Ana Mula – Fuengirolas första dam

ana mula
Hon vill fortsätta i sin föregångares fotspår – men är inte heller rädd för att finna nya vägar. Efter mer än 20 år med Esperanza Oña är Ana Mula stadens starka kvinna.
 
Hon har både ungdomlig entusiasm och mångårig erfarenhet. Med 14 mandat i ryggen har hon också absolut majoritet och därmed fria händer till att på allvar genomföra de åtgärder som Fuengirola längtar efter. I en alldeles färsk intervju med En Sueco berättar Ana Mula om sina planer för staden. Hon förklarar också varför det är svårt att verkställa de riktigt stora projekten, som t ex en ny lustbåtshamn. Kommunens befogenheter är nämligen starkt reducerade inom många områden. ”Men någonting ska ske”, säger hon.
 
De svåra projekten
Vi har alla önskelistor. Även Ana Mula och Partido Popular. Den nya borgmästaren har fyra stora önskningar, eller hade rättare sagt, för en av dem har redan gått i uppfyllelse. Det återkommer vi till snart. Kvar på önskelistan står fortfarande renoveringen av saluhallen MercaCentro, en ny busstation och en ny lustbåtshamn. Många av Costa del Sols kommuner tittar avundsjukt på Puerta Marina i Benalmádena. Det gör man också från kommunkontoren i Fuengirola. Lustbåtshamnen i Benalmádena skapar nämligen liv och rörelse i staden, inte minst turism och en enorm omsättning. Helt tvärtemot Fuengirolas lilla, ospännande hamn, som inte har förändrats nämnvärt sedan de första utlänningarna slog sig ned här för flera årtionden sedan. Ana Mula förklarar varför:
”Alla hamnar ägs av regionen, dvs. Junta de Andalucía i Sevilla. Vi som kommun har endast ett leasingavtal. Ska hamnen i Fuengirola byggas om och bli större måste projektet godkännas och finansieras av Juntan.” Ana Mulas blick är uppgiven, det är nämligen mer än allmänt känt att Junta de Andalucías ekonomiska svängramar är starkt begränsade. Det samma gäller kommunernas.
”Vi har knappast medel till en så stor investering, speciellt inte nu när vi har stora belopp till godo hos Juntan”, säger Ana Mula.
 
Stadens svängramar, både ekonomiskt och juridiskt, är också orsaken till varför det inte sker någonting med byggandet av den länge önskade nya busstationen, eller som Ana Mula formulerar det:
”Byggandet av stadens första busstation, för vi har egentligen inte en. Det som vi kallar för busstation är bara en stor hållplats.”
Återigen strandar saken hos Juntan i Sevilla för det är regionen som är ansvarig för infrastrukturen. Det är också regionen som har leasingavtal med bussbolaget Portillo, som leasar busstationen i Fuengirola. Men Ana Mula vet vad hon kan:
”Vi har nu förberett en stor bit land till förfogande till Juntan, nära shoppingcentret Miramar. Så nu är det upp till Junta de Andalucía att bygga den nya busstationen och få med sig Portillo”, förklarar hon, som skulle kunna gå till domstol med det.
”Det råder i dag ett så stort trafikkaos vid busstationen i centrum, och buller nivån är så hög, att vi med lagboken i hand kan tvinga Juntan att flytta busstationen. Men vi vinner ingenting på det. I alla fall inte långsiktligt. Vår uppgift är att förbättra samarbetet med Juntan och det görs inte via domstol”, säger hon.
 
Anna Mula säger det inte men man behöver inte vara någon politisk expert för att veta att det som PP-borgmästare inte alltid är lätt att nå fram hos den politiskt knallröda Junta de Andalucía. Men genom att vara konsekvent och envis kan det dock lyckas. Efter flera års tvister är den fjärde och sista fasen av renoveringen av strandpromenaden nu i full gång och ett av kommunens stora önskeprojekt, flodområdet vid Castillo Sohail, är äntligen klart.
”Floden har blivit den oas i staden som vi länge längtat efter. Där kan man nu utöva olika sorters idrotter, ha roligt med olika aktiviteter för hela familjen samt fika eller äta på caféerna. Det finns plats för alla – och det är den sortens stad som vi arbetar för att bli”, berättar Ana Mula.
 
Fuengirola om 25 år
Ana Mula är som spetskandidat för Partido Popular vald som borgmästare för de kommande fyra åren. Men med tanke på att hennes föregångare, Esperanza Oña, satt på posten i över 20 år, är det inte konstigt att planerna sträcker sig långt fram i tiden. Ana Mula ser Fuengirola som invånarnas stad. ”Un sol de ciudad” lyder stadens slogan. Översatt till svenska blir det ”Solens stad”. Och Ana Mula ser gärna Fuengirola som staden där solen skiner – på alla!
”Fuengirola ska vara invånarnas stad. En stad där både lokala invånare och utlänningar känner sig som hemma och där turister från hela världen känner sig välkomna. Klarar vi av det är vi också en attraktiv stad för företag – även om 25 år”, säger Ana Mula.
 
Förhoppningsvis dröjer det inte 25 år innan stadens centrala saluhall byggs om.
”MercaCentro ligger bra men är i dåligt skick och har aldrig fungerat optimalt med saluhallen på andra våningen”, förklarar Ana Mula, som här har att göra med ett projekt som är helt kommunalt. En stark investerare har också presenterat ett projekt som faller borgmästaren i smaken.
”Projektet går ut på att skapa en så kallad gourmetmarknad, där man kan göra både sina dagliga inköp och samtidigt få sig en bit god mat”, förklarar hon. Det är den sortens marknad som i dag ses i landets storstäder och som i slutet av augusti även fick se dagens ljus på Plaza de la Merced i Málaga.
Det finns bara ett litet hinder för borgmästaren; de nuvarande handelsmännen.
”I dagsläget har alla handelsmän hyreskontrakt med kommunen varför vi också arbetar på att få med alla i det nya projektet. Rent juridiskt skulle vi kunna säga upp alla nuvarande hyresavtalen men vi satsar på bred uppbackning och arbetar därför för att få med alla handelsmän i det nya projektet”, förklarar Ana Mula, som med det också säger att projektet kan dra ut på tiden. Men själv är hon fortfarande vid gott mod och hon är envis, så projektet ska nog ros i hamn.
 
ana mula2
Politiskt stök
Trots alla ansträngningar för att få med sig alla, hitta finansiering och få en dialog med Junta de Andalucía, kan Ana Mula vara glad över sin absoluta majoritet i kommunen. Kommunvalet i maj såg annars riktigt mörkt ut för Partido Popular – både på Costa del Sol och i landets övriga kommuner. Det var således endast i Fuengirola och Estepona som partiet stod pall. I de andra annars starka PP-kommunerna som Málaga, Torremolinos, Marbella och Nerja förlorade partiet sin majoritet.
”Jag blev förvånad när jag såg valresultatet och jag tvivlar inte en sekund på att det är korruptionsskandalerna i partiledningen i Madrid som nu slår hårt mot oss”, berättar Ana Mula, som blev både arg och ledsen när de stora skandalerna visades på tv.
”Naturligtvis påverkar det mig och mina partikamrater. Och det är påfrestande att konstant konfronteras med det av oppositionen och delar av stadens invånare, för vi har ingenting med det att göra. Tvärtom har vi en mycket sträng intern redovisning, som fungerar, och det är därför som det inte finns en enda sak eller ett åtal mot kommunen här”, förklarar Ana Mula, som samtidigt förundras över att väljarna inte kan skilja på sakerna och se att dålig publicitet kring partiet har en negativ effekt på de lokala avdelningarna.
 
Att Partido Popular har förlorat sin majoritet i flera kommuner och även inneburit flera nya koalitionsregeringar. Att det finns flera partier tycker Ana Mula egentligen bara är bra för demokratin – om de står på en bra och stark grund. Men nu är hon rädd för att många av de nya koalitionsregeringarna på Costa del Sol inte kommer att föra någonting gott med sig.
”I t ex Marbella, Torremolinos och Nerja har fyra partier gått ihop i kommunfullmäktiga. Det är helt olika partier och det enda som de har gemensamt är att de vill ha bort PP. Med den utgångspunkten kommer man inte långt, och det är invånarna som kommer att få betala priset”, säger Ana Mula, som anser att det är viktigt med ett starkt och handlingskraftigt kommunalstyre i de fortsatta svåra tiderna. Hon påminner också om att en kommun, tillskillnad från en region, inte kan utlysa nyval, så ett splittrat kommunstyre kan innebära fyra år då ingenting händer. Eller politiskt stök, som hon formulerar det.
 
Politiskt stök är någonting som Ana Mula är rädd för inför regeringsvalet under hösten, men hon litar dock på att majoriteten av spanjorerna ska återvälja den sittande regeringen.
”Jag både tror och hoppas på att spanjorerna ska erkänna regeringens arbete och inse att vi befinner oss i ett läge som är mycket bättre än det var för fyra år sedan. Jag är nämligen rädd för att de nya partierna, som Podemos och Ciudadanos, kommer ta röster från oss, men de är nya partier, och de har det lätt och de har nöjt sig med att prata men har fortfarande inte presenterat någonting konkret. Den sittande regeringen förtjänar helt klart fyra år till”, avslutar Ana Mula, som vill sitta tryggt i borgmästarstolen under de kommande fyra åren.
 
Ana Mula är Fuengirolas första dam.
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com, foto af Mugge Fischer

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.