Ät 12 druvor – och få ett Gott Nytt År!

Ät 12 druvor – och få ett Gott Nytt År!

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Vinrankorna växer i jämna rader i trakterna kring Novelda och Aspe, i Alicanteprovinsen. Men det syns inte speciellt många druvor, trots att många av dem ännu inte skördats. Druvorna här är nämligen noggrant inpackade i vita papperspåsar.

Det var en borgmästare i Novelda som för över hundra år sedan kom på att han ville försöka skydda druvorna mot druvpest (en slags mal som angrep och förstörde frukten) genom att hänga papperspåsar runt druvklasarna. Försiktigt, en och en, knöts påsar med öppen botten runt varsin druvklase medan druvorna var små som pepparkorn, och resultatet blev en succé! Inte bara var druvorna helt fria från både pest, fuktskador och fågelbajs, bristen på direkt solljus gjorde att det tog längre tid för druvorna att mogna, varmed de blev sötare och godare. Det lilla mikroklimatet inuti varje påser gjorde dessutom att alla druvor mognade samtidigt, så att alla var lika stora.

Uvas embolsada – druvor i påse. Druvorna ”packas in” när de är små som pepparkorn.
José Enrique Sánchez García från Uvas Rosando har specialiserat sig på ”pås-druvor”.
Uvas embolsada – druvor i påse. Druvorna ”packas in” när de är små som pepparkorn.

Sedan dess har detta sätt att odla druvor på blivit vanligt längs stora delar Río Vinalopó, den mer eller mindre uttorkade floden som rinner genom delar av Alicanteprovinsen. Tidigt under sommaren kan man se ”druvpaket” i trakterna runt både Aspe och Novelda.
Efterfrågan på flitiga händer som kan knyta påsarna är ett värdefullt tillskott till sysselsättningen i detta område.

Det sägs att traditionen med att äta druvor på nyårsafton infördes år 1909, vilket ska ha varit ett ytterst bra druvår. På grund av de stora skördarna bestämde myndigheterna att de skulle skänka bort en del av druvorna i samband med årsskiftet och sedan dess har det att äta druvor på nyårsafton blivit tradition. Många tvivlar dock på denna historia och påminner om att det på den tiden skulle ha varit i stort sett omöjligt att förvara vanliga druvor, som skördats under augusti och september, ända fram till nyårsafton. Men oavsett ursprung så handlar det om en tradition som har rotat sig allt mer i de spanska hemmen och som även spridit sig till flera länder i Sydamerika.

Uvas embolsada – druvor i påse. Druvorna ”packas in” när de är små som pepparkorn.
José Enrique Sánchez García från Uvas Rosando har specialiserat sig på ”pås-druvor”.
Ät en druva varje sekund de sista tolv sekunderna innan det gamla året rinner ut – och det kommer att gå bra för dig under det nya året!

Det är först och främst Aledo-druvan som njuter av den tidskrävande och omsorgsfulla behandlingen. Detta är en grön druva som även används till produktion av vita viner. Aledo är en normalt en tålig druva med tjockt skal men i skydd av papperspåsarna blir skalet något tunnare.

För stunden är dessa druvor på väg till nyårsfirare över hela den iberiska halvön. Precis innan klockan slår tolv slag på nyårsnatten, som en inledning på det nya året, ska alla stå beredda med tolv druvor i handen. Sedan ska man äta en druva vid varje klockslag. På detta sätt säkrar man sig själv och sina närmaste välstånd och välmående under det kommande året.

Vi är nog många som stått bland festglada spanjorer och proppat i oss druvor vid tolvslaget – ett gott råd dock: skala druvorna innan, klockorna slår nämligen snabbare än man hinner tugga och svälja druvorna…

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco