EL GORDO – Det stora, spanska jullotteriet

EL GORDO - Det stora, spanska jullotteriet

Började 1812

Loteria de Navidad, även kallat El Gordo, är ett spanskt lotteri med lång historia. Det officiella namnet är Sorteo Extraordinario de Navidad och lotteriet har funnits sedan 1812.  Det stoppades inte av varken inbördeskriget eller Franco-regimen. El Gordo betyder ”Den Stora/Den Feta” vilket syftar på det gigantiska förstapriset, som år 2018 uppgick till inte mindre än svindlande 4 miljoner euro. En hel lott kostar 200 euro och 70 procent av den totala försäljningsintäkten går ut i vinstsummor.

22 december – dagen som Spanien står still

Lotter till El Gordo säljs hos återförsäljare över hela Spanien.

Själva lottdragningen, som äger rum 22 december varje år, är ett spektakulärt skådespel som pågår mer eller mindre hela dagen. Små barn sjunger både vinstnumren och vinstsummorna medan hela Spanien spänt följer med. Ceremonin äger rum i Teatro Real de Madrid och direktsänds i tv på kanalen La1 och på RTVE:s internetsidor. Sändningen börjar kl. 8.00 och själva dragningen kl. 9.00.

Även i år blir förstapriset 4 miljoner euro. Det dras dock flera stora priser, även om en del är något mindre. Andrapris uppgår till 1,25 miljoner euro och tredjepris är 500 000 euro. Därefter ökar antalet utbetalningar per belopp, så att det t ex är åtta femtepris på 60 000 euro. Vidare delas det ut vinster till dem vars lottnummer har samma siffra i antingen början eller slutet som vinnarlotten.

Dragningen i tv visar alla vinstlottnumren men skulle man missa direktsändningen kan man gå in på El Gordos webbplats och skriva in sitt lottnummer för att kontrollera om man vunnit eller inte.

Det sägs att nästan var tredje lott ger en eller annan form av vinst.

”Hela byn” vinner

En hel lott (un billete) kostar som nämnt 200 euro. 200 euro är dock mycket pengar så dessa lotter delas upp i tio identiska mindre lotter: décimos (décimo=1/10). Vidare är det många som delar sin décimo med vänner och bekanta och låter dem köpa en del, t ex med 1 euro var, varför det ofta kan vara en hel liten by som står och jublar när vinnarsiffrorna för de största vinsterna offentliggörs.

Man räknar med att 97 procent av alla spanjorer deltar, även om många bara köpt sig en décimo för några euro.

Försäljningen av lotterna börjar under sensommaren. Många ber om att få se olika lotter för att se om de kan känna igen några av siffrorna motsvarande t ex sitt bröllopsdatum, sin födelsedag eller något annat datum som känns lyckosamt. Många försöker också hitta en lott som har så många siffror som möjligt motsvarande fjolårets vinnarlott.

En del lottsäljare bär ”butiken” på magen.

Inte bara för spanjorer

Det finns ingenting som hindrar utlänningar från att köpa lotter. Liksom spanjorerna måste även vi betala 20 procent i vinstskatt till den spanska staten om vi vinner och så får vi behålla resten av beloppet. Själv har jag köpt en décimo till årets El Gordo, och skulle jag ha sådan tur att jag skulle vinna så delas vinsten med nio andra, som också har köpt sin lott, eller sina lotter, på samma ställe.

De flesta vinstlotter, ca 10 000 stycken, har dock en vinst som bara motsvarar samma belopp som lotten köpts för. Så med andra ord har jag, om jag hör till en av dessa, möjlighet att vinna 20 euro, då jag bara har en décimo av hela lotten. Efter att vinstskatten dragits sitter jag således kvar med 16 euro i handen.

Jag har ännu inte bestämt mig för vad jag ska göra med pengarna – om jag vinner…

Fakta:

Det stora spanska jullotteriet El Gordo dras den 22 december varje år. El Gordo sägs vara världens största lotteri när det kommer till total vinsstutdelning. Lotterna säljs hos över 10 500 återförsäljare i hela Spanien och försäljningen börjar nästan ett halvår innan dragningen.

Lotteriets ägare är den spanska staten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Christmas_Lottery

https://www.laloterianavidad.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.