Svenska kyrkan

Djup konflikt i kyrkan

Det har skett mycket i vår svenska kyrka här på kusten sedan mars månad, då kyrkoherde Mikael Jönsson samt dennes äkta maka, kyrkoassistent med diakonal inriktning Lena Ottosson informerades om att deras tjänster sägs upp från och med den 31 december i år. Detta följer visserligen de ursprungliga kontrakten mellan parterna, men ett muntligt avtal som gavs våren 2017, om förlängning av deras tjänstgöring, ligger nu som grund till en djup konflikt som blivit ett fall för tingsrätten i Uppsala.
”Jag förväntar mig mer av en organisation som har ledorden: Tro, Öppenhet och Hopp”, kyrkoassistent Lena Ottosson.

Bakgrund

Mikael Jönsson och Lena Ottosson påbörjade sina tjänster på svenska kyrkan i Fuengirola den 1 januari 2015. De kom från en mycket välfungerande församling i Rotterdam, som de ihärdigt arbetat upp under fem år, och ville nu, i samband med sina tjänster på den nya orten, förverkliga familjedrömmen om ett liv i Spanien. Som många kustbor känner till var Svenska kyrkan Costa del Sol vid denna tidpunkt näst intill icke-existerande efter att Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) 2011 beslutat att kyrkan i Fuengirola skulle läggas under pastoratet Södra Spanien med kyrkoherde i Torrevieja. Tack vare en drivande kyrkokommitté och volontärkrafter hölls verksamheten vid liv, om än i liten skala, tills SKUT tre år senare insåg behovet av en kyrka på Costa del Sol och således fattade beslut om att anställa en präst och en assistent, och valet föll på Mikael och Lena. Snart väckte Mikael och Lena liv i församlingen och kyrkans gudstjänster samt andra aktiviteter blev snabbt oerhört populära bland Costa del Sols svenska invånare. Engagemanget fick SKUT att inse behovet av en svensk församling på Costa del Sol och den 1 maj 2017 utnämndes kyrkan som fullvärdig församling med eget pastorat.
 
I dag blomstrar församlingen på Costa del Sol. Lokalerna fylls många gånger i veckan till sista lediga plats i samband med gudstjänster, aktiviteter och bröllop. Men även hjälparbetet som kyrkan bedriver när livet ställs på sin spets, vilket ju också händer i Spanien, fyller många arbetstimmar. Behovet av en fungerande kyrka på Costa del Sol är uppenbart.

Muntliga avtal bindande eller ej inom svenska kyrkan

Strax innan utnämnandet av kyrkan på Costa del Sol som fullvärdig församling med eget pastorat 2017 ska Mikael och Lena lovats förlängd tjänstgöring av den dåvarande utlandschefen Klas Hansson. Deras ursprungliga kontrakt, som skulle utlöpa den 31 december 2019, skulle förlängas till att gälla till år 2027. Det hela skedde genom en muntlig överenskommelse och nya skriftliga anställningsavtal skulle upprättas så snart som frågan om socialförsäkringstillhörighet klarlagts. Men några skriftliga kontrakt har prästparet inte mottagit, trots att just frågan om socialförsäkringen inte är ett hinder för att inte fullfölja det muntliga avtalet med skriftliga kontrakt, vilket är en skyldighet för SKUT. I stället har den nya ledningen på SKUT först i mars 2019 lämnat besked om att de tillbakavisar förlängningen av kontrakten, oaktat att ett muntligt avtal är bindande enligt gällande rätt inom arbetsrätten.

