Högt upp i det blå med En Sueco – Ballongtur över Ronda

Högt upp i det blå med En Sueco – Ballongtur över Ronda

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Jag kontaktade två andalusiska luftballongsbolag och fick ett svar från Glovento, från Granada. De lovade att kontakta mig nästa gång förhållandena var bra och de hade plats i korgen. Helgen därpå bjöd på kraftiga vindar, men därefter återvände det fina vädret och ett datum avtalades.

Lättar i soluppgång

Klockan halv åtta en lördagsmorgon går jag upp till feriaplatsen i Ronda med de fem andra passagerarna. Piloten, Santiago Vale Correa, och hans assistent, Juan, är redan på plats med utrustningen på trailern. Det är fortfarande mörkt, och de står och funderar över varifrån vi ska lyfta. Juan släpper upp en helt vanlig heliumballong i luften och Santiago följer den med falkögon, medan han studerar minsta lilla rörelse den gör. Då sådana här flygningar är helt beroende av vädret är det viktigt att kunna läsa vinden och förutsäga hur den kommer att uppföra sig. 

Piloten beslutar sig för att vi ska lyfta från en plats söder om staden, där vår danska redaktör, Martin Norrbom, möter oss med kameran. Det börjar ljusna lite när den 25 meter långa ballongen dras ut, fastknuten i korgen med kablar och rep, och blåses upp med hjälp av en elektrisk fläkt samt ett par kraftiga propanbrännare. Detta är nödvändigt, för trots att denna ballong är relativt liten så innehåller den så mycket som 150 000 kubikfot (4 245 kubikmeter) varm luft. Men det är också allt som behövs för att göra den lättare – varm luft! Principen, som formulerades av Arkimedes, beskriver att ballongens lyftkraft primärt bestäms av skillnaden i luftens temperatur i och utanför membranen. När temperaturen inuti ballongen ökar har den en lägre lufttäthet än luften utanför, vilket får den att stiga. Ballongens öppning behöver inte vara stängd då värmen alltid stiger. Den maximala lagliga driftstemperaturen för varmluftsballonger är 120°C, vilket är mycket lägre än smälttemperaturen för nylon och andra moderna ballongmaterial, för vilka smältpunkten är omkring 230°C. Konceptet är så enkelt att till och med jag kan förstå vetenskapen bakom det. Medan de meterlånga flammorna gör några av medpassagerarna nervösa ser jag själv än mer fram emot flygningen.

En klassiker

När jag står där slår det mig att luftskepp som detta inte förändrats särskilt mycket de senaste århundradena. Den klassiska träkorgen föredras fortfarande framför mer moderna material, eftersom korgen behöver vara både lätt och stark, men samtidigt också flexibel i landningen. Både den övre ramen, som vi kommer att hänga över, och fotstödet, som används för att klättra upp i korgen, är gjorda av läder. Och detta läder är så fint att det i mina ögon kan gå direkt in i Luis Vuittons senaste resekollektion.

Inte heller själva ballongen har förändrats speciellt mycket. Den traditionella, upp och ned vända droppformen är fortfarande den vanligaste formen. Standardballongerna kallas Montgolfier och är beroende av varm luft, medan solenergiballonger använder en svart ballongpåse för att dra till sig solvärme. 

Även om England fortfarande är den största tillverkaren av luftballonger har de fått stark konkurrens från Spanien. Företaget Ultramagic har blivit en av världens största och bästa ballongtillverkare, sedan tre unga katalaner gjorde deras egen ballong för att 1978 följa Jules Vernes flygning över Afrika.

Ballongmembranen är uppdelade mellan fyra och 24 paneler, som sys ihop med strukturella lastband, som kan bära vikten av korgen. Från början användes bomullstyg, men i dag har det ersatts med syntetiska material som nylon eller dacrontyg. Gloventos ballonger är tillverkade av Ultralast, som är lite dyrare, men å andra sidan tåligare. Ballongens övre del har ventiler, så att piloten kan släppa ut varm luft för att bromsa en stigning eller påbörja en landning. Ballongen har även ett par sidventiler som används för att rotera den.

