Eliq Maranik – Smoothie-gudinnan slår rot på Costa del Sol
Hon har sålt 2,6 miljoner böcker, hyllats och bjudits in till tv som den expert som hon är på smoothies och probiotika. Hon har tagit vägen från Estland via Sverige till Spanien, här hon i dag bor med sin dotter på Costa del Sol, och nu berättar hon öppet samt ärligt om sitt liv och erfarenheter som den inspiratör hon är.
 
”Att vara öppen med mitt liv, min bakgrund och t ex de magproblem jag haft, på grund av instängda känslor och depression, är jag för att inspirera andra till att också öppna sig. Vi mår mycket bättre när vi inte stänger in våra problem, erfarenheter och trauman. När vi ’släpper ut dem’ börjar vi sakta se människan börja blomma”, säger Eliq.
Hon vet vad hon talar.

Stulen barndom

Eliqs väg har inte varit som de långa promenaderna hon nu för tiden gör tillsammans med sin dotter längs Medelhavets strand. Hon föddes och växte upp i en liten estnisk by. Hela uppväxten kantades av kamp att klara av vardagen i det fattiga hemmet, där hon som 10-åring sydde sina egna kläder och där det mesta som serverades på tallriken kom från mormoderns köksträdgård. Hennes mamma hankade sig fram i en syfabrik medan styvfadern (Eliqs enda fadersfigur) ägnade tiden till att spela och dricka bort familjens lilla hushållskassa. Eliq kände tidigt att hon inte passade in, hon var ostyrig, envis och hade ADHD.
 
När hon var 16 år och tittade tillbaka på sitt liv såg hon mest misär – hon hade blivit våldtagen av polischefens son, det blev ingen rättegång. Hon hade sett styvfadern mordhota hennes mamma med en kniv, varefter hon flyttat till sin mormor. Hos sin mormor blev hon dennes vårdare vid sidan om skolan, för mormodern var allvarligt sjuk av infektion efter en höftledsoperation, som på den tiden var extremt ovanligt i Estland. Hon hade också sett sina småbröder flytta till styvfadern (brödernas biologiska pappa), då mamman som hade lymfcancer inte klarade av att ta hand om dem. Dessutom hade hon, efter mammans tillfrisknande, förlöst sin egen lillasyster. Därefter jobbade hon som barnflicka i Finland på skolloven för att hjälpa sin mamma med pengar till hemmet. När hon nu såg sina vänner börja bilda familjer vari samma slags historier upprepades blev hon fast besluten på att inte gå samma väg.
 
”I dag ser jag att det är det absolut värsta som är de bästa gåvorna.”

Sverige – en dröm

”Sedan jag var barn hade jag drömt om Sverige. På tv hade jag hört svenska och tyckte att det var det vackraste språket i världen, och dit skulle jag. Utan någonting alls förutom en båtbiljett, som jag fick från en vän, tog jag mig till Stockholm när jag hade fyllt 18 år. Där tyckte jag först att jag hade tur, för jag fick jobb som barnflicka i en svensk familj. Efteråt förstår jag att jag jobbade för slavlön – 3 000 kronor i månaden. Dock lärde jag mig svenska för jag vågade prata med barnen men inte de vuxna, och jag var fast besluten vid att lära mig 30 nya ord varje dag. Snart talade jag tillräckligt för att jobba på en restaurang i Kista Centrum och åtta månader därefter började jag studera”, berättar Eliq med ett leende.
 
Komvux gymnasieutbildning slutförde hon på 8 månader. Sedan blev det, inspirerad av sin mammas och mormors arbeten som sömmerskor och styvfarmoderns arbete som designer, studier i modedesign, vilket följdes av studier i ekonomi och marknadsföring vid Stockholms universitet. Hon gjorde utmärkt ifrån sig, men på insidan blev det inte bättre – snarare tvärt om – depressionen blev starkare och självkänslan allt mindre.
 
”När jag sedan studerade tillskärarlinjen och design övertalade min dåvarande pojkvän, pappan till min dotter, mig att jag skulle syssla med grafisk design i stället. Han startade Fitnessförlaget ihop med Fredrik Paulún och därefter förlaget Grenadine Bokförlag i egen regi och behövde en grafiker, så då gjorde jag det – trots att magkänslan sa nej. Vi startade ett produktionsföretag för att även skapa jobb åt andra förlag och tillslut hade vi, när jag var 27 år, 25 anställda i Estland och Sverige”, minns Eliq.

Från design till egna böcker

”En dag fick jag förfrågan om att projektleda arbetet med ’Stora cocktailboken’. Förlaget hade idén men de hade ingen till att göra det. Trots att min självkänsla var i botten hade jag ett stort självförtroende som sa att jag klarade av vad som helst, så jag antog arbetet som gick ut på att både skriva, fota m.m. Boken kom ut 2010 och fick pris samma år, och så gavs den ut i tio länder”, berättar Eliq om det som var början på ett helt nytt kapitel i hennes liv – hon började skriva böcker.
 
