Är vi äntligen redo att sparka igång några nya projekt?

Är vi äntligen redo att sparka igång några nya projekt?

Den årstid som vi just nu lever i borde egentligen vara kall men hösten har varit den varmaste i mannaminne. Tiden vi lever i borde också vara tuff men arbetslöshetssiffrorna är bättre än på länge. Det är lite av en upp-och-ner-värld. Trots inflation, räntehöjningar, energikris och krig i Europa är de senaste arbetslöshetssiffrorna för Spanien överraskande bra, och det gäller särskilt för Málagaprovinsen.

Trots att turistsäsongen är över för länge sedan och bostadsmarknaden tryckt på paus-knappen har arbetslösheten sjunkit till 16 procent. Det är den lägsta arbetslöshetssiffran på 15 år och vi befinner oss inte längre flera mil bort från riksgenomsnittet på 12 procent. ”Olé, olé!”, ropar pressen och lokalpolitikerna. Det är ju positiva nyheter, det råder det inga tvivel kring. Men den bästa nyheten i min värld är invigningen av det nya lager- och logistikcentret i Cártama, 17 km nordväst om Málaga. Äntligen kan vi sparka igång det projektet som med tiden kan få ner arbetslösheten till samma nivå som ses hos våra vänner i EU.

Fram till nu har all olja smorts på de två kända hjulen turism och konstruktion. Visst, det är ju bra, men vi vet att det är två sektorer som är mycket säsongs- respektive konjunkturpräglade. Just därför har varken vi i Málagaprovinsen eller det övriga Andalusien någonsin varit i närheten av några respektabla arbetslöshetssiffror. Det har de däremot i regionen Aragón, i nordöstra Spanien. ”Varför ska vi titta dit upp”, frågar sig nu säkert en del läsare. Jo, det ska vi göra för att se hur man lyckats skapa låg arbetslöshet och stabilitet på arbetsmarknaden. Aragón, där Zaragoza är huvudstaden, är oerhört både vackert och spännande – precis som resten av Spanien, men i Aragón har man varken kust eller klimat som främjar turism, varför man aldrig känt till de konstruktionsinsatser som man sett i andra storstäder och i områden runt Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia och Andalusien som helhet. I gengäld känner man till insatser som görs inom industrin – den moderna industrin. Här talar vi inte om den ”gamla” med kolossala byggnader och rykande skorstenar som spyr ut grå rök över städerna. I stället har man fokuserat på mer modern industri med lager, logistik och distribution och de senaste decennierna har det skapats hundratusentals stabila arbeten – hela året runt. Det är just därför som Aragón länge haft en av landets lägsta och stabilaste arbetslöshet – på bara 5-6 procent. Ja, du läste rätt: 5-6 procent! Det är riktigt imponerande och sätter saker och ting i ett helt annat perspektiv. Ett perspektiv som Costa del Sol borde tagit till sig för länge sedan. Det är ju inte riktigt klokt att stora delar av all den fisk som fångas i Málaga och Cádizprovinsen styckas, packas, frysas och vidaredistribueras utanför dessa provinser. Motsvarande borde hela Sydspanien, som porten för all import från Afrika till Europa, ha alla möjligheter för att blomstra när det kommer till just lager, logistik och distribution. Det verkar som om en hel industri försummats och jag har aldrig lyckats förstå varför.

Jag har skrivit om det förr men jag tröttnar inte på att upprepa det: ska vi få bukt med vårt största problem – arbetslösheten – så är det inte nog med att bara tänka i badbyxor och murbruk. Som tur är ser det nu ut som om även Junta de Andalucía lägger fokus på detta – och gör något åt det. Man tänker industri och teknologi och är inte rädd för att försöka sparka igång något nytt. Bara projektet i Cártama skapar 400 nya, hållbara jobb och detta är bara det första bland många i Málagaprovinsen och Andalusien. Det blir spännande att följa.

Trots krig, inflation, räntor och osäkerhet lever vi även i en spännande och innovativ tid.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.