8 tips för IT-säkerhet på hemmakontoret

8 tips för IT-säkerhet på hemmakontoret

IT-brottslingarna är i farten igen och försöker komma åt känslig information från ditt hemmakontor med hjälp av bedrägerier. Läs vidare och få 8 bra tips för att skydda dina data.

Corona-pandemin fortsätter att tvinga många svenskar att arbeta hemma. Hur länge det kommer att pågå kan ingen säga.

Du kanske redan är väl förtrogen med att hantera IT-säkerheten på ditt hemkontor, både när det gäller säkerhetskopiering, nätverk och VPN-anslutning.

Men om inte, läs vidare när IT-säkerhetsexperten Janus R. Nielsen från IT-företaget AnyTech365 ger några tips om hur du kan skydda ditt hemmakontor från IT-kriminella.

1. Var uppmärksam på coronabedrägerier

Det är viktigt att inte sänka garden när det gäller IT-säkerhet när du arbetar hemma. Många människor tenderar att göra detta eftersom det kan få allt att verka mer avslappnat.

Cyberkriminella är allt annat än avslappnade och gör allt för att lura svenskarna med hjälp av nätfiskemejl, misstänksamma telefonsamtal och falska SMS-meddelanden.  

Det är därför ytterst viktigt att vara medveten om bedrägerier i samband med corona-situationen, både som privatperson och på ditt hemmakontor.

2. Ställ in en VPN-anslutning

VPN skyddar din internetanslutning. Den ansluts via en krypterad server, vilket förhindrar att obehöriga personer kan avlyssna dina aktiviteter på nätet. Det är lite som att låsa ytterdörren.

Fördelarna med en VPN är att din IP-adress döljs, att dina data krypteras och att din plats döljs.

Om du inte redan har en pålitlig VPN-tjänst kan du prata med din arbetsplats om en gemensam lösning så att arbetsrelaterade data inte riskerar att hamna i fel händer.

3. Skaffa ett antivirusprogram

Se till att du installerar ett effektivt antivirusprogram på din arbetsdator. Precis som med VPN-anslutningen kan ett antivirusprogram också jämföras med att skydda ditt hem mot inbrott. Om IT-kriminella får tag i privat och känslig data från din dator kan du få samma känsla som vid ett inbrott.

Ett effektivt antivirusprogram skannar filer som du laddar ner från webben, varnar dig för misstänkta webbplatser och gör din dator snabbare.

4. Använd starka lösenord

Det första steget mot ökad säkerhet är starka lösenord. Med lösenord som är svåra att knäcka blir det mycket svårare för cyberbrottslingar att komma åt dina privata och arbetsrelaterade uppgifter. Använd därför både stora och små bokstäver, siffror och tecken och skapa lösenord med minst 10-12 tecken. Gör en mening som bara du kan komma ihåg. Till exempel ”Huset_Brann_1990” eller ”HundenFodde5Valpar”. I allmänhet är det en bra idé att byta lösenord regelbundet, till exempel var tredje eller fjärde månad.

5. Se till att systemet är uppdaterat

Hur många tror att de få uppdateringarna som dyker upp i datorns hörn kan vänta? Särskilt om du har några viktiga uppgifter att utföra före lunch kan det vara frustrerande att lägga tid på en uppdatering som lätt kan ta 15-20 minuter, eftersom datorn också måste starta om innan den är klar igen.

Gör dig själv en tjänst och uppdatera ditt datorsystem så snart en ny uppdatering finns tillgänglig. Ja, det tar tid, men ofta är uppdateringar av operativsystemet otroligt viktiga eftersom de hjälper till att täppa till små luckor i systemet. Detta kan hjälpa till att hålla cyberbrottslingar borta från dina data på din dator.  

6. Skydda ditt trådlösa nätverk

Som med alla lösenord är det en bra idé att byta lösenord på routern då och då.

Logga aldrig in på grannens nätverk om du märker att ditt eget internet går lite långsamt. Kontrollera om du har några väntande uppdateringar. Du kan också kontakta din internetleverantör och ta reda på om du kan byta till en högre hastighet. Du kan också använda internetdelning via telefonen om du har möjlighet till det. Här är det viktigt att komma ihåg att skapa en kod så att ingen kan logga in på telefonens nätverk.

7. Gör en säkerhetskopia

Det är en bra idé att göra en säkerhetskopia av dagens arbete så att du inte förlorar viktiga filer i händelse av en olycka. Gör det till en vana att säkerhetskopiera relevanta data innan du avslutar din arbetsdag. Du kanske kan göra detta via företagets interna system, annars kan du använda en extern hårddisk.

8. Håll kontakten med din IT-avdelning

Se till att du har kontakt med företagets IT-avdelning så att eventuella problem kan lösas omedelbart. Det är viktigt att veta vem du kan kontakta om du plötsligt behöver hjälp. En bra idé är att testa fjärråtkomst med din kontaktperson på IT-avdelningen, så att du vet att det fungerar om du en dag behöver hjälp.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.