Svenska kyrkan

Djup konflikt i kyrkan

Det har skett mycket i vår svenska kyrka här på kusten sedan mars månad, då kyrkoherde Mikael Jönsson samt dennes äkta maka, kyrkoassistent med diakonal inriktning Lena Ottosson informerades om att deras tjänster sägs upp från och med den 31 december i år. Detta följer visserligen de ursprungliga kontrakten mellan parterna, men ett muntligt avtal som gavs våren 2017, om förlängning av deras tjänstgöring, ligger nu som grund till en djup konflikt som blivit ett fall för tingsrätten i Uppsala.
”Jag förväntar mig mer av en organisation som har ledorden: Tro, Öppenhet och Hopp”, kyrkoassistent Lena Ottosson.

Bakgrund

Mikael Jönsson och Lena Ottosson påbörjade sina tjänster på svenska kyrkan i Fuengirola den 1 januari 2015. De kom från en mycket välfungerande församling i Rotterdam, som de ihärdigt arbetat upp under fem år, och ville nu, i samband med sina tjänster på den nya orten, förverkliga familjedrömmen om ett liv i Spanien. Som många kustbor känner till var Svenska kyrkan Costa del Sol vid denna tidpunkt näst intill icke-existerande efter att Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) 2011 beslutat att kyrkan i Fuengirola skulle läggas under pastoratet Södra Spanien med kyrkoherde i Torrevieja. Tack vare en drivande kyrkokommitté och volontärkrafter hölls verksamheten vid liv, om än i liten skala, tills SKUT tre år senare insåg behovet av en kyrka på Costa del Sol och således fattade beslut om att anställa en präst och en assistent, och valet föll på Mikael och Lena. Snart väckte Mikael och Lena liv i församlingen och kyrkans gudstjänster samt andra aktiviteter blev snabbt oerhört populära bland Costa del Sols svenska invånare. Engagemanget fick SKUT att inse behovet av en svensk församling på Costa del Sol och den 1 maj 2017 utnämndes kyrkan som fullvärdig församling med eget pastorat.
 
I dag blomstrar församlingen på Costa del Sol. Lokalerna fylls många gånger i veckan till sista lediga plats i samband med gudstjänster, aktiviteter och bröllop. Men även hjälparbetet som kyrkan bedriver när livet ställs på sin spets, vilket ju också händer i Spanien, fyller många arbetstimmar. Behovet av en fungerande kyrka på Costa del Sol är uppenbart.

Muntliga avtal bindande eller ej inom svenska kyrkan

Strax innan utnämnandet av kyrkan på Costa del Sol som fullvärdig församling med eget pastorat 2017 ska Mikael och Lena lovats förlängd tjänstgöring av den dåvarande utlandschefen Klas Hansson. Deras ursprungliga kontrakt, som skulle utlöpa den 31 december 2019, skulle förlängas till att gälla till år 2027. Det hela skedde genom en muntlig överenskommelse och nya skriftliga anställningsavtal skulle upprättas så snart som frågan om socialförsäkringstillhörighet klarlagts. Men några skriftliga kontrakt har prästparet inte mottagit, trots att just frågan om socialförsäkringen inte är ett hinder för att inte fullfölja det muntliga avtalet med skriftliga kontrakt, vilket är en skyldighet för SKUT. I stället har den nya ledningen på SKUT först i mars 2019 lämnat besked om att de tillbakavisar förlängningen av kontrakten, oaktat att ett muntligt avtal är bindande enligt gällande rätt inom arbetsrätten.

Stämningsansökan inlämnad

51855786 2204500229814820 3396651933736370176 o
 
Det har alltså uppstått en tvist mellan arbetstagarna Mikael Jönsson samt Lena Ottosson och deras arbetsgivare Kyrkostyrelsen som i sin tur delegerat handläggandet av tvisten till SKUT. Från SKUT har information getts om att baserat på bestämmelser inom SKUT kan utlandstjänster bara sträcka sig över fem år med grund i bland annat socialförsäkringsregler och normer om femårskontrakt – normer som Mikael påstår ej stämmer.
Prästparet har således under försommaren lagt in varsin stämning mot SKUT hos Uppsala tingsrätt, vari de yrkar på kontraktsbrott. Detta offentliggjordes i juli och de företräds av advokaterna Göran Rise och Börje Leidhammar med Jessica Kamph som senior paralegal. Bland sina bevis har de e-postkorrespondens som visar bland annat kommunikation om upprättande av skriftliga kontrakt och som visar att SKUT uppgivit att man arbetade med avtalen så sent som i mars 2019. Dessutom har den tidigare utlandschefen vitsordat att SKUT träffat de muntliga avtalen som han anser är fullt bindande.
Advokat Göran Rise har även poängterat för En Sueco att Mikael och Lena flyttade direkt från Rotterdam till Fuengirola och att de i Nederländerna givetvis tillhörde landets socialförsäkring, men att SKUT fått för sig att det inte går i Spanien, vilket han finner obegripligt.
 
En Sueco har talat med Rickard Jönsson, utlandschef i SKUT, som sagt att han ej kommenterar ärendet fram till dess att tingsrätten tar upp det, mer än att det är första gången som en präst stämmer SKUT samt att det inte har någonting med Mikaels arbetsinsatser att göra.
För den detaljintresserade ska det här nämnas att det inte är första gången som det inkommit en stämning mot SKUT men att det är första gången som det sker under Rickard Jönssons tid.

Stort stöd

Efter att stämningen offentliggjorts har det populära prästparet, som nu riskerar arbetslöshet efter årsskiftet, mött stort stöd från svenskar på Costa del Sol. Många har bland annat visat sitt stöd på sociala medier med uppmuntrande kommentarer på både kyrkans samt Mikaels och Lenas privata Facebook sidor, liksom att många även uttrycker sin besvikelse mot SKUT – en organisation som många uttrycker nu bör sörja för att medlemmar känner trygghet i sin församling. Kommentarer på sociala medier ifrågasätter även SKUT med hänsyn till att beslutet om uppsägande av kontrakt även berör prästparets två barn, vilka är väl integrerade i samhället och skolan på Costa del Sol.
I början av augusti upprättades även Facebook sidan ”Vi som vägrar låta vår prästfamilj sägas upp” där flera spaniensvenskar och andra uttrycker sitt stöd till prästparet.

Senaste artiklarna från En Sueco

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja...

Kultur

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärt...

Tema & Profiler

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man som gör brä...

Gastronomi

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp und...

Tema & Profiler

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande...

Kultur

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco Det är en stor glädje för mig att återigen varje ...

Bostadsnytt

Muebles Piramides firar 20-årsjubileum

Möbelbutiken vars fullständiga namn är Muebles Piramides Puerto, ligger öster om Málaga precis vid h...

Profiler

Är du trött på munsår?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Välmående fötter

Fötterna, tårna, är det vi har längst ned på benen och som i vardagen kanske hamnar längst ned på li...

Hälsa

Ögat

Denna månads ämne har valts då en av mina nära och kära vänner berättade om sina ögonproblem. Han ha...

Hälsa

Utflykter

Murcia

Murcia har närmare 450 000 invånare och sägs vara en av Spaniens kompaktaste städer. Så här finns det många människor och bilar, på en relativt liten ...

Utflykter

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca 30 km från Mojácar och här finns det en anlagd, spännande vandringsrutt som leder genom de gamla gruvgångarna och tunnlar...

Utflykter

Frigiliana håller sin tredje ”Ruta del Arte”

Frigiliana är en av de vackra byarna i Spanien och återigen i år hålls ”Ruta del Arte” i byns unika miljö. 50 konstnärer från tolv olika länder visar ...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Sport

AHN Golf

26-27 juni – två dagars Ecletic tävling på Omberg Golf Resort Traditionsenligt samlades AHN:s golfa...

Golf

Golf i Solen

Sommaren i Sverige är inne på slutet och snart är det dags för oss att ge oss av och söka upp våra v...

Golf

KAOS-piloten

Demonstrationer mot shejk Al-Thani från fans, rapporter om honom till Qatars ambassad och borgmästar...

Sport

Tema & Profiler

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp under en resa till Filippinerna. Detta var det första...

Tema & Profiler

De gåtfulla tartesserna

Gåtan kring tartesserna, den första kända civilisationen i södra Spanien, gäckar fortfarande både arkeologer och historiker.   De första invå...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärtor. Hon kollapsade i sjukhusreceptionen och vaknad...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu Michael Emdenborg

I grunden är han affärsjurist men här på Costa del Sol känns han nog mest igen från alla evenemang som han arrangerar främst i och omkring Fuengirolat...

Tema & Profiler

Svenska kyrkan

Djup konflikt i kyrkan Det har skett mycket i vår svenska kyrka här på kusten sedan mars månad, då kyrkoherde Mikael Jönsson samt dennes äkta maka, k...

Tema & Profiler

Kackerlackor

Högsommaren må vara förbi men kvar är värmen och den höga luftfuktigheten, som ju sommaren och sensommaren på Costa del Sol karaktäriseras av. Med det...

Tema & Profiler

Profil: Birgitta Bergin

Nu är hon författare! Första gången vi träffade Birgitta Bergin här i En Sueco var för exakt fem år sedan. Då var hon blyg och vågade ännu inte rikti...

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Parque Tecnológico Andalucía

Teknologiparken i Málaga – en växande stad-i-staden   Om du bor i närheten av Málaga har du garanterat kört förbi avfart 61 mot Parque Tecnol...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com