Moderna ballonger håller i genomsnitt mellan 400-600 timmar, beroende på varmluften, flyghöjden och vikten. Ballongerna ska inspekteras varje år alternativt efter 100 timmars flygning. Den minsta ballongen, en Solo Cloudhopper, är bara 600 kubikmeter, medan de största ballongerna kan bära 32 passagerare. Personligen föredrar jag vår ”lilla” globo.

Konsten att flyga

Efter att den varma luften lyfter ballongen i lodrät position är det bara vi passagerare som saknas i korgen. Vi kliver i och lyfter därmed långsamt och stilla upp i luften, nästan helt omärkbart. Det råder en tyst spänning i korgen, i vilket det finns gott om plats för alla. Jag står bredvid Santiago, så att jag kan intervjua honom under flygningen. Jag börjar med att fråga om varför han blev ballongpilot. 

”Det var ballongen som hittade mig”, säger han lite fundersamt och fortsätter förklara att han alltid älskat extremsport, men att han så en dag mötte en ballong, och det uppstod kärlek vid första ögonkastet. Nu har han flugit professionellt i över 20 år.

Att styra en luftballong är inte så enkelt som man kanske skulle kunna tro. Liksom andra piloter måste ballongförare ha en speciell utbildning, och här i Spanien finns det speciella skolor för ballongister i Madrid, Barcelona och Valencia. Och trots certifikat kan piloter inte flyga med passagerare eller arbeta professionellt innan de har flugit över 100 registrerade timmar. Andalusien har omkring 15 auktoriserade ballongpiloter.

Santiago berättar att luftballonger får flyga upp till 300 meter över Ronda. När Per Lindstrand och Richard Branson (Virgin Groups grundare) flög från Japan till norra Kanada 1991 hade de världens, genom tiderna, största ballong – 30 gånger större än en vanlig ballong och den var högre än Frihetsgudinnan. Och även om Jules Verne bok från 1873 är ren fantasi, flög Bernard Piccard och Brian Jones jorden runt, utan avbrott, på bara 20 dagar år 1999!

En bra pilot kan göra stor skillnad när det kommer till flygupplevelsen, vilket vi själva får erfara när en ballong från ett annat företag startar samtidigt som oss, men norr om Ronda. Deras ballong börjar direkt driva bort från staden. Piloten försöker att ändra kursen, men utan framgång – ballongen stiger och stiger, och avståndet till resans mål blir bara längre och längre.

”Vi kan välja var vi startar, men vi vet aldrig var vi kommer att landa. Allting beror på vinden”, förklarar Santiago.

På så sätt är ballonger helt unika luftfartyg. De kan bara styras vertikalt. Det enda sätt som de rör sig horisontellt är med vinden. Piloten vill varken ha för mycket vind eller för lite, för utan vind kommer inte ballongen någon annan stans än rätt upp. Den bästa tiden på dygnet för att flyga är tidigt på morgonen, när vinden är mer stabil. Annars är de ideala väderförhållandena när det är många olika luftlager, var och en med sin egen vindriktning. Ballongflygning är därför en komplicerad sak, men en erfaren pilot kommer alltid att försöka hitta en vindpust som tar ballongen i önskad riktning.

Vi har tur och Santiago är en duktig pilot. Han är lugn och cool, och gör varje justering med finess, liksom en kirurg. Flygningen är behagligt lugn, bortsett från när han öppnar propanflamman. Och då ballongen rör sig i samma hastighet som vinden (det enda flygande transportmedlet som gör det) känner vi ingen vind när vi är här uppe. Vi flyger över en gård och några hundar börjar skälla. Santiago förklarar att han undviker att använda propanen precis här, för ljudet skrämmer hönsen. I bästa fall lägger de inte ägg i en vecka och i värsta fall dör de av chocken. Naturligtvis önskar vi inte ha en kycklingmassdöd på vårt samvete, så alla är helhjärtat överens med honom.

