Varför förvaras inte äggen svalt i spanska matvaruaffärer?

Varför förvaras inte äggen svalt i spanska matvaruaffärer?

Dela

Det gör de inte för att förhindra eventuella salmonellabakterier från att tränga in i ägget. Som svensk har man vuxit upp med att ägg skall stå svalt och precis därför frågar vi oss varför de spanska äggen alltid bevaras på hyllorna i affären. Ja, vi törs nästan inte köpa dem av rädsla för att de ska vara fulla med salmonella. Men enligt livsmedelsinspektionen i Málaga förhåller det sig precis tvärtom. Bevarar man äggen svalt, uppstår fukt som hjälper till att öppna de porer som äggskalet har. Det betyder att den salmonella som eventuellt sitter i skalet, skulle kunna tränga in i äggets inre. Det samma gäller om man tvättar äggen när man kommer hem. Vill man trots allt ha dem svalt för att förlänga äggets hållbarhet ska man tvätta dem med tvål och vatten, därefter desinficera dem för att sedan bevara dem kallt, helst i en hermetisk behållare. På detta sätt undgår man salmonella och får samtidigt en lång hållbarhet. Orkar man inte gå igenom denna rengöringsprocess, bör man köpa färre antal ägg (så att man är säker på att äta upp dem innan datum för hållbarheten går ut) och förvara dem i rumstemperatur.

Enligt det svenska Livsmedelsverket styrs frågan mer av de olika ländernas tradition än av vetenskaplig fakta. I Sverige tvättas cirka hälften av konsumtionsäggen, det skall framgå av märkningen om äggen är tvättade. Av tradition har man förvarat äggen svalt i Sverige.

”Förvaras svalt” skall märkas på svenska ägg. På kontinenten har man av tradition förvarat äggen i rumstemperatur.

Sverige tycker att äggen kan säljas längre tid, men man har bara att rätta sig efter reglerna. Tidigare var det förbjudet med tvättning av ägg, men Sverige hade undantag (som nu har permanentats). Tvättningen måste ske på ett speciellt sätt för att inte riskera att försämra hållbarheten. I USA är tvättning obligatoriskt. Den stora risken med Salmonella i ägg är så kallad intrauterinsmitta, det vill säga att äggen smittas inne i hönan. Det är två serotyper Salmonella enteritidis och Salmonella typ himurium som kan förekomma. Dessa finns inte i Sverige men är ett stort problem på vissa håll i Europa.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.