”Vi hade ett hektiskt liv med mycket resor och samtidigt som jag arbetade åt andra förlag med design tog jag nu sats i det som jag själv tyckte om, faktiskt redan som barn – smoothies. Jag var bara 4 år när jag satt med en gaffel och mosade frukten som mormor kom med. Jag älskade smaken, och det är därifrån inspirationen till första smoothieboken kom. Och det som vi i dag kallar probiotika var någonting som mamma och mormor alltid förberedde hemma i köket – som t ex kombucha. Så jag började skriva om någonting som jag egentligen kunnat sedan barnsben samtidigt som jag också började studera mer kring det som intresserade mig (någonting som jag fortsatt med då jag tycker om att utvecklas)”, berättar Eliq.
 
Men det hektiska livet var återigen ett liv som Eliq inte ville ha. Hon var olyckling och fortfarande deprimerad. En dag sa hon därför upp alla anställa – hon ville inte ha ansvaret – och började arbeta bara med frilansare. Vid det här laget spenderade Eliq och pojkvännen vintrarna i Marbella och tanken om att det som saknades i hennes liv, samt det som skulle göra hennes liv lyckligt – barn – började. Men när dottern Jasmin föddes blev det inte bättre – Eliq var fortfarande deprimerad och hon förstod nu att hon behövde ta tag i sina trauman.

Glad kropp – glatt sinne

Det är detta resultat som vi ser i dag. Efter att ha provat traditionella metoder som besök hos psykoterapeut och annat var första steget till ett lyckligare liv kundaliyoga.
”Genom yogan och den kontakt jag fick med mig själv, andningstekniker m.m. kände jag hur blockeringarna började släppa och jag började må bättre. Nu började jag också på allvar att använda probiotika och jag kände hur min mage började må bättre och hela vardagen blev lättare – även ADHD:n, som jag nu ser som bästa gåvan någonsin då jag har så mycket energi”, förklarar hon.
 
Eliq sitter på En Suecos redaktion med ett stort leende. Hon skrattar när hon pratar om hur öppen hon har blivit med att prata om besvär som uppblåst mage, pruttar och liknande – hennes kropp har rensats från slaggprodukter och annat både fysiskt och psykiskt skräp. Eliq har gått till botten med sig själv, varit ärlig mot sig själv och nått fram till ett Jag med båda fötterna på jorden. Inte heller denna resa har varit lätt och har inkluderat bland annat separationen från pappan till hennes dotter, men i dag lyssnar hon helt på sin magkänsla, hennes kropp mår bra och hon har frid i sinnet.
 
Så det Eliq gör i dag som inspiratör, författare, workshop-hållare m.m. grundar sig på hennes egen resa till att må bra. Hon mår också bra av att hjälpa andra och håller därför inte kunskaperna för sig själv och uppmuntrar också alla som korsar hennes väg att i sin tur sprida kunskaperna vidare. Ett exempel på detta är probiotikan som hon gör; denna är hon mycket generös med samt ber dem som får probiotika att dela med sig när de själva får tillräcklig mängd.

Slutar inte studera

Innan Eliq lämnar redaktionen berättar hon att hon som nästa steg i livet har börjat lära sig mer om holistisk livssyn och medicin som grund till ytterligare en bok. Denna ska handla om antiinflammatorisk kost med tanken att låta maten bli ens medicin. Dessutom har hon fått förfrågan om att skriva en bok i stil med ”Stora yogaboken”, men det ligger fortfarande i framtiden.
”Framgångarna med mina ca 20 originalböcker och flera sammansatta böcker, samt allt annat, har jag nått tack vare att jag följer mina drömmar och har tilltro till min magkänsla. Som barn hade jag en dröm om att flytta till Sverige och trots att jag inte hade några som helst medel så gjorde jag det. Sedan var jag vilsen i många år men nu har jag hittat rätt, tack vare att jag följer min magkänsla. Vidare omger jag mig bara med positiva ting – ser t ex inte längre på tv, för allt är så negativt. Och så mår jag bra för att jag skalat av alla filter – vad du ser är den jag är, varken mer eller mindre!”, avslutar Eliq.
Kort info
Namn: Eliq Maranik
Född: 1981 i Estland
Bor: I Elviria
Familj: Dottern Jasmine
Gör: Arbetar för och strävar efter att få andra att må bra
Övrigt: Går avancerad yogalärarutbildning samt Ayurvedautbildning, NLP, och holistisk livscoach m.m. ”Jag kommer alltid att studera det jag tycker är roligt”, Eliq.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com. Foto: Mugge Fischer, mugge@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.