VERAS VERANDA: En annorlunda ryttarkaka

VERAS VERANDA: En annorlunda ryttarkaka

Jag tröttnar aldrig på att baka, det är ren terapi för mig att stå i mitt kök och vara ensam med receptet som jag ska göra. Det behöver inte alltid vara sötsaker, det kan också handla om mat, men just denna månad blir det en god kaka.

Denna kaka, som påminner om en ryttarkaka, men som egentligen är en kaka med botten, chokladfyllning och kokostäcke, är kanske inte den lättaste att göra då den görs i tre steg, men resultatet är å andra sidan helt klart värt besväret. Kanske är den lite mastig, nästan som en konfekt, men skär den bara i mindre bitar så kan man utan problem äta två sådana. Vill man att den ska se lite elegant ut kan man i stället för att skära den i kvadrater, skära den i långa, smala bitar. Gör man det behöver man inte heller en gaffel för att äta den.

Kom ihåg att just denna kaka behöver vila i kylskåpet i minst två timmar, så ett tips är att göra den en dag i förväg.

Ingredienser:

Tårtbotten

100 g rumstempererat smör

50 g florsocker

1 nypa salt

1 äggula

55 g hasselnötskärnor

150 g vetemjöl

Chokladfyllning:

175 g mörk choklad

75 g smör

2 ägg

2 äggulor

4 msk socker

40 g hasselnötskärnor

1/2 tsk salt

Kokostopping

100 g smör

175 g riven kokos

200 g brunt farinsocker

1/2 dl mjölk

Gör så här:

Hasselnötsbotten

Rör ordentligt ihop smör, florsocker och salt i en skål.

Rör i äggulan.

Lägg hasselnötterna i en blender eller mixer, och mixa till ett fint mjöl. Rör sedan ner hasselnötsmjöl och vetemjöl i smörblandningen och blanda ihop till en deg med händerna.

Tryck ut degen i en ugnsform (gärna i metall, som inte spricket) så att degen täcker hela botten. Pricka degen med en gaffel och ställ in formen i frysen i 1 timme.

Värm ugnen till 180 grader och ställ in den frysta kakbottnen i formen direkt i den heta ugnen. Grädda kakbottnen i 15 minuter.

Chokladfyllning

Hacka chokladen grovt och smält den ihop med smöret i en kastrull på låg värme.

I en skål, vispa ihop ägg, äggulor och socker med en elvisp i ca 10 minuter till dess att blandningen är ljus och luftig.

Rör sedan ner den smälta chokladblandningen i smeten med en stor sked. Mixa hasselnötterna till ett fint mjöl. Vänd ner hasselnötsmjölet och saltet i smeten.

Fördela smeten i ett jämnt lager över kakbottnen och grädda i en 180 varm ugn i 25 minuter.

Kokostopping

Blanda smör, riven kokos, farinsocker och mjölk i en kastrull och koka snabbt ihop ingredienserna så att det blir en jämn och mjuk massa.

Ta ut kakan ur ugnen och fördela den varma kokosmassan över den gräddade chokladfyllningen. Ställ nu in kakan i ugnen igen, och grädda det hela i ytterligare 5 minuter.

Låt kakan svalna i formen på ett galler och ställ sedan in den i kylen i minst 2 timmar.

Gör du denna kaka en dag i förväg, så ta ut den minst 30 minuter innan den ska serveras, annars blir den för hård.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.