Stämningsansökan inlämnad

51855786 2204500229814820 3396651933736370176 o
 
Det har alltså uppstått en tvist mellan arbetstagarna Mikael Jönsson samt Lena Ottosson och deras arbetsgivare Kyrkostyrelsen som i sin tur delegerat handläggandet av tvisten till SKUT. Från SKUT har information getts om att baserat på bestämmelser inom SKUT kan utlandstjänster bara sträcka sig över fem år med grund i bland annat socialförsäkringsregler och normer om femårskontrakt – normer som Mikael påstår ej stämmer.
Prästparet har således under försommaren lagt in varsin stämning mot SKUT hos Uppsala tingsrätt, vari de yrkar på kontraktsbrott. Detta offentliggjordes i juli och de företräds av advokaterna Göran Rise och Börje Leidhammar med Jessica Kamph som senior paralegal. Bland sina bevis har de e-postkorrespondens som visar bland annat kommunikation om upprättande av skriftliga kontrakt och som visar att SKUT uppgivit att man arbetade med avtalen så sent som i mars 2019. Dessutom har den tidigare utlandschefen vitsordat att SKUT träffat de muntliga avtalen som han anser är fullt bindande.
Advokat Göran Rise har även poängterat för En Sueco att Mikael och Lena flyttade direkt från Rotterdam till Fuengirola och att de i Nederländerna givetvis tillhörde landets socialförsäkring, men att SKUT fått för sig att det inte går i Spanien, vilket han finner obegripligt.
 
En Sueco har talat med Rickard Jönsson, utlandschef i SKUT, som sagt att han ej kommenterar ärendet fram till dess att tingsrätten tar upp det, mer än att det är första gången som en präst stämmer SKUT samt att det inte har någonting med Mikaels arbetsinsatser att göra.
För den detaljintresserade ska det här nämnas att det inte är första gången som det inkommit en stämning mot SKUT men att det är första gången som det sker under Rickard Jönssons tid.

Stort stöd

Efter att stämningen offentliggjorts har det populära prästparet, som nu riskerar arbetslöshet efter årsskiftet, mött stort stöd från svenskar på Costa del Sol. Många har bland annat visat sitt stöd på sociala medier med uppmuntrande kommentarer på både kyrkans samt Mikaels och Lenas privata Facebook sidor, liksom att många även uttrycker sin besvikelse mot SKUT – en organisation som många uttrycker nu bör sörja för att medlemmar känner trygghet i sin församling. Kommentarer på sociala medier ifrågasätter även SKUT med hänsyn till att beslutet om uppsägande av kontrakt även berör prästparets två barn, vilka är väl integrerade i samhället och skolan på Costa del Sol.
I början av augusti upprättades även Facebook sidan ”Vi som vägrar låta vår prästfamilj sägas upp” där flera spaniensvenskar och andra uttrycker sitt stöd till prästparet.

Senaste artiklarna från En Sueco

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och him...

Tema & Profiler

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektu...

Kultur

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet sam...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Rond…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de k...

Gastronomi

Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid?…

Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som...

Juridik & Finans

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som m...

Gastronomi

Bostadsbloggen med Alamo

Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol oc...

Bostadsnytt

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det nä...

Kultur

Nervinflammation

Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om j...

Hälsa

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kli...

Kultur

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Sport

AHN

Höstupptakt Höstupptakten har varit över förväntan med fina golfbanor och stor anslutning till våra...

Golf

Onåd

Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel b...

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

Tema & Profiler

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och himlen öppnade sig. Det var den 14 november 1989. Den...

Tema & Profiler

Publirreportaje Vitta Nature

I dag är det mycket eftertraktat att ha en livsstil som är naturlig och fri från föroreningar och storstadsbuller. I Célere Vitta Nature hittar du en...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Barbro Sändh?

Barbro Sändh är allt annat än obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakt...

Tema & Profiler

Ronnie Nordin - Från grå betongförort till grönskande handelsträdgård

Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år o...

Tema & Profiler

Är Thomas Cook en ny Lehman Brothers?

En del bekymrar sig mer än andra. Och för vissa är det redan en gammal och ointressant nyhet. Jag ligger inte sömnlös om nätterna men ändå är det någo...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2019!

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag ...

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

Kultur

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektur och musik. Här kan man inte bara hitta en mängd ...

Kultur

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det när gruppen La Porteña Tango uppträder i Nerja med d...

Kultur

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania - Aula del Mar, som d...

Kultur

Bostadsockupanter i Málaga

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vi...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com