Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

De runda, svarta svamparna kan hittas i bergen i stora delar av Medelhavsområdet. De växer vid foten av ekträd, som svamparna har symbiotisk samverkan med. Tryfflarna växer mellan 15 till 30 centimeter under jorden och för att hitta dem använder man inte längre grisar, utan hundar eftersom dessa är lättare att träna och för att de, i motsats till grisarna, inte glufsar i sig fynden. Den mest gynnsamma perioden för att plocka tryffel är mellan december och mars. 

Det är stor skillnad mellan tryffelsorterna och berodende på bland annat var de växter, skiljer sig svamparna åt. Ja, inte ens alla är ätliga. Den relativt vanliga vita sommartryffeln (tuber aestivum) kan köpas för cirka 200 euro per kilo, men smakar tyvärr inte så mycket. Den svarta tryffeln (tuber melanosporum) har däremot en mer genomträngande smak, men kostar desto mer. Brumosa-tryffeln (tuber brumale) är också svart, men har inte alls lika intensiv smak. 

Det är vanligtvis tryffelns latinska namn som står skrivet på burkens etikett. Om det står tuber indicum eller tuber himalayensis handlar det om asiatiska tryfflar, som inte har samma smak som de som växter i Medelhavsområdet. Den mest smakfulla och dyraste tryffeln är den vita tuber magnatum, som framförallt finns i Italien. 

Man räknar med att det skördas mellan 30 till 40 ton tryfflar i Spanien årligen, men man vet inte siffrorna med säkerhet. Man tycker dock att detta borde räcka för att fylla hyllorna i livsmedelsbutikerna, men dessvärre exporteras upp till 90 procent till Frankrike, där mer än hälften av världens alla tryfflar konsumeras. Dessutom har man i Spanien haft brist på lämpliga odlingsområden, otillräcklig kommersiell utveckling samt problem på grund av att man skördat för mycket. Detta har man nu tänkt ändra på i Soria. Associationen Proynerso, som är ett offentligt utvecklingsprojekt, erbjuder idag tryffel-letare och tryffel-odlare som använder sig av gamla metoder hjälp genom ny teknik och inplantering av ekträd. En entreprenör har redan planterat ett 680 hektar stort område med ekträd, vilkas rötter har ympats med tryffelsporer. Nu återstår det bara att se om åtgärder såsom dessa resulterar i mer ”lättsmälta” 

priser.  

Tryfflarna växer huvudsaklingen i Aragón, Castilien & León, Katalonien, Valencia, Navarra och Baskien.

Av Jette Christiansen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco