En äkta paparazzi …och det är han stolt över!

En äkta paparazzi ...och det är han stolt över!


Efter att Marlon Brando (fotot i bakgrunden) knäckt käken och slagit ut fem tänder på paparazzifotografen, var Galella nästa gång han träffade Brando beredd med fotbollshjälm. Foto: Arne Bjørndal

”Krossa hans kamera”, sa Jackie Onassis till säkerhetsvakterna när Ron Galella smygfotograferade henne och dottern på en cykeltur i Central Park i New York.
Marlon Brando gjorde upp på plats; i Chinatown i New York slog han till Galella så att käken och fem tänder knäcktes.

Sophia Loren, Jack Nicholson, John Lennon, David Bowie, Mick Jagger, Elvis Presley, Elisabeth Taylor och John Travolta är bara några av ”offren” till den amerikanska paparazzifotografen Ron Galella. I mer än 30 år har han smugit sig tätt inpå kändisarna och fotograferat dem, ofta i privata situationer.
”Men det är inte sant att alla var sura på mig”, ler Galella avväpnande. Han berättar om flera kändisar, bl.a. skådespelaren Ali McCraw som skickade honom ett tackbrev privat för de bilder han tog av henne.
Idag är Ron Galella 80 år och är inte lika stark som förut, då han sprang efter och förföljde megakändisar inom den amerikanska film- och musikindustrin. Det finns knappt en enda superkändis från 1960, -70 eller -80-talen som Galella inte har fångat på film med sin kamera. Många menar till och med att den kända paparazzifotografen var med och skapade de moderna kändisarna.

Favoritmotiv = Jackie
”Da Vinci har sin ’Mona Lisa’, jag har min ’Windblown Jackie’”, säger Galella och pekar på sitt kanske mest berömda fotografi; den lätt leende Jackie Onassis, USA:s tidigare First Lady, förevigad under en promenad från lägenheten på 85th. Street i New York, i riktning mot Madison Aveny.
”Då jag såg henne på gatan, haffade jag en taxi och bad chauffören följa efter henne. Jag visste ingenting, men plötsligt tutade chauffören. Jackie vänder sig om i riktning mot ljudet. Hon ler helt naturligt och är oförberedd på att jag knäpper foton för glatta livet. Vinden blåser naturligt genom hennes hår”, berättar Galella och blir nästan tårögd. För just denne före detta presidentfru i USA var en av paparazzifotografens favoritmotiv, trots att hon stämde honom två gånger för att ha trakasserat henne, och fick en fällande dom mot Galella som löd att han alltid måste hålla sig på ett avstånd av 150 fot från henne och barnen.


John Lennon & Mick Jagger: Coola samhällstoppar i ivriga samtal. Foto: Ron Galella.

Dagens kändisar
Däremot har Ron Galella inte mycket till övers när det gäller dagens internationella kändisar. Han menar att de har haft det allt för lätt för att uppnå ära och berömmelse. ”De har inte bidragit med någonting själva för att bli kända. Många har bara ärvt en massa pengar”, menar han och nämner Paris Hilton – hotellarvingen – som exempel.
Är det någon av dagens filmskådespelare som du gärna skulle vilja fotografera?
”Jo, det är klart att de finns. Penélope Cruz… Förresten Angelina Jolie också”, svarar Galella efter att ha tänkt efter en liten stund.

Men är det konst?
Är paparazzifotografier egentligen konst? De två utställningarna av Ron Galellas fotografier under den stora pågående PHotoEspaña 2011-festivalen (PHE11) i Madrid, försöker att hitta svaret på denna fråga.
Galellas fotografier finns både i ”Círculo de Vellas Artes” och på andra våningen i Loewes exklusiva butik på huvudgatan Gran Vía 8. Totalt visas 109 av paparazzifotografens mest berömda fotografier.
Det ”glassigaste” hittar du i Loewes lokaler, bl.a. fotografiet från 1973 som föreställer en ung och allvarlig Marlon Brando med Galella hack i häl, utrustad med en hjälm, den sorten som brukar användas i amerikansk fotboll. Bilden är taget av en fotografkollega till Galella, efter att Brando tidigare hade knäckt käken och slagit ut fem tänder på Galella.


