De livsviktiga vitaminerna och mineralerna

De livsviktiga vitaminerna och mineralerna

Dessa månader är det sommarsemester i stora delar av världen. Här i Spanien träffas människor från när och fjärran, och gatorna fylls av många charmiga språk. Det hälsas och kramas med extra stor glädje, för nu är det återigen möjligt att möta sina kära. Det är lätt att alla förhållningsregler glöms bort i sprudlande vänskap och kärlek.
Därför kommer denna artikel att handla om hur viktigt det är att få i sig vitaminer, också, och kanske speciellt, denna sommar, för att hålla ditt immunsystem starkt.

Vitaminer och mineraler är livsviktiga men från hälsovårdsmyndigheterna talas det nästan alltid bara om sjukdom i stället för hälsa. Det är sällan man hör någonting om hur viktiga vitaminer och mineraler är för vårt välmående och inte minst för att stärka vårt immunsystem. Ofta pratas det om försvar, att själva betydelsen av olika kosttillskott inte är dokumenterad, men det håller inte i dag. I dag pågår det mycket seriös forskning och det tas fram bevis för hur viktigt det är att få i sig rätt näringsämnen. Det fanns förr ett kosttillskott som hette Bio-Strath, som nu heter Strath, och detta var den indirekta orsaken till att jag bytte bransch från sjuk- och hälsosköterska till att i dag arbeta med kompletterande medicin, som jag kallar mitt nuvarande arbetsfält.
Det gick till så att jag började min utbildning som sjuksköterska sent, samtidigt som jag hade tre små barn och en mycket stressad man som arbetade på chefsnivå. Jag höll på att bränna ut mig själv med min utbildning, vilket uppmärksammades av en vänlig och förutseende sjuksköterska, som en dag tog mig åt sidan och viskade att hon kunde se att jag var trött. Hon rekommenderade mig därför att köpa en flaska Bio-Strath. Normalt hade jag bara ryckt på axlarna när det gällde allting som hade med så kallad alternativ behandling att göra, men jag var så utmattad att jag var beredd att göra vad som helst. Så jag köpte mig en flaska Bio-Strath och efter fyra dagar sjöng livet på en annan melodi. Jag blev glad, skrattade och koncentrationen kom tillbaka ihop med massa energi och livsglädje. På så sätt väcktes min nyfikenhet och det fick mig till det som jag entusiastiskt arbetar med i dag.

Naturligtvis är det viktigaste att äta nyttigt och bra, men dessvärre är de flesta livsmedel som vi köper konventionellt odlade och bearbetade, vilket logiskt påverkar matens innehåll av vitaminer, mineraler och olika spårämnen.

Dagligen upplever jag att många människor är helt förvirrade när det kommer till hur de ska förhålla sig till intag och vikten av vitaminer och mineraler. De allmänna ”hälsovårdsmyndigheterna” ignorerar behovet av rätt vitamintillskott. Många berättar att de, när de bett läkare om vägledning kring vitaminer och mineraler, får svar som: ”Äter du bara nyttigt så får du i dig tillräckligt från maten”… men varifrån får de denna information? Så vitt jag vet utbildas blivande läkare fortfarande inte speciellt mycket kring vikten av mat och kosttillskott. Personligen känner jag att vi i hög grad borde informeras om hur vi med rätt näringsämnen kan ta vara på oss själva, så att vår kropp, livsglädje och vårt immunsystem hålls i bästa möjliga form. Min personliga åsikt är att om vi informerades om hur viktigt det är med rätt tillskott, så skulle många sjukdomar kunna undvikas eller mildras.

Kosten

Det är viktigt att du själv tar ansvar för att äta ordentligt. Med det menar jag att du så långt det är möjligt bör äta ekologiskt samt övervägande obearbetad mat och se till att få tillskott av vitaminer och mineraler. På så sätt har du det bästa möjliga försvarssystemet. Du kan också äta hälsosamt trots att din vardag är stressig. Med åren har jag själv blivit allt mer uppmärksam på hur viktig maten jag äter är med tillskott av rätt vitaminer, mineraler och andra kosttillskott. Trots en hektisk vardag gör jag en övergripande måltidsplan och så veckohandlar jag efter den. På så sätt har jag allting jag behöver hemma.

Undvik alla livsmedel med socker. Det försvagar ditt immunsystem. I gengäld älskar jag en god, uppvärmd honung. Jag tror på honungens läkande egenskaper. Om jag är sugen på någonting sött har jag som regel någonting med honung i min mat och hemma har jag många olika sorters honung. Manukahonung med hög koncentration har en speciell plats i skafferiet och jag tar det ofta vid halsfluss eller när annan infektion hotar. Har jag ett envist sår lägger jag om det med manukahoning och en gasbinda. Det har gjort mirakel för mig, som är född rödhårig och som hela mitt liv haft känslig hud.

