Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
online-mobilafhaengighed
Titta runtomkring dig. Du ser garanterat minst en person som sitter djupt koncentrerad med blicken ned i sin mobiltelefon. Är du på fest, en lunch eller bara sitter och njuter av naturen i en park kan du vara ganska säker på att ett flertal personer runt omkring dig är mer intresserade i vad som händer i deras mobiler än vad som sker runt omkring dem.
 
Allt fler blir beroende av sina mobiltelefoner. Vi sträcker oss efter vår smartphone både medvetet och omedvetet för att kolla upp en hemsida eller göra uppdateringar på sociala medier. För många av oss har mobilen förvandlats till en autonom förlängning av vår kropp, och man känner ett fysiskt obehag om den saknas.
 
Ett av problemen är att vi spenderar så mycket tid online att det kan få konsekvenser för vår ”icke-elektroniska” verklighet. Det går inte att vara på två ställen samtidigt och vi glömmer bort att vara på plats mentalt med våra familjer, barn och vänner när vi är tillsammans.
Även om vi är där, glömmer vi bort den ”verkliga” världen. Att bara finnas på plats fysiskt är inte alltid nog.
 
Nya undersökningar gjorda av barnforskare i Skandinavien visar att vart tredje barn i skolåldern känner sig så nära kopplat till sin mobiltelefon att det kan handla om ett beroende. Siffran är större för antalet flickor – hela 40 procent har svårt att lägga ifrån sig sin mobil.
 
Samma tendens ses bland vuxna. Många av oss har så svårt att lägga ifrån oss vår smartphone att det definieras som ett beroende. I branschtidningen Psykolog Nyt förklarar psykolog Morten Fenger, som forskar i internetbaserad självhjälpsterapi, att det finns två orsaker till att vi blir beroende av det onlineliv som mobiltelefonen ger oss.
 
Den ena är belöningsbeteendet och det andra är straff. På samma sätt som mat och sex ger oss en kemisk njutning i hjärnan belönas vi även när vi är online, läser nyheter och är i virtuell kontakt med andra. Genom evolutionen har det varit en metod för att säkra sin överlevnad genom att hålla sig uppdaterad kring fara, och det får vi en direktbelöning för i form av en kemisk njutning.
 
Det andra är som sagt straffet, som också hör i hopp med att vara online, i en gemenskap samt hålla sig uppdaterad. Att inte vara medlem av en social gemenskap är evolutionärt livshotande – och därför försöker de flesta av oss, medvetet eller omedvetet, att bli sedda och accepterade på de sociala medierna, helt enkelt för att vara en del av en gemenskap.
 
Fler och fler skandinaver lider av social fobi. Även detta kan ha samband med en rädsla för att hamna utanför gemenskapen.
Är du beroende?
Många spenderar mycket tid med sina mobiltelefoner svarar du ja på majoriteten av följande frågor är du kanske på väg att utveckla ett beroende.
1.    Du upplever fantomsignaler från din smartphone.
2.    Du känner att du måste svara på meddelanden direkt.
3.    Du tänker ofta på vad andra gör och är rädd för att missa någonting
4.    Du är inte närvarande när du är med familj och vänner.
5.    Du känner oro när mobilen är avstängd eller om du inte har den med dig.
6.    Du har problem med att koncentrera dig och tänker på att komma online.
Minska ditt internetberoende
Anser du att du spenderar för mycket tid med din mobiltelefon – eller tycker andra i din närhet att du gör det? Då kan du göra en plan för att använda din smartphone mindre. Bestäm tider för dig själv när du loggar in på Facebook och Instagram. Se det som tomma kalorier.
Du kan också ta en promenad, skaffa dig en ny hobby och börja aktiviteter i vilka du använder din kropp och dina sinnen. Ofta räcker det för att mätta ditt behov av att känna dig accepterad, sedd samt vara en del av en gemenskap.
Det finns naturligtvis även en skrämmande metod för att få bukt med mobilberoende. Jag har nog inte hört talas om civiliserade människor som har använt sig av denna form av barbari, men den finns. Du kan köpa en mobil som inte går att koppla upp online…
 
Appar för att hålla koll på mobilberoendet
Behöver du en mobil till att ringa, kolla e-mail, skicka filer och alla andra bra saker som en smartphone också kan göra kan du installera ett av följande program, som håller koll på hur ofta du använder din mobil. Du kommer garanterat att bli lite skärrad.
 
BreakFree
BreakFree är en fin liten app som hjälper dig med att upprätthålla ett kontrollerat digitalt liv. Programmet räknar ut din mobilberoendenivå och hjälper dig att ”dra ur kontakten” från att vara online genom att bland annat varna när det är dags att ta en paus.
BreakFree är gratis och kan laddas ned till både Android och iPhone på Google Play och AppStore.
Checky
Checky är appen som besvarar en enkel fråga, nämligen: Hur många gånger om dagen kollar du din telefon? Du får snabbt en översikt över hur ofta du kollar din telefon. Checky kan även sammanställa statistik mellan dig och dina vänner så att ni kan se vem som använder sin mobil minst.
Checky är gratis och kan laddas ned till både Android och iPhone på Google Play och AppStore.
Av Michael Andersen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco