Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Det pratas om klimat överallt. Vi ska välja tåget framför flyget, cykeln framför bilen, återanvända och köpa begagnat framför nytt och nu ska vi också lära oss att äta klimatsmart för en hållbar livsstil! Kanske skulle det kallas planetsmart, för det handlar ju om helheten och vår planets hälsa, och klimatet är ju bara ett av flera miljöproblem. Men för enkelhetens skull håller vi oss här till begreppet att äta klimatsmart, då det är detta som används i flest media. 

Detta är ”att äta klimatsmart”

Att äta klimatsmart handlar om att vara medveten om vad man äter och bara välja sådant som är bra för miljön. Detta område är stort och kan brytas ned i nästan hur många små delar som helst, för en del val kanske kan minska klimatpåverkan men förvärra miljöproblem. Som exempel kan tas att det talas mycket om växthusgaser i samband med köttproduktion men t ex jordbruket påverkar miljön om marker övergöds och vattnas med grundvatten.

I stora drag handlar det om att välja livsmedel som producerats med hänsyn till miljö, som lämnar så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt – utan användning av bekämpningsmedel, med låga växthusgasutsläpp, som inte påverkar skövling av t ex regnskog och som inte bidrar till övergödning eller förbrukning av stora mängder energi, vatten etc.

Klimatsmart behöver ej vara vegan

Överallt i media kan det läsas att köttproduktion har stor negativ klimatpåverkan. Nu kanske du som älskar kött tänker att äta klimatsmart inte är någonting för dig. Men det ska låta sig sägas; att äta klimatsmart handlar inte om att vara varken köttätare, vegetarian eller vegan. Det finns utrymme för alla. Vill du inte utesluta kött så tänk i stället på mängden du äter och hur och varifrån köttet kommer. Här är riktlinjerna, som för allt som hamnar på tallriken: välj kvalitet framför kvantitet. Det finns närproducerat och ekologiskt kött även i Spanien, liksom även naturbeteskött. Enligt en studie från Harvard School of Public Health kan man fortsätta att äta kött och vara klimatsmart om man bara minskar mängden kött. Genom att begränsa intaget till max en portion (65 g) i veckan eller en stor portion (300 g) i månaden minskas ens klimatpåverkan betydligt. En del säger att visst kött är bättre än annat, ur miljösynpunkt, och visst har idisslande djur stor klimatpåverkan på grund av större mängd metangaser, men klimatpåverkan av kyckling och fläskkött är också stor på grund av bekämpningsmedel och importerat foder.

Faktum kvarstår dock att animalier generellt kräver större energiresurser än frukt och grönt. Så vill du äta kött, gör det, men låt tillbehören få huvudrollen på tallriken. Låt bli att servera en köttbit per person, skär i stället skivor av en enda köttbit och servera bara några skivor till var och en, och slentrianät inte animaliska produkter. Enligt Världsnaturfonden äter vi i dag dubbelt så mycket kött jämfört med på 1970-talet.

Ät så!

Hur man äter klimatsmart beror mycket på var man bor då minsta klimatpåverkan kommer av livsmedel som både är i säsong och närproducerade. Så vill du börja äta klimatsmart, ta reda på vad du äter, varifrån maten kommer och hur den är producerad. 

Ett livsmedel som passar utmärkt när man vill äta klimatsmart, och som har stor plats i det spanska köket, är baljväxter. Dessa odlas i stor utsträckning nationellt och visste du att genom att byta ut hälften av köttet på din tallrik till baljväxter kan du minska klimatpåverkan med 20 procent!

Men det är inte bara baljväxter vi i Spanien kan njuta av. Här i Andalusien har vi ynnesten att leva med allt som den hälsosamma medelhavskosten har att erbjuda precis utanför dörren. Vi bor i ett klimat där det året runt går att odla olika grönsaker och frukter, vilket inte bara ger oss närproducerad mat på bordet utan även en stor variation. Att dessutom medvetenheten om ekologisk produktion ökar gör att utbudet av ekologiska alternativ ökar, vilket hjälper till att äta klimatsmart.

Julia Wärnberg, professor vid fakulteten för hälsovetenskap vid Málagas Universitet har i dagstidningen El País förklarat detta med några frågor: ”Nyckeln är konsumtionen. Behöver vi verkligen avokadon från Peru eller mango från Brasilien? Behöver vi dricka apelsinjuice när det inte finns apelsiner under sommaren? Varför inte ersätta dem med jordgubbar, druvor och tomater, som också innehåller C-vitamin?”

Tänk även på

Men det handlar inte bara om produktionen av livsmedel och korta transporter för att äta klimatsmart, utan även mycket däromkring – det handlar som sagt om helheten. Så ytterligare ett steg i rätt riktning till en ”klimatsmart tallrik” är välja oförpackade livsmedel och lösvikt. All den plast och de förpackningar som ses i matbutikerna bidrar ju till att öka på sopberget och förorena miljön. Ska det till förpackningar så försök i största möjliga mån att välja märken som står för återanvändning samt återvinning och håll dig borta från engångsprodukter- och plast.

Och ett annat steg är att se till att minska matsvinnet. Köp inte mer än du behöver, ät rester och att tänka att du ska äta upp det som finns i kylskåpet innan nya inköp görs är inte bara klimatsmart utan även snällt mot plånboken.

Väljer du den klimatsmarta dieten kan du nu kalla dig klimaterian*!

*Klimaterian (eng. climatarian) är en person som väljer att äta enligt vad som är minst skadligt för miljön. Källa: Cambridge English Dictionary.


Påverka som konsument

För att äta klimatsmart behöver du alltså veta vad du äter samt varifrån maten kommer. Klimatsmarta livsmedel är ofta lättast att hitta i butiker med ekologiska produkter men allt fler alternativ dyker upp i de större livsmedelskedjorna. Och hittar du inte det du söker i din butik be dem att ta in det i sortimentet.

Och likadant på restauranger – fråga varifrån råvarorna kommer och välj klimatsmart!


Och fisken?

Det har länge varit populärt att ersätta köttet på tallriken med fisk ur hälsosynvinkel. Men sett utifrån att äta klimatsmart bör mängden fisk minskas, liksom mängden kött – haven är så gott som utfiskade och odlad fisk fodras med odlat foder samt äter vild fisk.


Frukt- och gröntsäsong i Andalusien

*Källa: Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medioambiente. Junta de Andalucía, http://www.juntadeandalucia.es/salud/ZHD/comercolores/temporada.html
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco