Efter dramatiska dygn, tid för protest!

Med många oklara faktorer går nu Málaga CF en spännande tid till mötes. Klubben kan tjäna 9 milj. euro på att sälja tränaren Pellegrini och stortalangen Isco. Och hur är det med Demichelis, Saviola, Santa Cruz, Iturra, Lugano, Piazon, Antunes och Morales?

Klockan var 06.30. Platsen Málagas flygplats. Datum 10 april.
Kontrasten hos Málagamänniskorna, som minuterna efter Champions League-kvartsfinalen på Signal Iduna Park i Dortmund, fördömde den 40- årige skotska domaren Craig Thomsen, tränaren Manuel Pellegrini och veteranen samt f.d. landslagsspelaren Joaquín, var slående. Sistnämnda var lagets bästa i den dramatiska matchen när Thomson mot slutet tappade greppet och skapade chansen för Borussia Dortmund, som fick in bollen i mål och satta 3-2 under de tre sista minuterna i övertid, i en situation när fyra tyskar befann sig offside, liksom även målskytten Santana.
Pellegrini, som kom direkt till matchen i Tyskland från sin fars begravning i Santiago i Chile, vinkade leende till de 500 fansen som mötte förlorarna som hjältar i den arla morgontimmen. Joaquín satt trött på huk på golvet i ankomsthallen med cola i ett plastglas. Den f.d. Betis- och Valenciaspelarens sista möjlighet att glänsa bland de stora med en sensationell semifinalplats i Champions League berövades honom och hans lagkamrater av Thomson.

Skarpt uttalande från Doha
Från Doha i Qatar skickade klubbägaren, shejk Al-Thani, ett skarpt uttalande på hans ofta så använda kommunikationsmedel Twitter:
”Málaga CF har drabbats av rasism och korruption i den europeiska fotbollsorganisationen UEFA!”
Det efter ord som riktats mot honom som främling och det faktum att UEFA har diskuterat minst ett års avstängning för Málaga CF på grund av Al-Thanis dåliga betalningsmoral. En sak som Málaga CF har höjt sina röster mot. Det slutgiltiga beslutet tas i juni.
Under en presskonferens efter Borussia Dortmund segern sa Málaga CF:s generalmanager, Vicente Casado:
”Vi är upprörda över att ytterligare en orättvisa har gjorts mot vår klubb. Ett officiellt klagomål mot domaren kommer nu att göras till UEFA. Det är sorgligt att vi, i en så viktig match, får en domare vars nivå helt enkelt inte står i proportion till spelarnas. Vi vill tacka våra 2 000 hitresta fans och spelare för en topprestation. Vi är starkare än någonsin”.
(Klagomålet kommer inte påverka resultatet, men det kan påverka om domaren Thomson får fortsätta. Redaktionens kommentar.).

Svårt dilemma
Här får vi med spänning vänta och se om Casados ord håller.
Denna säsong – den största i klubbens historia – har varit oerhört spännande för Málaga CF. Topprestationer på planen i såväl La Liga som Champions League med en ekonomisk räddningsaktion från de riktigt stora.
Genom att ha åkt ur Champions League har nu Málaga CF några stora utmaningar, både på det ekonomiska planet samt rent sportsligt. Med hot från UEFA om att uteslutas från den fina europeiska organisationen befinner sig klubben, spelarna och tränaren, Manuel Pellegrini, i ett svårt dilemma.
Vill Al-Thani tillföra ytterligare kapital – eller sälja klubben?
Ska de fortsätta samarbetet?
En del kan lämna klubben när kontrakten löper ut den 30 juni.

Detta gäller:
32-årige argentinska mittbacken Demichelis, f.d. River Plate och Bayern Munchen (fri transfer).
31-årige argentinska forwarden Saviola, f.d. River Plate, FC Barcelona, Monaco, Sevilla, Real Madrid och Benfica (inhyrd).
28-årige chilenska mittfältaren Iturra, f.d. Universidad Chile, Uniao Leira och Murcia (fri transfer).
32-årige uruguayska mittbacken Lugano, tidigare National, Plaza Colonia, Sao Paulo, Feenerbahce och Paris Saint-German (inhyrd).
19-årige brasilianska mittfältaren Piazon, f.d. Sao Paulo och Chelsea (inhyrd).
25-årige portugisiska vänsterbacken Antunes, f.d. Pacos Ferreira, Roma, Lecce, Livorno, Leixpesos, Panianikos och Pacos Ferreira (inhyrd).
31-årige paraguayanska forwarden, Santa Cruz, f.d. Club Olympia, Bayern Munchen, Blackburn Rovers, Manchester City och Betis (inhyrd).
27-årige chilenska mittfältaren Morales, f.d. Huachipato, Universidad Chile och, Dinamo Zagreb (inhyrd).
Ett internationellt fält med otaliga landskamper för deras respektive land, som kan lämna Málaga illa kvickt utan att det kostar klubben en céntimo.

Bud efter dem
I gengäld kommer det för Málagas del ligga stora pengar i att göra sig av med sina största individuella succéer:
Tränare Manuel Pellegrini, Chile, och ”The Golden Boy”, Isco, med inte mindre än 59 landskamper bakom sig. Deras kontrakt löper ut 2015 respektive 2016, men klubben har mottagit flera bud för dem från flera håll, inte minst från Spanien och England.
Pellegrinis så kallade buyout-klausul säger 4 milj. medan Isco skulle inbringa inte mindre än 35 milj. – en summa som Real Madrid skulle vara beredd att betala för honom.
Pellegrinis kopplas ihop med Manchester City och Chelsea.
Vidare visar Atlético Madrid intresse för Málagas franska mittfältare Toulalan.
Helt avgörande för Málaga CF:s framtid blir klubbägaren Al-Thani. Om han från sitt fotbollsskjul i Doha låter meddela att han är beredd att stabilisera ekonomin i klubben är en del av de nämnda spelarna beredda att stanna.
Störst press för klubbskifte ligger på Demichelis och Saviola. River Plates vicepresident, Diego Turnes, har kontaktat dem för att få dem att avsluta sina karriärer samma klubb där de en dag började: River Plate.
Demichelis säger:
”Vad som händer i Málaga är viktigt för mig. Det råder ju fortfarande osäkerhet, sååväl ekonomiskt som sportligt. Spelare och tränare verkar mer motiverade än ägaren! Men jag hoppas att klubben fortsätter att växa”.

Till detta kan tilläggas:
Med en vinst från UEFA på ca 40 milj. euro för de fina prestationerna i Champions League är det väl inte rimligt att organisationer utestänger Málaga CF. Sedan är resten upp till Al-Thani.

Svårt program för Málaga CF
Även om Málaga CF undgår att uteslutas från europeisk fotboll, genom att uppfylla UEFA:s såkallade Financial Fair Play-regler, kommer det i alla fall vara svårt för laget att kvalificera sig från den spanska ligan La Liga. Från denna går de fyra bästa placerade lagen vidare till Champions League, medan nummer fem och sex får spela i Europa League.
Att uppnå sådana placeringar blir svårt med ett slutprogram för Málaga, som bl.a. har motståndare som Valencia (spelas efter redaktionens deadline), Sevilla, Real Madrid och FC Barcelona kvar, samt den hårt kämpande kandidaten Deportivo La Coruña.
La Ligas sista match spelas första helgen i juni.

Av Morten Møller / Foto malagacf.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.