Möt Mikael Jönsson – personen bakom prästtiteln

Möt Mikael Jönsson – personen bakom prästtiteln

Han har varit präst på Costa del Sol, i Svenska kyrkan i Fuengirola, i två år och det är nog ingen som har missat att kusten har fått en ny präst. Tillsammans med hans fru Lena, medarbetare och volontärer har kyrkans popularitet ökat till nästan bristningsgränsen – men där det finns hjärterum finns det rum för fler. Och det är så vi känner prästen – alltid varmhjärtad och välkomnande med öppna armar. Men vem är personen Mikael Jönsson?

Mysterier bäddar för nyfikenhet

”I min värld, den värld som jag umgicks med, var det en del som blev förvånade när jag som 27-åring bestämde mig för att studera till präst. Andra blev inte alls förvånade då de kände till mitt stora intresse för det stora mysteriet Livet och kanske såg valet som ett sökande efter det”, berättar Mikael Jönsson när vi träffas i kyrkan i Fuengirola.
Mikael talar med inlevelse. Han kommunicerar inte bara med ord och när han nämner sitt stora intresse för mysteriet intensifieras hans blick som liksom en äventyrssökande upptäcktsresande med nästan ett barns nyfikenhet.
”Här om dagen frågade min son om hur jorden skapades, så vi googlade. Resultatet blev ett program från National Geographic: Först sågs ett stort ljus – Big Bang, sedan galaxer och solsystem, planeter som krockar, jorden, början till liv på jorden och det slutade med att visa apan Lucy med en text ’No one knows why’. Det är detta som är så spännande!”
Med hans egna ord överväldigas Mikael av livet. Han talar med ett stort leende och när han upprepar orden ”No one knows why?” liksom höjer han armarna av nyfiken spänning. Sedan förbyts blicken och armarna tas satsat ned i knät när han fortsätter att berätta att han ett tag var ambivalent kring val i livet, men att han nu landat. Så kommer det där sprudlande fram i hans ögon igen när han berättar att det är hans nyfikenhet och strävan – efter kanske just mysteriet – som har tagit honom dit han är i dag.

Snickare och fallskärmar

Att välja prästyrket har alltså inte varit ett kall som han alltid haft med sig. Mikael växte upp i en familj där farfar var stolt socialdemokrat och arbetade på varvet, vilket var kännetecknandet för hela den sidan av hans familj. På hans mors sida fanns mer entreprenörskap och företagsanda, och i mitten av dessa två världar växte Mikael upp.
Bakom prästskjortan gömmer sig en händig snickare som jobbade för Skanska varefter han bestämde sig för att engagera sig i en flyttfirma, och vid sidan av jobbet var hans stora intresse fallskärmshoppning. Men så var det just det där intresset för livets mysterier, världen samt människor, och när Mikael är intresserad av någonting nöjer han sig inte med att läsa en bok – han tar det hela vägen. Så stegen styrdes in på det akademiska planet och studier i religionsfilosofi, vilket resulterade i den yrkesroll som han har i dag.

Liten pojke blickade ut över havet

Mikaels ständiga sökande som för honom fram i livet är också det som fört honom utanför Sveriges gränser, och det har funnits där sedan barnsben.
”Som pojke i Trelleborg brukade jag cykla till hamnen varje dag för att titta på fartygen. Min dröm var att bli sjökapten och upptäcka världen. Sjökapten blev jag som bekant ju inte. När jag sedan var 20 år drömde jag en natt att jag var kapten på ett fartyg som inte kom ut ur hamnen utan att flera bogserbåtar tvingades hjälpa till. Jag ser det symboliskt, det var ju jag som inte kom någonstans! Efter den drömmen flyttade jag till Malmö”, minns Mikael.

Drömmen om Spanien

Mikael studerade i Malmö och prästvigdes i Lund. Det var också i Malmö som han träffade sitt livs kärlek – Lena Ottosson (som En Sueco träffade och skrev om i mars 2015). Tillsammans packade de väskorna och lät livet styra dem till först Sjömanskyrkan i Rotterdam innan de landade i Fuengirola 2015.
Flytten till Spanien var inte någon slump utan ett mål som Mikael länge strävat mot. Drömmen om Spanien föddes redan när han var 15 år, när hans moster köpte bostad tillsammans med sin man på Costa del Sol och en dag kom hem med en videofilm från Spanien. När Mikael såg videoinspelningen insåg han att utlandet inte bara var för resor utan att det även var möjligt att flytta.
Hans mosters make var 45 år när han vred om nyckeln till sitt hus på den spanska solkusten. Kanske en magisk ålder, för även Mikael var 45 år när han, tillsammans med Lena och barnen, vred om nyckeln till sitt hus i Torreblanca.
Namn: Mikael Jönsson
Född: Trelleborg 1967
Gör: Präst i Svenska kyrkan Fuengirola
Familj: Sin stora kärlek Lena samt barnen William och Liv
Bor: Torreblanca
Övrigt: Är en rörlig själ men är inte rastlös och samtidigt som han bjuder mycket på sig själv och sin tid är han noga med att bejaka sin egen personlighet.
Mån om hälsan
Det är ingen lat person som har tjänsten som präst i Svenska kyrkan på Costa del Sol. Nej, den tidigare fallskärmsfantasten kan ofta ses jogga på paseon och tränar även på gym. Dessa stunder är oerhört viktiga för Mikael – de ger både egentid, tid för tankar och reflektion samt fungerar som en slags meditation, berättar han när En Sueco får en pratstund med honom en solig eftermiddag i november.
En vanlig dag
För Mikael kan dagarna se mycket olika ut. Här berättar han kort om dagen innan mötet med En Sueco:
”Dagen började med att jag körde min son William till skolan, där jag också skulle hålla en timmes lektion och berätta om tro – rent objektivt. Sedan kl.10.15 hade han möte i en timme med Kansliet i Uppsala om framtiden i kyrkan här på kusten. Därefter ytterligare ett möte i en timme med Stiftet i Västerås angående utbyte mellan församlingarna. Sedan fortsatte dagen med ett telefonsamtal i samband med ett dödsfall varefter det var dags att åka och hämta barn från skolan, men innan dess hanns det med ett pass på gymmet. -Kl. 16.30 stod jag på Finca Cortesin och höll en vigsel för att återigen infinna sig på kyrkan kl. 19.00 för en kväll med samtal om tro och kyrka. Klockan hann bli ca 21.00 innan jag åkte hem, och då kände jag mig ganska mör. Nej, jag åkte inte direkt hem, för Lena var hos min moster med barnen, så jag åkte och åt någonting som jag verkligen gillar – nämligen Burger King. En sådan dag kommer jag hem och har alltid dåligt samvete för barnen. Jag träffade dem inte förrän Lena kom hem vid kl 23.45, då vi tillsammans bar in dem, de sov, direkt till deras sängar. Därefter tittade Lena och jag på tv i någon timme till. I vår familj har vi ett par sådana dagar i veckan.”
Stort musikintresse
Mikael Jönsson har inte bara intresse för fallskärmshoppning utan han har även ett stort musikintresse. När volymen höjs är det till rock av AC/DC eller svängande 70-talstoner.
”AC/DC är AC/DC, det är skön hård rock! Och så är jag en riktig nörd för 70-tal – tänk om man varit 20 år och bott på Manhattan på 70-talet, gått på klubbarna, vilket sväng! Vilken dröm! 70-tals musik har någonting befriande i sig, den står för en tid utan bekymmer”, berättar Mikael.

 
 
Av Sara Laine, foto: Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.