Fråga Tandläkare april 2013

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Hej Christina
Jag är en 18 år gammal kille. Sedan en tid tillbaka har jag känt att jag haft dålig andedräkt, blödande tandkött och papillerna mellan tänderna har försvunnit. När jag vaknat på morgonen har jag sett blod på kudden som kommit från munnen. Vad har hänt? Vad ska jag göra? /Anonym

Hej!
Det låter som om du har fått ANUG, Akut Nekrotiserande Ulcerös Gingivit. Det är en tandköttsinflammation som bara en tandläkare kan hjälpa dig få bukt med. Symtomen på detta tillståndet kan vara:

Blödande tandkött.
Smärta i tandkött.
Tillbakadragning av tandköttet mellan tänderna. Pappillerna försvinner.
Dålig andedräkt.
Metallisk smak i munnen.
Överdriven salivproduktion.
Svårt att prata eller svälja.
Du kan också må allmänt dåligt och ha feber.

Om du har några av dessa symtom är det viktigt att söka upp din tandläkare. Detta tillståndet kan inte gå över av sig själv. Det kan då bara bli värre och så småningom resultera i tandlossning.
ANUG orsakas av en bakteriell infektion. Den är vanligare bland unga och personer med lägre immunförsvar.
Behandlingen består först och främst i att göra rent i munnen (avlägsna tandsten och plack), instruera patienten en bra renhållningsteknik, munskölj, smärtstillande och antiinflammatorisk medicinering och eventuellt antibiotika.
Jag hoppas du fick svar på dina frågor och att du inser allvaret att uppsöka tandläkare för behandling. Lycka till och sköt om dig!

Glada hälsningar Tandläkare Christina Radics

Av Tandläkare Christina Radics

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco