Fissurer kallas de skåror/gropar du kan se på kindtändernas tuggytor. Även framtänder kan ha gropar och skåror men dessa ser tandläkaren lättare då de oftast är på tandens insida.

Dessa fissurer kan vara olika djupa. Ju djupare de är, desto större risk är det att det blir hål. Detta eftersom det är svårt, ibland nästintill omöjligt, att göra ordentligt rent. För plack och bakterier samlas i fissurerna.
Bakterierna utsöndrar en stark syra som fräter och då bildas ett hål i tanden, som ju längre in det kommer, växer allt snabbare. (Beroende på att dentinet som finns innanför emaljen inte alls är lika starkt). Detta hål kan utifrån se ut som en liten mörk obetydlig prick.

Det är inte alltid ett hål/karies det syns på en röntgenbild då kindtänderna är tjocka och röntgenstrålen inte kan upptäcka hålet förrän det är tillräckligt stort.
Det är inte sällan man som tandläkare blir förvånad över att kariesangreppet är mycket större än vad man kan se utanpå tanden.
Det är därför mycket viktigt att lägga en tunnt lager av komposit (plast) över djupa fissurer. Det är detta som kallas fissurförseglingar.
Vi rekommenderar att det görs redan när man är liten och har fått sina första permanenta kindtänder.
I de nordiska länderna fissurförseglar man barnens första permanenta kindtänder så fort de kommit på plats. Genom detta kan vi förebygga och förhoppningsvis eliminera barnens framtida kariesangrepp.

När vi gör fissurförseglingen känns det som oftast ingenting och därför behövs ingen bedövning.
Fissurförseglingar är en bra investering för din framtid! Ett enkelt sätt att slippa framtida dyra och onödiga tandvårdskostnader.

Välkommen för en undersökning hos oss på Nordic Dental Centre innan allt julgodis ska intas!!

Av Christina Radics, tandläkare Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.