Invånarna i den charmiga hamnstaden Cádiz tycker om fisk och fest. Många folkfester och en stor karneval är det som skapar rytmen i staden, som även bjuder på historiska sevärdheter samt havsutsikt.
Det finns massor av liv under platanträden på Plazuela de la Cruz de la Verdad y del Mentidero i Cádiz. Duvorna kuttrar, tonåringarna hänger med varandra i små grupper och på en bänk sitter två kortbenade fruar och samtalar högljutt medan mannen bredvid dem gungar liten med sin ena sko och inflikar med ett enstavigt ord då och då. Plötsligt dyker en orkester upp mitt på torget. Med trumpeten som ledare fyller trion torget med höga, glada toner, som påminner mest om cirkusmusik.
Cádiz är en levande hamnstad, men den visar sig vara extra vibrant denna januarisöndag. Först under eftermiddagen verkar det som om stadens invånare – alla från små barn i vagn till farmödrar med käpp – har tagit sig ut. De njuter av solen och slurpar i sig färska ostron med en skvätt citron, dricker kall öl och torr, ljus sherry. På stadens många mysiga torg är det både oväntade musikframträdanden och ostronbodar, som även serverar både sjöanemoner och andra färska godsaker från havet. Köerna till bodarna växer parallellt med ljudnivån på gatorna och på ett par timmar har stämningen utvecklats till fest.
Friterat akvarium
Det visar sig vara en bra förklaring på den enorma mängden på ostron, människor och musik. Invånarna i Cádiz firar nämligen att det är precis en månad kvar till det officiella startdatumet för stadens stora, traditionella karneval, som är känd i hela Spanien – och även utanför landets gränser. Men den gastronomiska byfesten som hålls i dag heter Ostionada – uppkallad efter de många populära ostronen – ostiones.
Det är inte bara i samband med ostronfesten som invånarna i Cádiz njuter av att sätta tänderna i godheter från havet. Överallt i staden serverar restauranger och tapasbarer färsk fisk från Atlanten, som brusar på andra sidan av stadsmuren. Friterad fisk och skaldjur är populärt och i ett fönster ser det ut som om kocker helt enkelt har tömt ett helt akvarium i het olja. Det ”friterade akvariet” ser inte speciellt aptitligt ut men kanske är det någonting mycket kännetecknande för den lokala matkulturen. Färska råvaror, enkelt tillagade, massor av olja och inte så många krusiduller.
Europas äldsta
Om man inte besöker staden under just denna ostronfest, karnevalen eller en av årets många andra folkfester finns det ändå både stämning och sevärdheter i den charmiga staden när helst på året. Den räknas förövrigt som Europas äldsta, ännu existerande stad.
Enligt historieböckerna grundades Cádiz av fenicierna för 3 000 år sedan. Det märker man dock inte när man promenerar runt i staden i dag. I gengäld rymmer gatorna och torgen många fina historiska byggnader och sevärdheter av lite nyare modeller. I stadsbilden syns speciellt historiska byggnader från 1700- och 1800-talet. Detta hör ihop med att Cádiz sedan början av 1700-talet hade ansvar över handeln över havet med de dåvarande spanska kolonierna, och det fick pengar att strömma in i staden, pengar som bland annat omsattes till mursten i form av förnäma herrgårdar och stora kyrkor. Till de fina byggnaderna från den gyllene perioden räknas bland annat rådhuset på Plaza de San Juan de Dios och det tidigare kvinnosjukhuset Hospital de Mujeres.
Men det är också en upplevelse att bara gå runt på stadens mysiga gator och beundra de mindre pråliga och mer vanliga äldre husen, som har fina detaljer i form av smidesbalkonger, fasadmönster samt nischer med statyer. Om man vandrar funt på måfå kan man inte undvika att förr eller senare stå och blicka ut över Atlanten. Cádiz ligger nämligen på en halvö som endast är förbundet med fastlandet med en smal tunga, och en promenad med utsikt över havet och gamla fästningar hör också till de nöjen som staden bjuder på.
Se staden från sjösidan
Ljuset strömmar in i den stora, ljusa katedralen som är full av pelare och vackra stuckaturer under takvalven. Helhetsintrycket störs dock av de nät som har satts upp för att förhindra att puts och kalkflagor faller ned i huvudet på besökarna. Det tog mer än 100 år att bygga färdigt den fina kyrkan, som stod klar år 1838. Kyrkorummet är enkelt och vacker, och i kryptan ligger stadens biskopar samt stadens berömda tonsättare, Manuel de Falla, begraven.
Cádiz imponerande katedral tronar upp sig på hamnkajen och den 52 meter höga kupolen och de två tornen är ett riktmärke för dem som ankommer staden från sjösidan. Och även om det i dag är möjligt att ta sig till Cádiz med både buss, bil och tåg kan det rekommenderas att se staden från sjösidan. Som ett exempel kan man ta sig till staden med en snabb och billig färja från El Puero de Santa María, som är en annan intressant stad i området.
Årets gång i Cádiz
Från ostronfesten i januari, karnevalen i februari till internationell folklorefestival i juli och spansk musikfestival i november. Till det kan räknas en rad helgfester som har både religiösa och mer folkliga element. I Cádiz är liv och rörelser på gator och torg hela året runt.
En seglats till sherrystadenBara en halvtimmes seglats från centrala Cádiz ligger El Puerto de Santa María som är en av städerna i sherrydistriktet, som En Sueco skrev om förra månaden. Den mysiga staden inrymmer en handfull bodegor i form av kombinerade lagerbyggnader och besökcenter, där man kan få komma på guidad tur och blir lite klokare på sherryns mångfald och naturligtvis även få ett litet smakprov – eller flera.
Det är mysigt att strosa runt på stadens gågator och insupa atmosfären.
Resan med snabbåten kostar 2,65 euro enkel resa.
För information om avgångstider se:
http://siu.cmtbc.es/en/horarios_lineas_tabla.php?linea=15