Kära läsare mars 2011

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Jag känner mig som Al Pacino i People I know? Får kanske skippa att lägga på ögonskugga på morgonen. Hela ögonlocket följer med när jag lägger på den med penseln – och så liknar jag en blandning mellan en överraskad Al Pacino och en blodhund resten av dagen. Allmän vårtrötthet? Jag somnade på soffan redan kl 21 på självaste Alla hjärtans dag. Okej, kanske berodde det på att vi firade lilla-Alla hjärtans afton lite mycket. Jag har lätt för att, som ni vet, bli lite eldig gällande vissa saker, och på den vägen var det, och kanske överdrev jag Alla hjärtans dags-temat lite. Nåja, men vårtröttheten kan skyllas på den ringa mängden sol och blå himmel under den senaste månaden. Kanske ska jag lägga mig ned på golvet och skrika, om inte Costa del Sol snart lever upp till sitt ansvar och levererar några fler soltimmar. Inte för att det är min stil att gå runt och skrika, men det ska till några kraftiga utbrott och våldsamt gestikulerande. Sen så är det också den nya röklagen. Jag kan gott och väl förstå, att vi ska vara måna om vår hälsa, men jag hatar när någon begränsar människors frihet. Uppenbarligen räknar inte regeringen med att befolkningen är smart nog att själv lösa saker och ting. Jag menar: Om en barägare och dennes personal känner för att tillåta rökning i verksamhetens lokaler, ska de då inte få göra det? De människor som tror på påståendet om att passiv rökning dödar, eller som inte gillar röklukt, de kan ju välja en rökfri bar. Men nej, nu ska vi till slut se till att en massa restauranger och barer måste stänga – som om de inte hade det svårt nog redan innan. Hälsominister Laire Pajíns hopp är att tre miljoner kommer att sluta röka – bra, men hennes uppmaning, att man ska anmäla sina landsmän som inte respekterar lagen, och barer och restauranger som tillåter rökning, är otäck. Naturligtvis kan man anmäla andra former av lagöverträdelser, men det är högst osedvanligt, att myndig-heterna, rent av en minister, tydligt uppmanar till det, och att en organisation, i detta fall konsumentorganisationen Facua, har lagt upp en hemsida: www.facua.org/leydeltabaco, var man lätt kan gå in och göra en anmälan, och varifrån ärendet sedan skickas vidare till myndigheterna. Kan man tjalla om rökning, kan man då inte också föreställa sig en sida var man kan anmäla folk som dricker för mycket alkohol eller dem som äter för mycket, vilket naturligtvis inte är olagligt, men minst lika skadligt som rökning. Jag skulle kunna tänka mig en plats där jag kan anmäla fartsyndare, dem som kör slalom och inte håller avstånd i trafiken, eller som pratar i mobiltelefon bakom ratten och därmed sätter mitt liv på spel. I samma fack skulle jag placera dem som man vet smiter från att betala skatt, jobbar svart, snyltar eller som på andra sätt roffar åt sig av den gemensamma kassan – för att inte tala om riktigt alvarliga brott som korruption, narkotika- och människohandel. I jämförelse verkar det ganska oskyldigt att tända en cigarett inomhus.

Naturligtvis kan myndigheterna eller lagens handhavare inte övervaka allt, men det är väl inte heller meningen, men att införa ett samhälle där vi ska anmäla varandra, det är att gå över gränsen.

Som Valladolids borgmästare, Francisco Javier León de la Riva från PP sa: ”Det uppmanar människor att anmäla varandra. På så sätt har förfärliga händelser i människans historia börjat. Det började med judarna, nu anmäler vi rökare”.

Av Helle Espensen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco