Spolmask hos hund – hälsorisk även för människor

Spolmask hos hund - hälsorisk även för människor

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email


Valpar bör avmaskas vid två, fyra och sex veckors ålder. Dräktiga tikar bör avmaskas varannan vecka från dräktighetens 40:e dag fram till att valparna är sex veckor gamla.

Det är viktigt att tiken och valp-arna blir avmaskade samtidigt, och då bör också alla andra djur i familjen avmaskas.

Föds med spolmask
Toxocara canis, spolmasken, är den vanligaste förekommande masken hos hund. Så gott som varje valp föds med denna.

Valparna blir smittade dels under fosterstadiet via placentan och efter födseln genom mjölken de diar. Även om den dräktiga tiken blivit avmaskad bär hon oftast på masklarver som inkapslats i levern och musklerna. Dessa dör inte av maskmedicin.

Vid den sjätte dräktighetsveckan kommer dessa larver att ”vakna till liv” och förflytta sig via navelsträngen, genom placentan in till fostret där de sätter sig i levern.

Något senare under dräktigheten kommer dessa larver också att förflytta sig till tikens mjölkkörtlar där de under den första veckan valparna diar, kommer att infektera valparna via mjölken.

Ägget utvecklas i tarmen
När en hund får i sig spolmask via munnen sker sedan en utveckling av ägget i tarmen. En larv bildas som genom blodbanorna vandrar via levern till lungorna och hostas upp. Sedan sväljs den ner till tarmen igen, för att där utvecklas till vuxen mask.

Redan tre veckor efter födseln kan valparna avsöndra ägg i sin avföring och då kan också människor bli smittade.

Smittorisken är omfattande eftersom en maskhona kan producera upp till 200 000 ägg per dag, som sedan kommer ut med avföringen. Äggen är väldigt motståndskraftiga mot yttre påverkan och kan överleva flera månader i gynnsam miljö.

Svårt att se
Att en hund har inälvsparasiter, det vill säga mask är inte alltid lätt att se.

Man kan misstänka maskproblem om hunden har diarré av och till eller om den är mager trots god aptit. Valpar med mask har ofta en mjällig glanslös päls, samt stora ”bulliga” magar. Ibland har de dålig andedräkt och hosta. I vissa fall kan man se mask i avföringen, men då är infektionen redan mycket riklig. Maskäggen är så små, att de inte kan ses med blotta ögat.

Kan överföras till människan
Ägg kan överföras till människa genom direktkontakt och dessa kläcks sedan i tarmkanalen. Härifrån sprider sig larverna till många olika organ, såsom lungor och lever och i värsta fall till ögon och nervsystem.

Detta är trots allt ovanligt. I USA har forskningsresultat visat att 2.8 procent av befolkningen är infekterade av spolmask. Av dessa har den största delen aldrig uppvisat några symtom.

I Spanien räknar man med att var tredje barn i något skede blivit smittade. Vildhundar som aldrig har blivit avmaskade utgör en allvarlig smittokälla och sandstränder är en gynnsam miljö för maskarna att frodas.

Undersökningar i Finland har visat att sandlådor är vanliga smittoplatser. Barn drabbas lättare av parasiten än vuxna, symptomen är ofta klåda kring ändtarmsöppningen, speciellt nattetid.

Lätt att förebygga
Infektionen är lätt att förebygga genom att regelbundet avmaska husdjur, och för oss tvåbenta gäller det att inte låta hundarna slicka oss samt att ha en god handhygien.

Misstänker du att din hund (eller katt) har mask kan du ta ett avföringsprov och lämna in det hos närmaste veterinär för analys.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco