Ett ögonblick, vad säger panelen? (Januari 2022)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Januari 2022)

Månadens frågor

1) Det finns en tendens att utlänningar på Costa del Sol söker sig till sin egen nationalitet – t ex svenskar söker sig till svenska klubbar, föreningar, butiker etc. Anser du att det är viktigt att integrerar sig i det spanska samhället?

2) Det har under hösten gått att läsa i de spanska nyheterna om många och stora polistillslag mot narkotikaligor – även svenska sådana – som härjar på Costa del Sol. Är detta någonting som du märker av i ditt liv på Costa del Sol och påverkar det dig på något sätt?

3) Vilket är ditt största projekt för 2022?


Nam: Tony Söderberg
Bor: Skövde
Gör: Kundservicechef på Mio 

1) För mig och min familj har det snarare varit tvärtom. Vi upplever att vi hellre upplever Spanien med spanjorerna än att aktivt söka upp svenskar. Förstår att det kan vara trevligt med lite likasinnade när man varit borta längre perioder. Men under de fyra-fem veckor vi som längst brukar spendera i Spanien har vi klarat oss bra ändå. Är man där över tid skulle jag säga att integration är ett absolut måste.

2) Nej inte mer upprörd än jag blir över samma saker i Sverige. Tråkigt att Spanien utnyttjas för diverse aktioner men straffen är ju å andra sidan ofta hårdare än vad Sverige erbjuder för samma brott. Så blir de bara gripna, är det ju lite vinst i sig.

3) Är det något de här pandemi-åren lärt mig är det att inte ha för mycket planer framåt i tid. Förhoppningen är att vi kan resa mer lättvindigt, att det återgår mer till det normala och att människor hjälps åt för att nå dit.


Namn: Marie-Anne Taygan
Bor: Fuengirola
Gör: Arbetar

1) Det är viktigt att integrera sig i det spanska samhället så att man ser utvecklingen i landet och får rätt information. Jag är visserligen medlem i AHN – en svensk förening och läser svenska magasin som En Sueco. Restaurangbesöken blir dock till spanska restauranger. Jag besöker svenska affären Casa Nordica för att köpa bearnaisesås, för jag hittar den ingen annanstans. Klädesinköpen sker i spanska affärer och matinköp oftast på Mercadona, Mascom, Lidl och Aldi.

2) Personligen är jag inte orolig för jag har inga bekanta med dessa anknytningar. Jag tycker att det tråkigt att det är svenska ligor som kommer hit och förstör ryktet för oss svenskar. Vi svenskar är inte alla kriminella. Det är bra att den spanska polisen hittar dem och sätter dem i fängelse. Jag är inte rädd för att det ska hända mig något i och med att de inte härjar i Fuengirola utan mera i Marbella.

3) Vi letar efter en annan lägenhet. Problemet är dock att företaget jag arbetar för har bytt kontor och det tar mig max 10 minuter att ta mig dit. Mina förväntningar är stora i och med att vi har fått in ett nytt uppdrag som jag ska ta hand om och det ska bli jätteroligt. Jag ska också försöka förbättra spanskan under år, vilket verkligen behövs. Jag arbetar mot Sverige så där är det svenska som gäller och det andra språket är engelska och det tredje språket är turkiska, så det har inte blivit så mycket tid till att lära sig spanska, vilket behövs speciellt vid läkarbesök.


Namn: Monica Silverstrand
Bor: Marbella
Gör: Sjunger, översätter och säljer bostäder

1) Naturligtvis är det viktigt att även integrera sig i det spanska samhället. Men det är ibland lättare sagt än gjort. Jag har själv 100 gånger så många svenska vänner som spanska. Mitt nästa steg är att ingå i en gymnastikgrupp som bara innehåller spanjorer. Kanske kan jag möta några framtida vänner där. Hoppas på det. Inte minst språket blir lidande av att inte praktiseras tillräckligt mycket.

Vi ser det ofta när vi spelar på restaurang Garum inne i Marbella, publiken består till 90 procent av skandinaver. Det är lite synd även om vi älskar vår trogna publik!

2) Tack och lov verkar inte mycket av det här inne i Marbella stad. De där svinen verkar hålla till på andra ställen, men bäst vore ju om de försvann helt och hållet. På vilket sätt som helst. Jag är glad över att den spanska polisen är mångdubbelt tuffare än den svenska, och har mycket bättre verktyg för att sätta stopp för sådana här as. Så upprörd blir jag, men jag känner mig inte dugg rädd. Jag är mycket mer orolig när jag går runt i Stockholm.

3) Den största förändringen i mitt liv 2022 är att jag börjar ta ut pension! Jag tar ut den i förtid för jag vill själv bestämma över mina besparingar och inte vänta. 

Jag ska också flytta till ny lägenhet den 1 januari efter tio år som hyresgäst i en och samma lya på strandpromenaden. Det är blandade känslor kring det, men den nya blir lite större och förändring är alltid kul.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.