Jack Nicholson: En ung och småfräck Jack Nicholson. Foto Ron Galella.

”Äkta” känsla
Många av paparazzifotografens foton visar tydligt att Galella är en stor beundrare av kändisarna han har fotograferat. Dessutom har kändisfotografierna också gjort honom känd, – i alla fall inom de breda presskretsarna. I fjol gjordes det till och med en amerikansk tv-dokumentär om Ron Galella (”Smash His Camera”) som också visas under PHE11.
För Galella är det perfekta fotografiet ett som visar en stjärna i en naturlig situation:
”Jag tycker om överraskningen, den äkta känslan, inte poserandet”, säger mannen som har tjänat sitt levebröd på att fånga kändisarna på bild som vanliga människor. Många kritiker menar att Galellas foton har en mänsklig känsla då de är ett resultat av ett mänskligt möte. Galella ser inte själv genom kameran.
”Det är ett porträtt mellan personer, du vill fånga ett möte, se reaktioner, men inte genom linsen. Genom linsen ser du inte uttrycket i ansiktet”, förklarar Ron Galella.

Ron Galellas möte med Marlon Brando
Hur skildrar paparazzifotografen själv det tuffa mötet med filmskådespelaren 1973:
”Jag följde efter Marlon Brando och Dick Cavett (känd tv-programledare) till Chinatown i New York, och efter att jag hade tagit ett dussin fotografier, stoppade Brando mig: ”Vad mer vill du ha som du inte redan har? Jag frågade honom om han ville vara så vänlig och ta av sig solglasögonen, – det var ju natt. Han svarade: ”Nej!” Så slog Brando till med högern mot min käft och spräckte både den och slog ut fem tänder.”

Det här är Ron Galella
Amerikansk fotograf (född 10 januari 1931 i New York). Anses vara pionjär inom paparazzifotografering och en av väldens mest kända kändisfotografer.
Hans fotografier har publicerats i hundratals magasin och tidningar, bl.a. Rolling Stone, The New Yorker, Vanity Fair, Time, The New York Times.
1972 dömdes han i en rättegång till att alltid hålla sig på ett avstånd av 150 fot från Jackie Onassis och hennes barn.
Hans fotografier har visats i gallerier och museum världen över, bl.a. på MOMA i New York och Tate Modern i London.
Galella tjänstgjorde som fotograf för de amerikanska styrkorna under Koreakriget och studerade senare fotojournalistik vid Art Center Collage of Design i Los Angeles.
Idag bor han i Montville, New Jersey.
Källa: Wikipedia

Idag har 80-årige Galella själv blivit kändis efter att ha fotograferat kändisar i över 30 år.
Foto: Arne Bjørndal

Detta är PHE11
Fram till 24 juli hålls den stora fotoutställningen PHotoEspaña i Madrid (PHE11). Ron Galellas foton visas till och med 17 juli på Loewe (Gran Vía 8) och på ”Círculo de Bellas Artes” (150 meter från Loewe).
Temat för årets gigantiska utställning är ”Interfaces: Portraiture and Communication” (”Gränssnitt: Porträtt och kommunikation”).
Arrangemanget omfattar 66 utställningar utspritt över olika gallerier i huvudstaden.
370 fotografer och konstnärer från 55 olika länder deltar.
PHE11 omfattar också mer än 60 olika aktiviteter, från foto-workshops, master classes, utbildningsprogram, debatter och andra aktiviteter på Madrids gator.
Utställningen öppnades officiellt av drottning Sofia den 1 juni.
Mer information: www.phe.es

Sophia Loren: – Å, så stora ögon du har, Sophia. Foto Ron Galella.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.