Chokladsoufflé med jordgubbssorbet

Chokladsoufflé med jordgubbssorbet

Denna chokladdessert är en klassiker som också kallas Choklad Coulant, eftersom den förbereds kallt för att därefter bakas i ugnen och därför får sin originella textur, krispiga yta och flytande inre.

Vi serverar här soufflén med en sorbet på jordgubbar som det är årstid för jämnt nu och de stora jordgubbarna (fresón) från Huelva rekommenderas.

Till sorbeten behövs ett medel för att anti-kristallisera (anticristalizante), så att glassen inte blir hård, detta finns i gourmetbutiker.

Ingredienser till 4 personer:

Chokladsoufflé

(Det blir ca 13 souffléer, men de kan frysas).

100 g mörk choklad

75 g smör 

3 ägg

50 g florsocker

1 msk mjöl

Små aluminiumformar

Jordgubbssorbet

(Receptet ger cirka en halv liter. Även denna kan förvaras i frysen).

100 g jordgubbar

”Anticristalizante”

100 g florsocker

1/2 påse isbitar

Tillagning:

Sorbeten

Häll istärningar, socker och anti-kristilliseringsmedlet i blandaren. Tillsätt jordgubbarna, rör med en sked innan det blandas igen.

Sätt i frysen i ca 2 timmar.

Souffléen

Först blandas smör och choklad i en skål satt över en gryta kokande vatten (bain marie).

Äggvitorna vispas ihop med hälften av sockret och plommonen med den andra hälften av sockret. Vitorna blandas försiktigt ner med plommonen och därefter blandas chokladblandingen ner, en sked åt gången så att luften behålls i smeten.

Smöra formarna och strö med lite vetemjöl och fördela smeten mellan formarna. Smeten ska fylla halva formen. Sätt dem i frysen.

Därefter, värm ugnen till 180º, och de frusna souffleerna sätts i den varma ugnen. De bakas i omkring 14 minuter, beroende på hur mycket smet man har fyllt i varje form. Stick eventuellt en gaffel eller knivspets i en av dem och känn om den inre delen är genomvarm och det yttre skalet är krispigt.

Det är inte lätt att uppnå ett perfekt resultat, men det är en vacker dessert, speciellt serverat med jordgubbssorbeten som också ger en kontrast i temperatur.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.