BodyTalk – om kroppens kemi – II

Både allergier och intolerans är uttryck för överreaktioner i immunsystemet. Det vanligaste är allergier, då kroppen med hjälp av t ex astmaanfall, utslag, klåda, huvudvärk, diarré, nysningar, illamående m.m. signalerar att någonting är fel. Orsaken till att en människa plötsligt reagerar mot annars ofarliga saker som t ex pollen eller mat är ofta en komplex blandning av kemiska obalanser, miljömässiga störningar och genetiska svagheter, men även tankar och övertygelser verkar spela en väsentlig roll.
Sett ut ett medvetenhetsbaserat perspektiv försvagas kroppen nämligen först och främst av övertygelser, tankemönster och känslor, som påverkar immunsystemet så att det inte kan göra sitt jobb ordentligt. Ett exempel är den välmenande mamman som konstant säger åt sitt barn att låta bli att röra vid saker och inte stoppa fingrarna i munnen och inte dricka från kompisens vattenflaska. Och så är det förövrigt farligt att äta socker, bröd och ägg – och att dricka mjölk… Naturligtvist tror då barnet att världen är farlig, och vips, så har vi ännu en allergiker till statistiken.
Ett annat exempel som jag ofta möter resulterar i det som jag kallar mode-allergi, alltså inte allergi för mode utan allergi för att det är mode. Det ”smittar” ofta mellan väninnor: Om en har glutenallergi så har den andre också det – och plötsligt kan ingen av vännerna äta frukostfrallor med smör.
Det råder inga tvivel om att t ex sprayer, tillsatsämnen och genmodifiering har gjort sitt när det kommer till överkänslighet mot maten vi äter, men här måste jag komma med en av mina favoritteorier: Kackerlack-teorin. Detta är en teori om ett av de mest fantastiska djuren. Alla vet att kackerlackor är näst intill omöjliga att utrota. De tror nämligen att de kan leva av allt möjligt. Och det gör de! De lever av allt från flugor till ostmackor, papper och insektsgift. De anar helt enkelt inte att en del saker inte är bra för dem – kanske dödliga för dem, och det är det inte heller, vilket är det jätteintressanta med teorin.
Vi människor vet däremot vad vi tål eller inte tål. Det är vi övertygade om. Och om vi inte är uppdaterade kring det senaste kan vi alltid läsa tidningen, vilken som en del av sin public service bjuder på dagens lista över farliga produkter och vilka vi bör undvika. Och således undviker vi växelvis att äta kolhydrater, korv och solroskärnor, för att vi antingen blir tjocka eller sjuka av det. Vi får heller inte äta ägg, dricka mjölk eller må gud förbjuda det: en Marschoklad – med både raffinerat socker och massor av E-nummer. Missförstå mig inte! Jag vill inte på något sätt påstå att vår tids matvaror är av så mycket som acceptabel kvalitet. Men jag manar till lugn och hoppas att alla kan komma ihåg att det inte är förbjudet att använda huvudet. Det vill säga om man inte lever av Marschoklad, då går det nog jämt ut.
Psykologisk information i vårt Kropp/Sinne/Ande-komplex har en tendens att förändras till biologisk information. Det innebär att om man är övertygad om att världen är en farlig plats, ja då får man väl mobilisera försvaret och en allergisk reaktion sätts igång.
Allergier kan ge svåra symptom. Värst är naturligtvist anafylaktisk chock, men även nästäppa och rinnande ögon kan resultera i väsentligt nedsatt livskvalitet. Med BodyTalk kan din kropp bli desensibiliserad i förhållande till det ämne som orsakar allergin eller intoleransen, samtidigt som ditt immunförsvar och allmänna hälsa återupptas. Det sker först och främst genom att neutralisera den grundläggande övertygelsen om att det är ett eller annat som du inte tål.

Intolerans
Blockerade kommunikationsvägar mellan kroppens celler skapar förvirring i systemet så att immunförsvaret antingen inte reagerar eller, i värsta fall, går till attack mot kroppens egna celler och, kan man säga, sätter igång att förstöra oss själva. Allt fler med autoimmuna sjukdomar kontaktar mig. Intolerans, som är en av dem, är långsammare och lömskare än allergier. Det handlar ofta om intolerans mot olika sorters mat, och reaktionen kan komma flera dagar efter intag, varför det kan vara svårt att diagnostisera.
Symptomen kan vara artrit, matsmältningsproblem, huvudvärk, hudproblem, viktminskning och kronisk trötthet. Det är även mycket vanligt att med ett extra begär efter den produkt som man inte tål, t ex barnet som vill ha ost eller mjöl och som har intolerans mot just mjölkprodukter. Andra tycker helt enkelt inte om det de inte tål.
Om det handlar om allergi eller intolerans mot en matvara är det snabbaste rådet naturligtvis: Låt bli att äta det! För med en smula sunt förnuft kan man lätt låta bli både jordnötter, vetemjöl och laktos. Det är svårare att undvika pollen, damm och djur, som är en naturlig del av vår natur. Men med BodyTalk försöker jag att lära din kropp att leva med ett reaktivt ämne som integreras in i din livsstil istället för att undvika det.
Redan som foster påverkas vi oerhört lätt varför en del barn föds med t ex allergier och astma. På bilden BodyTalkar min sydafrikanska kollega Taryn Edge en bebis.

Av Helle Espensen, auktoriserad BodyTalker

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.