In vino veritas – Do Cigales

In vino veritas - Do Cigales

Dela

Ligger i landskapet Castilla & Leon lite nordväst om Madrid. DO Cigales innefattar 574 km2, och består av ett flertal kommuner såsom Dueñas, Cabezon de Pisuerga, Cigales, Corcos del Valle, Cubillas de Santa Maria, Fuensaldaña, Mucientes, Quintanilla de Trigueros, San Martin de Valveni, Trigueros del Valle och sist men inte det minst viktiga Valoria la Buena.
Det är detta distrikt som jag kommer att tala om i denna artikel. Den lilla byn med ca 700 innevånare har sen urminnes tider nämligen producerat fantastiska viner. Det finns 2 bodegor i byn som tillverkar vin och likörer, en av dessa heter Pilcar och gör några av Spaniens bästa viner.
Enrique Pilcar fick ärva gården av sin far för ca 10 år sedan och har efter det gått från klarhet till klarhet. Det var tufft i början då han sa till sin far att nu skall vi inte sälja vår druvmust utan nu skall vi göra vårt eget vin. Jag kan av begripliga anledningar inte tala om vilket som gjordes av musten från deras marker men jag kan säga så mycket att det var MEGA gott. För 3 år sedan fick han sin hittills största utmärkelse, om vi då bortser från att han vinner varje år guld medalj för bästa Tempranillo i Spanien. Priset heter Nariz de Oro och ges ut av sommelierföreningen i Spanien. Priset fick han dessutom ta emot av presidenten från Bodegan VEGA Sicilia i grann distriktet Ribera del Duero, vilket gjorde honom extra stolt! Tro jag det! Vinet heter Viña Concejo, årsmodell 2005 och är en crianza gjord på enbart Tempranillo och självklart urgamla stockar. Vinet tävlade i kategorin crianza viner, vilket då betyder att det skall vara minst på ek i 12 månader. Det var alltså mindre än tio år efter han fick ta över gården som han gör ett av Spaniens 3 bästa viner enligt sommelierföreningen i Spanien och det säger inte lite. Det andra två vinerna var en reserva från Dinastia Vivanco, ni vet dem med världens vackraste vinmuseum i Briones i La Rioja . Sedan var det Pagos del Luzon, och då talar vi om viner i prisklass 30-50 €, Concejo kostar 10 €! Men det är inte det denna artikel skall handla om, utan vad han åstadkommit i år med sitt rosé vin. Nyss utkommen på marknaden och det dröjer väl inte länge innan det är slutsålt över allt.
Cigales är ju i grund och botten ett av Spaniens bästa rosévins distrikt, men fallit i glömska då viner från Navarra, Bierzo, och Pendes kommit fram i ljuset med mycket bra gjord reklam.
2010 års viner från Cigales kommer enligt Enrique på bodegan gå till historien som den bästa årgången hittills. Synd bara att man får vänta till 2013 innan man får hans Concejo crianza. Men till dess får vi njuta av hans 2006. Hans rosé som har en ljuvlig rosa röd färg en otrolig bouquet av röda bär av allt som sommaren kan erbjuda. En otrolig fräschhet i smaken, fruktigt och bärigt så man blir helt tokig. Jag provade den för en tid sedan och ställde den i kylen och till min förvåning en vecka senare, smakade den om inte bättre minst lika bra. Jag ringde och frågade Enrique hur det kunde komma sig och han sa bara du kan nog ha den i en månad utan att frukten försvinner. Men det vågade jag inte utan drack den ett par timmar senare tillsammans med en kycklingsallad. Och det skall villigt erkännas att jag inte är en sallads människa men med detta vinet kan jag äta hur mycket sallad som helst.
Nu kommer vi till det bästa, vinet kostar inte mer än ca 4€ !

Skynda fynda!
Med varma vinhälsningar
Dan Olsson

Av Dan Olsson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.