Med samma öde som sina föregångare av mirakelgörare: startade på väntelistan. Har nu rundat La Liga-match nummer 100!

På sin ensamma placering som ankare måste målvakter ha ett starkt psyke. Málaga CF:s Idriss Carlos Kameni, född 18 februari 1984 i miljonstaden Douala i Kamerun, är en av de starkaste bland världens bästa målvakter. Historien om den 1,86 meter långa målvakten är ganska fantastisk med dolda roller i olika klubbar, som skulle kunna ha fått vem som helst att kasta stövlarna lång bort och hitta ett annat yrke. Men Kameni höll ut och lever nu ett lyckligt liv med fru och tre barn i Málaga samt med en högt profilerad position i Málaga CF:s La Liga-lag. Med ett rekord som ingen annan: han har hållit målet rent mot giganterna Real Madrid och FC Barcelona på deras mäktiga hemarenor; Bernabeu och Camp Nou, när Málaga CF ganska sensationellt lyckades med oavgjort på båda platsernas. Mot Real Madrid den 26 september 2015 med 31 farliga skott mot hans mål och senast den 19 november 2016 mot FC Barcelona, då antalet målförsök mot Kameni blev räddade inför ögonen av 84 000 åskådare och miljoner förbluffade tv-tittare över hela världen. Räddningarna var mirakulösa!
Och för den goda andans skull bör det även nämnas att han också lyckades hålla målet rent när Málaga CF besegrade C Barcelona på Camp Nou för två säsonger sedan med 1-0 med Juanmi, som nu spelar för Real Sociedad, som matchvinnare.

Från guld till bänk

Málaga CF har på senare tid varit gynnats av toppmålvakter som tvingats stå i skuggan av en annan innan de själva fick chansen. Mexikanska Ochoa skulle komma att behöva flytta till Granada för att verkligen bli värderad för den han är. Och för Kameni gäller att han kom tillrätta i Málgamålet först när Málaga CF:s före detta tränare, Manuel Pellegrini, tog Caballero med sig till Manchester City.
Hans dramatiska och omvälvande historia:
År 2000, när han var 16-år, var han den första spelaren i så ung ålder i världen att vinna olympiskt guld, vilket han vann för sitt födelseland Kamerun. Därefter värvades han till franska Le Havre, men där blev det bara två matcher på fyra år. Därefter hyrdes han ut till Saint-Etienne, men det gav ingenting! Och ett byte till italienska Juventus rann ut i sanden.

Turbulent tid

Den längsta tiden i karriären tillbringade han därefter i spanska Espanyol (2004-2012). Köpt för 600 000 euro och snart var han ett populärt tillskott i klubben, som ankare i laget, som vann Copa del Rey (den spanska pokalturneringen). Sedan kom en period med mindre popularitet. Espanyol tvingades suspendera två fans för rasistiska övergrepp mot Kameni. Senare fick han problem med andra fans samt med lagkamraten Gregory Beranger under ett träningspass. Under det sista året i klubben, innan han den 13 januari 2013 bytte till Málaga CF, figurerade han som antingen andra- eller tredjeval i målet hos Espanyol.
 
I Málaga blev det debut den 25 mars 2012 som ersättare för en skadad Caballero. När den sagolika argentinaren med stora prestationer i Champions League för Málaga CF reste till Manchester City efter säsongen 2014-2015 var vägen i Málaga CF fri för Kameni, och i det laget var han för övrigt den dyraste spelaren.

Jag blir bättre!

Efter miraklerna under november på Camp Nou, fick Kameni frågan om huruvida det var hans bästa match någonsin? Han svarade: ”Den bästa Kameni har vi fortfarande tillgodo. Jag lägger nämligen till en erfarenhet efter en annan hos mig själv och så arbetar jag hårt varje dag. Jag blir bättre och bättre. Jag känner mig säkrare och mognare. Jag tror att jag kan fortsätta med ’fantastiska’ räddningar. Jag sätter inga gränser. Jag försöker att övervinna mig själv hela tiden för att prestera bättre.”
Kameni har varit på väg till England två gånger. Första gången 2003 med hyresavtal i Wolverhampton, men då fick han inget arbetstillstånd. Och förra säsongen sa han nej till Watford.
”Jag trivs i Málaga och Málaga CF”, säger han.
Mot Granada hemma på Estadio La Roseleda fredagen den 9 december rundade Kameni sin 100-match för Málaga CF.
Han är super – för att använda ett modernt uttryck.

Tidigare målvakter i Málaga CF

Francesc Arnau – född den 23 maj 1975 i Les Panes, Spanien, spelade mellan åren 1996–2001 24 matcher för FC Barcelona.
Kom till Málaga CF år, köpt för 2,1 miljoner euro. Spelade som andreman fram till landslagsmålvakten Pedro Contreras avgång till Betid 2003. Arnau blev lagkapten och var flera gånger inne i landslagsbilden. Han stod senare i skuggan av Munua från Uruguay under en tid men kom tillbaka till Málagas La Liga-lag och slutade sin karriär den 21 maj 2011.
Arnau är i dag idrottschef i Málaga CF.
Willy Caballero – född den 28 september 1981 i Santa Elena, Argentina, upptäcktes i Boca Juniors. Med i det argentinska guldlaget vid OS 2004. I januari 2011 kom han till Málaga CF från den spanska 2:a divisionsklubben Elche, köpt för 900 000 euro. Han fick sin La Liga-debut den 20 februari. Den 1 oktober 2011 rök Caballero in i Málaga CF:s historieböcker när han hade hållit sitt mål rent i 480 minuter i sträck. Det tidigare rekordet på 429 minuter hölls av Contreras. Caballero fick sin stora plats i Málaga CF:s senare framgångar Champions League. Han såldes av Málaga CF 2014 till Manchester City och Kameni från Kamerun tog så över.
Guillermo Ochoa – född den 13 juli 1985 i Gualajara, Mexico, har notrerats för 75 landsmatcher för Mexiko och korats som den tredje bästa målvakten vid VM-slutrundan i Brasilien. Kom till Málaga den 1 augusti 2014 med fri transfer från den franska klubben Ajaccio. Kontraktet var på tre år och han hade räknat med att ta över i Málaga-målet efter Caballero men klubben valde att i stället ge Kameni chansen. Till Ochoas stora besvikelse. Då ville han bort men det lyckades han med först denna säsong när ett av La Ligas bottenlag, Granada, hyrt honom. Ochoa uppnådde bara elva matcher för Málaga (då Kameni var skadad) och efter denna säsong är han fri på marknaden.

Karriären upp och ned för Kameni

2000-2004: Le Havre i Frankrike: 2 matcher.
2002-2003: Saint-Etienne, Frankrike (utlånad): 0 matcher.
2004 – 2012: Espanyol, Spanien: 222 matcher.
2012 – ???: Málaga CF: 100 matcher per 9 december 2016.
6 U- och 71 A-landsmatcher för Kamerun.

Juanmi – och det hårda programmet för Málaga

December 2016 bjöd på ovanligt hårda matcher för Málaga CF – speciellt på okända planer mot toppklubbar som FC Barcelona (0-0), Valencia (2-2) och Sevilla (1-4). Och 2017 börjar på samma sätt i Vigo mot Celta och i den spanska huvudstaden med en match mot Real Madrid.
Januaris enda hemmamatch bjuder på ett intressant återseende med en spelare som fiskats upp från Málaga CF:s akademi och med 85 matcher i klubbens La Liga-lag från 2010-2015. Det handlar om den nu 23-åriga Juanmi, född i Coín med sin späda fotbollsutbildning i Atlético Coín.
 
Det förundrar många fotbollsfantaster att den engelska Premier League-klubben Southampton efter föregående säsong lade upp 5 miljoner euro på bordet för den späda Málaga-anfallaren. Tiden i England blev inte någon succé för honom heller. Juanmi fick tid på planen under bara tolv matcher och nu har den spanska La Liga-klubben Real Sociedad från San Sebastian tagit över honom på ett femårskontrakt. Köpesumman är okänd.
I Málaga CF noterades han under 85 matcher för 18 mål – bland annat det på Camp Nou i Barcelona när Málaga fantastiskt nog besegrade FC Barcelona med 1-0. Det skedde i februari 2015.
Det blev till en enda A-landskamp för Spanien.
Han kommer att stå ansikte mot ansikte med sin ex-klubb när Málaga CF möter Real Sociedad på Estadio La Roseleda fredagen den 13 januari.
Málaga CF:s resultat denna säsong finns att se på: www.malaga-support.dk

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca La Peña

Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och upplägg i restaurangen Casa Danesa, varefter det är buss tur-och-retur till stadion från Fuengirola.
 
Matcher på Estadio La Rosaleda under januari 2017:
La Liga:
Den 13 kl. 20.45 Málaga CF – Real Sociedad.
Kontaktpersoner:
Sekreterare: Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@malaga-support.dk
Ordförande: Morten Møller
617 700 424
info@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 250 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga.
Klubben är öppen för nya medlemmar.
www.malaga-support.dk
Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.