Smartphone-nacke: konsekvenserna av ett överdrivet bruk av mobiltelefoner

Smartphone-nacke: konsekvenserna av ett överdrivet bruk av mobiltelefoner

Dela

Det är ingen nyhet att nya teknologier har en stor påverkan på hur vi lever. Större delen av vår vardag tillbringas framför tekniska apparater, vare sig det är framför datorn, tv:n eller mobilen. 

Enligt en studie utförd av Sondea, ett företag som mäter vår användning av teknologiska enheter, visar det sig att spanjorer tillbringar i genomsnitt elva timmar om dagen framför en skärm. Studien visar även att användningen av teknologiska enheter under de senaste månaderna har ökat på grund av uppkomsten av covid-19. I den världen vi lever finner vi det svårt att släppa ifrån oss våra smartphones, surfplattor och datorer. Det är därför nödvändigt att hitta luckor där vi kopplar ifrån oss teknologierna för att inte riskera att bli offer för sjukdomar som våra farföräldrar säkert aldrig kommer att drabbas av. Många av oss är inte ens medvetna om att våra hälsoproblem kan kopplas till bruk av mobila enheter. En av flera problem som kan associeras med användningen av smartphones är bland annat muskelsmärtor i nacke.           

Smartphone-nacke 

Den grundläggande orsaken kring varför vi får en smartphone-nacke är på grund av den onormala huvudlutning som pågår under längre perioder vid användande av smartphones och liknande enheter. Vi tittar ned på mobilen istället för att ta upp den till våra ögon. Detta kan resultera i att många av oss får en dålig hållning, ömmande rygg och nacke. När vi tittar på videoklipp eller läser på mobilen lutar huvudet ca 60º nedåt. Denna gest utövar ett tryck på ryggraden på ca 20 kg, i normala fall ska nacken stödja 4-5 kg, det är så här mycket som huvudet vanligtvis väger.

Nacksmärtor blir vanligare bland barn och vuxna på grund av kontinuerlig dålig hållning. Nacksmärtan brukar vanligtvis börja vid halskotorna och sträcka sig ut mot axlarna och ned mot ryggen. Låt därför din nacke vila under olika tidsintervall och variera positionen.

Förutom muskelsmärta kan smartphone-nacke orsaka en mänga andra hälsoproblem. Att ha en dålig hållning begränsar lungornas förmåga att expandera, vilket försämrar lungkapaciteten. Dessutom andas man in mindre syre, vilket resulterar i att hjärtat behöver pumpa hårdare för att transportera mer syrebärande blod genom kroppen. För att motverka nacksmärta är det viktigt att vi håller huvudet i ett neutralt läge, genom att hålla i den mobila enheten i ögonhöjd, för att inte låta huvudet luta framåt. Detsamma gäller för din stationära dator – din skärm ska vara i ögonhöjd så att huvudet inte ständigt lutas framåt, vilket orsakar muskelspänning.

Psykologiska faktorer 

Vi är många som kan hamna sittandes framför mobilen i timmar utan avbrott. Vi använder mobilkollandet för att ta en paus, men detta beteende har sin motsatta effekt; istället för att ge återhämtning skapas det mer belastning för hjärnan. Det har även visat sig att användningen av smartphones också kan kopplas till sömnproblem och psykisk ohälsa. Om användningen överstiger de grundläggande behoven, som sömn, vila eller fysisk träning, kan det resultera i att vi lättare blir nedstämda och stressade. En förklaring till varför nedstämdhet kan framkallas ses ofta i samband med innehållet vi ser på sociala medier och hur vi påverkas av det. FOMO (Fear of missing out) är ett fenomen som blir allt vanligare och kan orsaka betydande stress i ditt liv. Det är en rädsla om att gå miste om något roligt, vilket skapar en känsla av utanförskap, en form av social ångest, särskilt orsakad av saker du ser på sociala medier. 

En annan faktor som kan bidra till ökad hjärnstress ligger många gånger i att vi blir avbrutna av våra mobiltelefoner. När mobilen plingar till och en notis poppar upp på skärmen, kan vi inget annat än att ta en paus från det vi sysslar med för att snabbt snegla på mobilen. Att bli avbruten av notiser påverkar vår förmåga att koncentrera oss och fokusera. Det är en underliggande stress som skiftar vårt fokus från det vi egentligen borde hålla på med. Det tar upp till 15 minuter för oss att bekanta oss med en uppgift och varje gång blicken förs till mobilen nollställs koncentrationsklockan och du får börja om från början.

Källor: 

kollega.se

laopiniondemalaga.es

stegforhalsa.se

Av Gabriella Elkhouri

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.