Vad går du och tänker på just nu? Christina Radics

Vad går du och tänker på just nu? Christina Radics

Hon svarar på frågor om tandvård här i En Sueco, hon är ett känt ansikte i tandläkarkretsat på kusten och hon har nyligen blivit delägare av tandläkarkliniken Nordic Dental Center. Men vem är tjejen i tandläkarrock och vad funderar hon egentligen på en vanlig vardag i december?
En Sueco har denna månad fått en pratstund med Christina Radics.

Namn:
Christina Radics

Yrke:
Tandläkare

Född:
1977 i Malmö
Bor:
Fuengirola

Familj:
Fästman Daniel och 3 barn; Valentina 15 år, Pablo 14 år och Olivia 4 år

Hej, berätta kort om dig själv – vem är Christina Radics?
Ja, vem är jag? Jag har alltid vetat att jag vill arbeta med människor, dock var jag först inne på att bli psykolog och gick därför undersköterska linjen i Malmö. Jag har också alltid velat vara en ung mamma så jag skaffade barn tidigt.
Jag är en målmedveten person och har alltid haft ett uppställt mål att sikta mot, vilket inte direkt lett mig längst den enkla vägen i livet. Men valen i mitt liv har alltid varit medvetna och jag tror på att så länge man har ett mål så klarar man sig, och om man inte når just det uppsatta målet så kommer man i alla fall framåt.

Du ville bli psykolog men är nu tandläkare?
Någonstans längst vägen började jag tänka över om psykolog var rätt för mig, kanske jag själv är en för känslig person för det och så var marknaden tuff. Så jag började fundera över att bli läkare. Men läkaryrket kände jag inte matchade min livsstil med barnen då det kräver enormt mycket studier och sedan nattjobb m.m. Så jag bestämde mig för att bli tandläkare, gick utbildningen i Malmö, – det är likt läkaryrket och går att kombinera med familjelivet, och så är det så roligt och jag får utvecklas hela tiden.

Hur kändes det att bli delägare av kliniken?
Underbart, äntligen har jag fått lön för mödan, för alla skuldkänslor att inte spenderat tillräckligt med tid barnen i och med studier och mycket jobb. Jag har ju alltid jobbat, även när jag studerade, bl.a. som aerobicsinstruktör. Att ha många bollar i luften är min livsstil.

Vi är inne i december, hur ser du på julen?
Min jul är typisk svensk i den utsträckning det går här – med familj, traditioner och julmat. För mig är julen speciell och att se Olivia vänta på tomten är någonting alldeles extra. Hela december är jul för mig. På själva julafton vankas det svensk julmat och Kalle Anka – som jag har inspelad, som dock nog är viktigare för mig än för barnen.

Vad är den bästa julklappen du någonsin fått?
Det var en spadag i Malmö som jag fick av min fästman.

Om du får önska dig precis vad du vill i julklapp, vad skulle det vara?
Att familjen och jag får vara friska. Så länge man är frisk så ordnar sig allting. Jag värderar hälsa högt.

Följer du spanska nyheter och aktuella händelser?
Ja, men senaste tiden har allting varit så negativt så jag undrar om man verkligen behöver mata ut enbart negativa saker, dock är ju sanningen att landets situation är tragisk. Själv försöker jag se glaset halvfullt och tänker att det löser sig. Det är bedrövligt att se människor lida, men man måste kämpa, det kommer att bli bättre.

Vad har du att säga om landets situation?
Det är svårt. T ex tycker jag att man kunde betala lite för läkarbesök, allt behöver inte vara helt gratis, istället för att dra in på medel till skolan, vilket drabbar de unga – Spaniens framtid – som vi redan idag ser väljer att flytta till andra länder med starkare marknader.

Vad är det senaste som fått dig att verkligen reagera?
Bl.a. att spanska Röda Korset i allt större utsträckning hjälper spanjorer, alltså att behovet på hemmaplan blivit så stort så att deras hjälpinsatser behövs här. Det visar hur djup den Spanska krisen är.

Och så lite tandhälsa… vad har du för ”god-munhälsa-tips” såhär i juletider?
Njut! Man ska njuta, men småät inte. Tänk på att minska syreangreppen och skölj munnen med vatten efter att du ätit.

Är det någon speciell ”åkomma” som är extra vanlig under juletider?
Vi märker att speciellt nötter och kolor drabbar och lossar gamla lagningar. Vi märker också att människor vill vara extra fina och många väljer att bleka tänderna och kanske att få den där tanden lagad.

Hur många hål i tänderna har du haft?
Två.

Jul, kris och tandvård, men vi går även ett nytt år till mötes, är nyårsfirande viktigt för dig?
Inte lika viktigt som jul. Det är alltid trevligt att vara nere på torget i Fuengirola, där alla samlas vid tolvslaget, men jag saknar verkligen fyrverkerierna, de är ju förbjudna här.

Brukar du avlägga nyårslöften?
Det händer och då handlar det ofta om träning. Lovar jag någonting utgår jag från att följa det som ett beslut. Men i år skedde det i augusti då jag tog beslut om att börja träna ordentligt och sedan dess har jag fått in en riktigt bra rutin.
Christinas drömjul firas i en stuga, mycket snö, med hela släkten samlad och med svensk julmat.

Fem snabba till Christina:

Negativ egenskap: ”Jag är dålig på att ringa människor. Jag tänker att jag ska göra det men det blir inte av då jag inte tycker om att tala i telefon, men jag kämpar med att bli bättre. Jag tror även jag kan vara lite väl intensiv – när jag vill att någonting ska ske så ska ske direkt”.

Positiv egenskap: ”Jag har lätt att anpassa mig och att ser saker från dess positiva sidor istället för att se saker negativt. Dessutom är jag bra på se strategiska möjligheter – vägar – för att nå mål”.

Dold talang: ”Jag är bra på att dansa och har lätt för att känna rytmen i kroppen”.

Vad skulle du ta med dig till en öde ö? ”Daniel och barnen, och hela släkten!”

Om du inte var tandläkare…? ”Då skulle jag vara dansare – jag älskar att dansa och uppträdde och dansade mycket som liten”.

Av Sara Laine. Foto Mugge Fischer

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.