På andra sidan: Är vi bätre sjelva…?

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Den slog inte undan benen under mig men det är sällan som en fiskfilé gett mig så mycket att tänka över. Det är en dansk flagga på skylten, men den hade lika gärna kunna ha varit svensk eller norsk. En ny skandinavisk restaurang har nämligen sett dagens ljus på Costa del Sol. Det är varken den första eller den sista. I gengäld är det en av de första gångerna som jag ser att skandinaviskt restaurangfolk vänder sig direkt till de lokala spanjorerna. Så ska det vara – bara det görs på rätt sätt! Att man på menyn skriver ”TAPAS VARIDADES ESCANDINAVICO” med stora bokstäver är inte bara pinsamt, det är dessvärre också ett tydligt tecken på hur osmarta och lata en del av oss härboende skandinaver kan vara. Till och en snabb Google Translate-översättning hade gjort det bättre och, i värsta fall, finns det väl en kollega, vän eller en rar spanjor runt hörnet som skulle kunna ha hjälpt till med att formulera de tre gyllene orden rätt: ”Tapas escandinavas variadas”. 

Det är bara tre ord, men trots det tillräckligt för eftertanke, för många av oss tvekar inte när det kommer till att slänga ut kommentarer om våra spanska grannar – att de är både lata, ineffektiva, oorganiserade… och så är det naturligtvis enormt dåligt att de inte pratar bättre engelska. Vi är snabba med att tycka till, men om och om igen är det utan att ha sopat rent framför egen dörr. Naturligtvis bör vi härboende skandinaver lära oss spanska. Och kan vi inte det bör vi klara av att fråga våra grannar om hjälp innan vi mitt på ljusan dag ställer oss som en flock skandinaviska klåpare som inte kan tre ord på spanska. HJÄLP! 

I vanliga fall avskyr jag att vara negativ – speciellt när det kommer till entreprenörer. Jag älskar nya skandinaviska initiativ på Costa del Sol – stora som små. Oavsett om ett projekt går bra eller inte så lyfter jag alltid på hatten av respekt när någon försöker. I allmänhet lyfter jag mycket på hatten för utlandsskandinaver. Vi kommer från små länder, med små befolkningar och är av naturen inte bättre än andra. Men vi har slagit oss ned utomlands, och blivit framgångsrika, i stora delar av världen. Flera små, undervärderade projekt har slagit igenom eller som H.C. Andersen skulle ha formulerat det: ”Flera fula ankungar har blivit till vackra svanar”. Det bör vi vara stolta över.

Dock är jag inte stolt över personerna som står bakom restaurangen i fråga, som inte ens kan formulera restaurangens meny rätt. Det kräver flit och engagemang om man vill nå framgång – på alla nivåer. Även här under solen i Spanien. Så det får de göra om. Och det är synd, för varken trivseln, servicen eller fiskfilén på den nya restaurangen felade.

Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco