La Sueca hälsar välkommen till – En Sueco februari!

La Sueca hälsar välkommen till - En Sueco februari!

kaerelaeser
 
Januari blev åter en mörk månad när attentaten i Paris skakade världen. Alldeles för många dog. En onödig händelse som inte förde något gott med sig åt någon. Vad väntar sig terroristerna få ut av dessa illdåd? De kommer definitivt inte få mer respekt. Vi vet redan att de finns. Vad har de för rätt att döda för meningsskiljaktighet och för att de tar illa upp av karikatyrer? Speciellt när ingen går säker för att avbildas satiriskt i media som Charlie Hebdo. Sedan kan det diskuteras om det är rätt att förolämpa andra människors tro, göra narr av dem som är annorlunda eller oliktänkande jämfört med oss själva. Det tycker inte jag. Vi lär våra barn att inte peka, skratta åt och mobba. Då måste vi själva föregå med gott exempel. Man säger att man inte ska dra alla över samma kam. Det ska vi verkligen tänka på nu. Det skulle vara som att säga att alla vita kristna följer KKK. Vi ska respektera varandra och varandras oliktänkande, åt alla håll, så länge det inte skadar och strider mot mänskliga rättigheter. Vi ska inte diskriminera. I tider som dessa är det viktigare än någonsin att utbilda. In i klassrummen med historieböckerna. Vi måste alltid kämpa för yttrandefriheten. Det är viktigt. Det är lätt, speciellt för yngre generationer, att glömma bort att värdesätta och uppskatta den yttrandefrihet och rätt till oliktänkande som vi har i västvärlden. Vi tar det för givet. Dock räcker det med att sätta sig ned med en äldre spanjor för att höra hur verkligheten såg ut när denne var ung. Den berättelsen är helt annorlunda än ungdomars idag. Den handlar om rädslan för att inte ha en morgondag att vakna upp till om man går emot den uttalade normen. Vi måste sluta hata. Man behöver verkligen inte vara vän med alla. Man behöver inte heller tycka om alla. Men ogillar man någon är det bättre att vända sig om och gå, istället för att föda har, för att istället omsluta sig med människor man tycker om, som skänker positiv energi. Att omge sig med människor som talar illa, är elaka, gör en ledsen, det är livet för kort för. Hat är ett starkt ord. Hat kostar mängder med energi.
 
Vår styrka och vårt motstånd mot terrorism kan vi visa genom att inte låta den förändra våra liv. Om vi förändrar oss vinner terrorismen mark. Om vi tystnar vinner de mark. Och kom ihåg, muslimen som står bredvid i snabbköpskön stöttar med största sannolikt inte terroristernas angrepp och metoder. Lika lite som sannolikheten är att du tillhör KKK.
 
Nu går vi in i februari. Ta bort Je suis Charlie från din facebook. Lev enligt det istället. Fortsätt minnas dem som fallit offer för terrorattentaten. Men låt vardagen komma tillbaka.
 
Glad alla hjärtans
 
Sara
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.