Är Costa del Sol den bästa platsen att bo på?

Är Costa del Sol den bästa platsen att bo på?

Buketten är stor och vacker, men rosorna är inte bara till Málaga stad. De är också till Costa del Sol. Den världsberömda tidningen ”Forbes” har utsett Málaga till världens bästa plats att bo på tack vare alla trevliga människor, livskvaliteten, kulturlivet och prisnivån här. Det är – utan tvekan – den vackraste rosenbuketten man kan få. Men var försiktig! – för rosor har taggar. Har man inte ett bra jobb och en bra lön, är det lätt att det börjar blöda.

Visst, det är trevligt här, och visst, vi har det bra, men livet på Costa del Sol har också blivit dyrt – jämfört med förr. Om vi bortser från de oöverkomliga priserna i Stockholm, Oslo och Köpenhamn och i stället riktar blicken mot EU, ligger dagens priser i Málaga i klass med EU-priserna. Och gratisnöjen blir allt mer sällsynta.

Det är nya priser, nya tider och ett nytt Costa del Sol som folk reser till i dag. De små chiringuitosarna på stränderna, där man brukade serveras färsk fisk till fyndpris, har förvandlats till fina och halvdyra restauranger. Många av städernas gamla kaffebarer, där man brukade få det bästa kaffet för 1 euro, har blivit Starbucks eller något annat fashionabelt koncept, som tar minst 2,75 euro för en kopp mediokert kaffe. Samma sak sker med tapasbarerna. Nästan alla har blivit nya, fina restauranger. Varför? Jo, för att ingen kan överleva på att säja tapas för 1,50 euro när dagens hyrespriser är skyhöga.

Det gamla och charmiga Costa del Sol finns inte kvar. I dag är allt nytt och modernt. Det ses tydligare än tydligt på byggstilen. Andalusisk stil är helt fantastiskt, men i dag ska bostäderna vara moderna och minimalistiska. De är okej, de kostar lite extra.

Man kan säga vad man vill men både stilen och prisnivån för framtiden är satt – och det gäller allt.

Om Málaga och Costa del Sol är världens bästa ställe att bo på i världen i dag, blir det också de mest innovativa platserna i framtiden. Man imponeras om man tittar på alla de nya projekt som är på gång. Skyskrapor börjar titta fram. Stora kontorslandskap börjar ta form. Universitetet ska byggas ut och det första spadtaget har tagits till provinsens kommande storsjukhus. Det nya planetariet mellan Málaga och Torremolinos kommer att bli Spaniens största. Det gäller även CaixaForum kulturcentrum och det nya auditoriet vid Málagas lustbåtshamn. I Marbella har Starlite-festivalen redan fått en stjärna på världskartan och nu kommer den att lysa ännu klarare från Estepona, där det ska byggas en exklusiv utomhusarena med plats för 15 000 åskådare. Detta ihop med konserterna på Marenostrum Fuengirola, Sabatic Fest i Málaga och de två jättefestivalerna i La Cala de Mijas samt Weekend Beach Festival i Torre del Mar, som var och en har plats för 100 000 personer, blir Costa del Sol en av Europas absolut största platser för musik, underhållning, mässor och konferenser. Det talas dessutom redan om att bygga ut Málagas stora kongresscenter.

Det byggs, skapas, byggs ut, dansas och festas. Men det kostar också att festa. Det är inte som det var för bara några årtionden sedan, när ferian och en gratis flamencokonsert på torget var årets höjdpunkt. På den tiden gjorde inte det goda livet hål i plånboken. Det gör det nu för tiden. Costa del Sol är en härlig plats att bo – kanske också världen bästa – men bara om man har pengarna som krävs. Var så säker.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.