Vidare är jag näst intill beroende av min matberedare, med vilken jag snabbt gör mina favorit-rå-sallader. En favorit-råkost för mig är en kombination av rödbeta, äpple, morot, lök och grönkål – om det finns kvar i krukan för grönkål som växer utanför min dörr. Vips har jag en fantastisk och god råkost, som smaksätts med en dressing gjord på en god olivolja och massa färskpressad vitlök. Blir det råkost över används den i en omelett dagen efter. Det blir både gott och gör omeletten extra aptitlig tack vare de vackra färgerna från råkosten.

Många kryddörter innehåller också massa vitaminer och mineraler. Självklart är det bäst om du odlar dina egna kryddörter, men om du inte har möjlighet bör du i alla fall se till att de är ekologiska.

Många goda grönsaker är också rika på vitaminer och mineraler som t ex olika sorters kål som grönkål, men även potatis, aubergin, gurka, tomater, ärtor och rödbetor är bra. Du kan också göra din egen vitamindrink och här är det bara fantasin som sätter gränser. Behöver du inspiration så finns det många bra recept på internet, och så finns det även många receptböcker med vitaminrika drycker.

Vitamin- och mineraltillskott

Jag är mycket noga med att hålla mitt immunsystem så friskt och starkt som möjligt. Varje dag tar jag ett brett spektrum av vitaminer, mineraler och andra tillskott.

  • Jag rekommenderar alla att ta en bra multivitamin- och mineralprodukt varje dag. Se till att ta en produkt av hög kvalitet. Marknaden för vitaminer och mineraler är varierande, men gå på din magkänsla och prata eventuellt med din hälsobutik. Se till att produkten är lättupptaglig.
  • Komplettera gärna med extra C-vitamin. Alla har vi i skolan fått lära oss att C-vitaminbrist kan leda till skörbjugg, men under årens gång har forskarna upptäckt att C-vitamin har otaliga och skyddande funktioner. Bland annat skyddar C-vitamin mot åderförkalkning och således även mot hjärt- och kärlsjukdomar.
  • B- vitaminer, som liksom C-vitaminer är vattenlösliga, består av en rad B-vitaminer med olika funktioner. Många mentala eller psykologiska problem kan uppstå när det finns speciella behov av en eller flera B-vitaminer. Dock ska man vara noga med dosen, för, för mycket av ett B-vitamin kan leda till brist av andra B-vitaminer. B-vitaminer bör därför alltid tas i en kombination. Du kan eventuellt lägga till ett bestämt B-vitamin under en period.
  • D-vitaminbrist kan vara allvarligt när det kommer till vårt immunförsvars förmåga att skydda oss, då det stärker immunsystemet markant. Vi vet att speciellt många äldre har brist på D-vitamin, vilket ökar risken för att utveckla sjukdom. D-vitaminet kallas även för solskensvitaminet, då vi själva kan bilda D-vitamin genom huden med hjälp av solljus, men många gånger är det inte tillräckligt.
  • Selen är speciellt viktigt för att förebygga och mot att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar och åderförkalkning. Undersökningar har visat att selen som tas ihop med Q10 har förbättrat hjärtfunktionen hos försökspersoner, och antalet dödsfall har minskats. Halterna av selen i jorden i väst är mycket låga.
  • Magnesiumbrist är en av de vanligaste bristerna i västvärlden och bristen ses speciellt hos äldre, vilket kan visa sig som benskörhet. Magnesiumbrist kan även leda till dåligt minne. Andra bristsymptom kan vara kramp, överkänslighet mot ljud, muskelsmärtor, sömnlöshet, yrsel och migrän.

Listan över viktiga vitaminer och mineraler är nästan oändlig. Jag har här begränsad plats och ovanstående är bara menat som en aptitretare och som inspiration till att ta dina kosttillskott även nu när det är sommar, då du kanske är lite slarvigare med din mat och dina dryckesvanor.

Tips

Du kan stärka ditt immunförsvar på många sätt. Just nu talas och skrivs det om att många av de gamla kända örtteerna har en skyddande effekt på immunsystemet. Några av de mer kända är maskros, fänkål, stjärnanis m.m. En nygammal känd ört har också trätt fram i rampljuset. Det är tallbarr, som intas som ett örtte. De nämnda örterna innehåller den omtalade Shikimic-syran som hjälper till att maximera ditt immunsystem. Det finns uttalanden om att tallbarr har effekt som en antioxidant, stärker hjärtat och cirkulationen, förbättrar synen samt lindrar luftvägssjukdomar.

Även vitlök bör ingå i ditt husapotek. Använder du vitlöken rå bör du se till att den är ekologisk. Du kan också köpa vitlök i kapselform i bra kvalitet.

Se också till att ta Omega 3-tillskott. Omega 3 är ett bra hjälpmedel för både hjärna, hjärta och ditt allmäntillstånd. Du ska helst se till att får i dig Omega 3 varje dag.

En bra nattsömn är viktig för att vi ska fungera väl i vår vardag. Det finns många goda örtteer som kan hjälpa en att sova gott.

Med detta önskar jag dig en riktigt härlig sommar med många glada, roliga, soliga och härliga upplevelser.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.