas som kosttillskott tack vare de unika egenskaperna hos alger med oljor, Omega 3, 6 och 9, proteiner, antioxidanter, aminosyror och mängder av vitaminer (B1,B2,B6,B12,E,C och K2).
-Alger är ett mirakel som jag ser det. Det handlar bara om att vi ska utveckla dem inom olika områden, inte bara i kosten, säger Vivienne Demmer.
Och vi vet ju att fiskarna har alger som sin viktigaste föda. Varför då gå omvägen med att fånga fisk när man kan – betydligt mer miljövänligt – äta den nyttiga algen direkt?, undrar hon.
Men det var kollegan och medgrundaren Sonia Martin som ledde in dem på vägen som de senaste åren gjort dem omtalade och populära i både Spanien och utomlands.
Genom att göra en pasta av de färdiga algerna, frysa den och sedan torka och mala till ett grönt pulver har företaget tagit steget rakt in i ett 20-tal stjärnkrogar i Alicante och Valencia.
-I början när jag kom med min lilla burk var de flesta skeptiska. Men så fort de öppnat burken blev de mer intresserade. Och det brukar bara ta ett dygn innan de testat och är helt lyriska över smaken, säger Sonia Martin.
När vi besöker dem ska de dagen efter träffa Martin Bersategui, en av Spaniens mest kända och omtalade kockar med 8 Michelin-stjärnor på sina olika krogar.
-Ryktet om oss har börjat nå en högre nivå och det är förstås viktigt för oss, säger Sonia Martin.
Företaget har även byggt upp ett nät i Holland, Tyskland och Italien och deltar i alla internationella matmässor som hålls på olika håll i världen.
Steget in bland finkrogar just under Michelin-nivå har lett till ett samspel och ett otal nya recept på hur algpulvret kan användas i köket. Recepten kan laddas ner från deras hemsida men har nu blivit så många att de snart ges ut i bokform.
-Det har varit fantastiskt hur kreativa kockarna har varit med att använda algerna i nästan alla typer av rätter. Vi förvånas varje dag över nya recept som de skickar till oss, säger Sonia Martin.
På eftermiddagen träffar vi kocken Jose Antonio Sanchez på finkrogen Els Vents. Han håller just på och förbereder en 12-rättersmeny för kvällens 40 gäster. Menyn består uteslutande av plankton/alger i olika former.
-När de kom till mig med sin burk var jag minst sagt tveksam. Jag förstod inte hur jag skulle kunna använda alger i min matlagning. Idag är jag helt uppslukad av vilka möjligheter som finns, det är nästan oändligt, säger han.
Kollegan Fran Segura, som gör efterrätterna, var också den som ledde in algföretaget på en för de flesta oväntad väg.
-Jag fick för mig att den distinkta smaken av hav skulle gifta sig perfekt med choklad. Och det gjorde den. Idag använder jag algpulvret i det mesta jag gör, säger Fran Segura.
Men så var det där med priset. Den lilla burken på 15 gram kostar runt Euro 75. För krogarna finns större och mer ekonomiska burkar.
-Det kan verka dyrt men om man tänker på att du kan skapa ungefär 60 portioner ur 15 gram är det inte lika dyrt. Och det dröjer några år innan vi går ut på konsumentmarknaden med algpulvret. Då blir priset ett annat, säger Vivienne Demmer.
Hon beskriver hur satsningen på finkrogarna fungerar som ett filter för att skapa uppmärksamhet för produkten så att den kan bli intressant för vanliga kunder.
-Vi började med stjärnkockar och nu får vi fler och fler kunder som använder alger i produkter som olivoljor, till bakning, till youghurt, ostar och andra mer konsumentvänliga produkter, säger Vivienne Demmer.
Till kockarna säljer företaget förpackningar med 100 gram i varje. Normalt gör krogarna av med 200-300 gram i månaden.
Medan vi tittar på hur Jose Antonio Sanchez och hans medarbetare lagar mat berättar Sonia Martin att man nu blivit kontaktade av ett farmaceutiskt företag som vill lansera deras alger i kapselform.
-Det är ytterligare ett intressant steg för oss och allt blir mycket enklare om ett redan etablerat företag på den marknaden sköter försäljningen till kunderna, säger hon.
I en nära framtid ska också företaget expandera inte bara produktionsmässigt – utan även fysiskt.
-Vi börjar snart bygga en stor anläggning härute som vi kallar Honungsparken. Det blir en ekologisk anläggning där vi ska visa att det går att kombinera industri med hållbarhet, säger Vivienne Demmer.
Honungsparken ska visa hur man kan använda till exempel alger i jordbruket, i havsprojekt för att rena vatten, i djurhållningen, i fiskodling och i en mängd andra områden.
-Vi kommer även se till att vi skapar forskningsmöjligheter för studenter på plats. Men det ska även vara möjligt att sova över, äta på restaurang i en miljö med små sjöar och parker, säger Vivienne Demmer.
När det stora projektet ska vara klart är än så länge oklart.
-För oss är alger en passion, vi lever alger varje dag och älskar det. Vi är övertygade om att algproduktion är framtiden för vår planet.
-Vi får så mycket stöd från alla vi möter. Och möjligheterna att ta fram fler produkter är nästan oändligt. Om vi började krypande så har vi nu rest på oss och snart börjar vi gå framåt, säger Vivienne Demmer på Green Sea Bio System i Alicante.
Av Urban Nilmander Foto Carin Tegner

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.