Världens bästa utsikt

Medan resan fortsätter mot staden cirklar en motordriven paraglider runt oss. 

Vi följer skuggan av ballongen och glider långsamt över den romerska bron, de arabiska baden och vidare in över den gamla stadsdelen. 

Vi har nu nått målet för alla ballongfärder över Ronda och svävar över den världsberömda bron Puente Nuevo. Precis under oss ligger ravinen Tajo med de klassiska spanska byggnaderna, som bokstavligt talat hänger ut över kanten. Detta är vad någon skulle kalla en million dollar view, men jag skulle säga att utsikten är helt ovärderlig. Så snart man är uppe i luften är man såld. Man blir helt enkelt förälskad i detta lugna och unika sätt att uppleva världen på uppifrån. Det är som om flygningen får fram det mest oskyldiga i oss och det jag upplever kan närmast beskrivas som nästan barnslig glädje.

Santiago lutar sig ut och hälsar på några människor nere på bron, som står och fotograferar och filmar oss, för det att uppleva ballongen från marken är också ganska häftigt. I 20 år har han aldrig haft ett klagomål eller någon som fått panik i korgen. Medan folk ofta hytter med nävarna mot de bullrande motordrivna paragliders, ler de och vinkar glatt mot vår ballong.

Han tar nu upp oss till 200 meters höjd, och Rondas hus samt gator framstår som små legobitar. Och på denna höjd ser man att horisonten faktiskt är böjd, så de som trodde att världen var platt kan inte ha kommit så högt upp.

Det var en gång en ballong 

Människor har alltid önskat flyga. Det sägs att föregångaren till varmluftsballongen var flygande signallanternor som den kinesiska hären använde från ca år 200 e.Kr. Leonardo da Vinci skrev och tecknade skisser med idéer till propellrar, vingar, helikoptrar och luftballonger. Hans arbeten från 1505 var början på modern luftfart, men det skulle dröja nästan 300 år innan mänskligheten lämnade jordens yta och närmade sig skyarna.

En oförglömlig resa 

För Santiago råder det inga tvivel – säkerheten kommer alltid först. 

”Om det råder några som helst tvivel gällande vädret så går vi inte upp. Vi ställer hellre in en flygning för mycket, än att riskera en obehaglig flygning”, säger vår förnuftiga pilot. Och förhållningsreglerna tydliga. Du får bara flyga mellan soluppgång och solnedgång med en sikt på minst tre kilometer och en vindstyrka på under tio knop. Ballongen måste vara utrustad med olika instrument för mätning av höjd, vind, hastighet och temperatur samt GPS och radio för att hålla markkontakt. När det gäller passagerare rekommenderas att du är vid god hälsa och har bekväma kläder som passar årstiden. Företagen ska även ha försäkring och måste nu också följa hälsovårdsmyndigheternas covid-föreskrifter. Glovento är knutet till Agencia Estatal de Seguridad Aerea i Spanien samt EU:s högsta luftfartsmyndighet, EASA (European Aviation Safety Agency). Så allt är som det ska.

Vi landar som vi startade, på plan mark precis utanför Ronda, och märker bara en liten duns när vi träffar marken. Det har varit en oförglömlig upplevelse. Så nästa gång du planerar ett besök i Ronda kan jag verkligen tipsa om att uppleva staden från luften. Ingenting kan jämföras med en ballongflygning över la ciudad soñada (drömstaden).

Flygturen inkluderar säkerhetsförberedelser, 60-90 minuters flygning samt frukost, och totalt tar det ca 3-4 timmar. Gruppflygning: 200 euro per person (med sex, åtta eller tolv personer). 

Privat flygtur: 900 euro.

Så snart man är uppe i luften är man såld. Man blir helt enkelt förälskad i detta lugna och unika sätt att uppleva världen på uppifrån. Det är som om flygningen lockar fram det mest oskyldiga i oss och man upplever nästan barnslig glädje.

Av Karethe Linaae

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco