Ta en snöig weekend i jul

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
snerejse
Irving Berlins klassiska text: ”I’m dreaming of a white Christmas, Just like the ones I used to know, Where the treetops glisten, and children listen, To hear sleigh bells in the snow” känns långt bort när man på Costa del Sol i juletid kan sitta i solen på en uteservering och sippa på en milkshake. Men snön kan upplevas, bara några timmar bort.

 
Costa del Sols vita pärla
 
Sierra Nevada, Spanien
Detta är som vi alla vet Costa del Sols eget skidparadis, och också Europas sydligaste, samt snösäkert. Säsongen räknas vara mellan december och april och skidorten är känd för att ta väl hand om sina backar. Denna skidort, på 3 398 m ö.h. har totalt 105,6 km skidåkning i olika svårighetsgrad. Förra året investerades 3,1 miljoner euro i ett projekt för att satsa ytterligare på familjer, någonting som gett gott resultat. Här finns någonting för alla: slalom, längd, telemark, äventyrsskidåkning, snowboard och skridskoåkning, samt skidskolor. Detta är en skidort i världsklass med hotell i flera prisklasser, shopping, restauranger och afterski, snögolf och mycket mer. Dessutom har den tillhörande bergsbyn Pradollano blivit ett av Spaniens mest eftertraktade semesterparadis. Och med hänsyn till att Sierra Nevada ligger så att vi kan skymta bergen från vår provinshuvudstad lämpar backarna sig utmärkt för en dagsutflykt, som kan avslutas med ett dopp i Medelhavet om eftermiddagen.
 
Från Málaga: 172 km med bil eller buss.
Priser december och januari:
½-dag liftkort: 36 – 39 euro
1-dag liftkort: 42-46 euro
7-dagars liftkort: 246,50-273 euro
(Rabatter finns för barn, ungdomar, pensionärer och funktionshindrade.)
Se: www.sierranevada.es
Nära och lite mindre
 
Vallnord, Andorra
Vill man ut och resa lite grann men inte för långt bort, och utforska ett lite mindre pistsystem ber vi om att få presentera Vallnord i det lilla furstendömet Andorra, som trots att det är Andorras mindre skidsystem tar sig in bland topp 10 på många listor över Europas bästa skidorter.
Vallnord ligger på 2 600 m ö.h., och har totalt 93 km pistlängd, uppdelat i tre områden: Arinsal och Pal, som båda passar för barn och lite lugnare tempo med välpreparerade backar samt flera trevliga restauranger och snöträdgård, samt Arcalís, som är mer alpin med offpist, snowparks, bordercrossbanor m.m. Dessutom gäller ett och samma liftkort i hela Vallnord, med bra bussförbindelser mellan områdena (det finns även billigare alternativ för enbart Arinsal och Pal eller Arcalís). I staden La Massana hittas dessutom shopping, after ski och många charmiga restauranger, samt olika boendeformer i alla prisgrupper. Vallnord har någonting för alla och är ett bra alternativ för en weekend.
 
Från Málaga:    Bil ca 11 timmar.
Flyg till Barcelona och därifrån bil eller buss ca 210 km till Andorra.
Tåg till Lleida och därifrån bil eller buss ca 158 km till Andorra.
Priser (Arinsal och Pal samt Arcalís) december och januari:
½-dag liftkort: 30 euro*
1-dag liftkort: 36 euro*
5-dagars liftkort: 175 euro**
Min. 6-dagars liftkort: 34 euro/dag
(Rabatter finns för barn, ungdomar, pensionärer och funktionshindrade.)
*Gäller Arinsal och Pal eller Arcalís, ej alla tre områden.
**Gäller hela Vallnord.
Se: www.vallnord.com
Europas bästa
Val Thorens, Frankrike
Topp 1 på tidningen Åka Skidors lista över Europas bästa skidorter 2014/2015 blev Val Thorens, Europas högst belägna skidort, som igår i skidsystemet Les 3 Valles, De tre dalarna, där Val Thorens är den största. Och det är väl ingen som inte hört namnet förut. Denna skidort kallas av många exceptionell, med backarna bokstavligt talat utanför dörren, snögaranti från november från maj, 600 km snösport och världens största skidområde med 320 pister. Här går det att förutom att visa sina kunskaper i backarna även att festa långt in på småtimmarna, då det inte är ovanligt att det arrangeras både konserter och musikarrangemang med allt från jazz till house, i ibland annat alpernas största nattklubb. Val Thorens är livligt och ungdomligt, men för alla, med naturligtvis lugnare alternativ såsom kulinariska gourmetupplevelser av lokala råvaror tillagade av Michelinkockar, liksom att ackommodation finns från allt att hyra stugor och lägenheter till de lyxiga femstjärniga hotellen. Staden är också känd för sin mysfaktor då biltrafiken är begränsad.
Från Málaga: Flyg till Genève. Ta sedan Alpski Bus, ca 3 tim och 15 min alt. bil ca 2 tim och 9 min.
 
Priser december och januari:
½-dag liftkort: 49 euro
1-dag liftkort: 59 euro
7-dagars liftkort: 335 euro
(Rabatter finns för barn, ungdomar, pensionärer, familjer, grupper och funktionshindrade.)
Se: www.valthorens.com
 
Smyglyx, lite längre bort
Arosa Lenzerheide, Schweiz
Letas det efter en lite mindre känd skidort och kanske Alpernas bäst bevarade hemlighet, även om världscupen i utförsåkning för såväl damer och herrar avgjorts här flera gånger, är denna plats värt ett besök. Detta är schweizarnas egna skidparadis i hjärtat av Graubünden och ytterst få andra nationaliteter hittar till dessa backar. Detta bidragit till att flera stjärnor kan skymtas i backarna då det är populärt blad kändisar som önskar hålla låg profil att köpa hus i dalen. Detta är inte platsen för att skryta och synas (då åker man till St Moritz), här är det smyglyx som gäller, med garanterad kvalitet. Tänk pudersnö, slädturer, stuga med öppen spis och fondue. Området har 225 km skidbackar på upp till 2 865 m ö.h. med både morgon- och nattåkning. Med Guide Michelinbelönade restauranger, ett rikt utbud av lokala gastronomiska upplevelser, span, shopping m.m. lämpar området sig kanske mer åt vuxna, även om det också naturligtvis finns aktiviteter för yngre och barn, liksom att det också naturligtvis finns barnpassning.
 
Från Málaga:     Flyg till Zürich. Därifrån tåg till Chur, ca 2 tim och 36 min, och sista biten från Chur till Lenzerheide med buss ca 38 min, alt. bil/taxi ca 17 min.
Priser december och januari:
2-dagars liftkort: 140 CHF *
7-dagars liftkort: 369 CHF*
(Rabatter finns beroende på ankomstdag, för barn, ungdomar, pensionärer, familjer och funktionshindrade.)
*1 CHF = 0,927 euro (2015-11-16)
Se: www.lenzerheide.com
 
sne-by
 
Gillar du inte snö?
Är du en av dem som flyr snövita backar och hellre strosar runt i storstäder bjuder Europa som vi vet på många härliga alternativ. Varför inte ta en konstresa till Madrid, fylla shoppingkassarna i Milano, äta medeltida i Tallin eller utforska Abbamuseet i Stockholm. Två av redaktionens favoriter är weekends till Paris eller London.
 
Silkeslen choklad i Paris
Paris förknippas allt som oftast med sommar, mode och kärlek, men staden är charmig andra årstider. Under kalla dagar finns det inget bättre än att slinka in på Angelina, ett klassiskt tehus som öppnade 1903. Här serveras en gudomligt god varm choklad (ett måste i vinter-Paris), len som silke, varför den också är världskänd. Den sägs också ha avnjutits av inga mindre än Coco Chanel och Audrey Hepburn. Och missa inte heller de frasigaste av croissanterna, som får alla andra croissanter att blekna.
Salon de Thé Angelina hittar du bland annat på: 226 rue de Rivoli (ganska exakt mellan Place de la Concorde och Louvren).
Se: www.angelina-paris.fr
Traditionellt i London
Regn i all ära för det typiska, stilla strilet ger en mycket bra anledning att slinka in på ett av alla tehus som Englands huvudstad bjuder på. Även om Ritz är en dröm för afternoon tea vurmare krävs det månaders av god framförhållning för att få en kopp te där. Vilket tar lite udden av det hela. Men det finns ett exceptionellt alternativ, om än i något för sockersöt omgivning, vilket är en afternoon tea på boutiquehotellet The Milestone Hotel. Här är det relativt litet men personligt och mycket trevligt i skenet från den öppna spisen. Och naturligtvist är det också traditionellt med sandwichar, varma scones med clotted cream samt sylt och självklart små smakliga bakverk. Och om så önskas kan allting skålas in med ett glas champagne.
Men kom ihåg, även här gäller det att boka!
The Milestone Hotel ligger på: 1-2 Kensington Court (i det sydvästra hörnet av Kensington Gardens, ca 10 min promenad västerut från Royal Albert Hall).
Se: www.milestonehotel.com/food-and-drink/afternoon-tea
Av Sara Laine

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco