Ett ögonblick, vad säger panelen? (Oktober 2021)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Oktober 2021)

Månadens frågor

1. Vad kan du tipsa En Suecos läsare att göra i Málagaprovinsen i oktober?

2. När du befinner dig i Spanien, vad saknar du mest från Sverige, och vice versa; när du befinner dig i Sverige, vad saknar du mest från Spanien?

3. I Andalusien har vaccinkampanjen hittills riktats till personer från 12 år. Nu har läkemedelsföretaget Pfizer under en tid genomfört studier i Andalusien om hur effektivt läkemedelsföretagets covid-19-vaccin är för barn 0-11 år, och de andalusiska myndigheterna hoppas få tillstånd att starta en vaccinationskampanj riktad till även de yngsta barnen med start i mitten av oktober. Vaccineringarna skulle göras i förskola och skola.
Vad tror du – resultaten av vaccinationskampanjen till vuxna och ungdomar har visat sig framgångsrik, behöver även de yngsta barnen vaccineras?


Nam: Brith Bogårdh
Bor: Kungsör och Fuengirola
Gör: Lärare

1. Tyvärr är jag inte uppdaterad på om något speciellt händer i oktober men jag kan tipsa om några trevliga utflykter jag tidigare gjort. För att hålla oss på oanade höjdupplevelser tycker jag att Camino del Rey är ett måste. Ta även linbanan i Benalmádena och njut av landskapet och djurlivet. En stadstur genom Málagas gamla kvarter med fina museer är också intressant. Närheten til Mijas Pueblo och Benalmádena Pueblo och andra byar gör det också lätt att byta miljö och njuta av stillhet och grönska i de fina pueblos blancos. Det är ju även en fördel att till alla dessa resmål kunna ta tåg eller buss.

2. När jag är i Sverige under sommaren och i Fuengirola under vintern saknar jag inget speciellt utan njuter och tar vara på det som erbjuds i respektive land. Det är berikande att få uppleva olika kulturer och sätt att leva på. Familj och vänner kan kännas vara långt borta ibland och saknaden är stor. Jag blir glad när de hälsar på och att vi håller kontakt på olika sätt.

3. Debatten om huruvida även minderåriga bör/ska erbjudas vaccin är aktuell i både Spanien och Sverige. Jag tänker på de andra vaccinerna som har erbjudits barn i Sverige under lång tid, t ex mot polio, difteri, påssjuka, röda hund, mässlingen m.fl. Det har ju bidragit till att flera sjukdomar har försvunnit. Kanske är det nödvändigt med vaccin mot nya sjukdomar, pandemier, som t ex covid med varianter. Men det är viktigt att det är forskning bakom, så barn inte drabbas, som vid vaccineringen mot fågelinfluensan. Föräldrar ska känna sig trygga och våga ta emot vaccinationserbjudande som myndigheterna erbjuder dem.


Namn: Marie-Anne Taygan
Bor: Fuengirola
Gör: Arbetar

1. Jag kan rekommendera att åka till Ronda och Puento Nuevo och gå bergspromenaden med en fantastisk utsikt. Det finns utflykter dit med reseledare som hjälper till med vandringen, en mycket trevlig utflykt. En tur till Málaga och gå på olika museer t ex bilmuseet om man tycker om att titta på olika typer av bilar. Vi tog vårt barnbarn dit och han gillade det verkligen. Picassomuseet är också mycket bra. Fuengirolas utbud av restauranger är stort och priserna väldigt bra.

2. Det jag saknar mest är bearnaisesås och knäckebröd men det kan jag hitta på Casa Nordica vid feriaplatsen, så jag saknar ingenting. Jag är helt utflyttad från Sverige så jag saknar inget från Spanien eftersom allt jag behöver finns här med god mat, härliga stränder och trevliga människor. Vi trivs väldigt bra här och åker inte till Sverige, utan det blir andra länder som vi åker till om vi ska ut och resa. 

3. Spanien har uppnått mycket bra resultat efter vaccinkampanjen så jag tror att det skulle vara bra om även de yngre blir vaccinerade. Covid-19-smittan har sjunkit enormt i Andalusien och det är inte många som smittats den senaste tiden, vilket betyder att Spanien har gjort en bra vaccinkampanj till alla äldre. Om man jämför med andra länder så ligger vi väldigt bra till hälsomässigt. Nu när skolorna börjat så är det bra om barnen också är vaccinerade så att de inte smittar varandra i och med att det finns många olika varianter av covid-19, och det är många barn som har blivit smittade i andra länder. Ungdomarna är inte immuna utan blir smittade som alla andra.


Namn: Monica Silverstrand
Bor: Marbella
Gör: Sjunger, översätter och säljer bostäder

1. Nu kommer bästa tiden på året. Jag ääääälskar när alla skräniga turister försvinner och livet blir behagligt igen. Det har varit ännu värre i år, upplever jag. Kanske för att man blev så van vid solitud och tystnad under pandemin?
Mina morgonpromenader kan åter göras – något jag bara inte orkar i 30 grader. Utflykter till Tarifa för delfin-/späckhuggarsafari, ta bilen uppåt bergen för besök i vackra byar med söndagslunch på någon härlig, autentisk venta, en dag på någon lite lyxig beach club där man nu slipper stökiga ungdomar, m.m. Hösten är härlig!

2. I Spanien saknar jag egentligen bara saltlakrits och löjrom. Men det finns ju ändå på svenskbutikerna så inget stort problem. 

OCH att det alltid är så himla krångligt med myndighetskontakterna. Där är Sverige mycket smidigare. ”Ta med dig det här så blir allt rätt.” Och så BLIR det så! Halleluja! Det händer aldrig här.  

I Sverige saknar jag Spanien. Ljuset, människorna, det lugnare tempot, att folk bryr sig, den enorma skillnaden i upplevd trygghet tack vare tre olika polisstyrkor som alla åtnjuter respekt från befolkningen. De idioter som mopsar upp sig åker in. Basta.

3. Barn har ju vaccinerats mot mässlingen, kikhosta, polio m.m. i många år så varför inte vaccinera även mot covid? Det kanske gör dem mer motståndskraftiga mot andra influensor framöver vilket vore bra så föräldrarna slipper stanna hemma från jobbet t ex.


Nam: Tony Söderberg
Bor: Skövde
Gör: Kundservicechef på Mio 

1. Oktobermånad är perfekt för vandringar i bergen. Kanske en tur i Río Chíllar i Nerja där det går att anpassa svårighetsgrad baserat på om man har barn eller äldre med sig på turen. Passa även på att besöka de små vita byarna Torrox Pueblo och Frigiliana, som vid den här tiden på året är turistbefriade och lättillgängliga. En tapa och ett glas samtidigt som man beskådar invånarna på torget är alltid trevligt.

2. Har jag familjen med mig i Spanien finns det nog inget jag direkt saknar. Det mesta finns ju även i Spanien och någon speciell svensk mat etc. är inget jag inte klarar mig utan även vid längre vistelser i Spanien.

Hemma i Sverige saknar jag värmen, ljuset, maten, berg, hav och strand. Att det ibland kan vara väl mycket mañana vänjer man sig ganska fort med och kan därefter uppskatta.

3. Ja, skulle det visa sig vara säkert och beprövat, behöver det nog till för att dämpa spridningen på allvar. Att förlita oss på om att de vuxna, som bör vaccinera sig, verkligen gör det verkar inte gångbart då det redan nu avstannat vad gäller vaccinationsviljan.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.