Rektorn har ordet – oktober 2013
P9060058
 
Svenska skolan i Marbella har återigen slagit upp portarna till ett nytt skolår. I år har 44 förväntansfulla barn och elever i åldrarna 3-13 år börjat i vår lilla mysiga skola. Tillsammans ska de 7 pedagogerna på skolan lära eleverna ”allt” under läsåret som kommer.

 
Bullar
Det som skiljer en svensk skolan från en internationell eller spansk skola är flera saker. Det mest tydliga är kanske lektionerna i hemkunskap, textilslöjd samt trä- och metallslöjd. Det bakas bullar på lektionstid som det sedan bjuds på till alla på ”bull-fikat”. Eleverna älskar att baka och föräldrarna älskar att få smaka på nybakat.
 
Ansvar
En annan sak som skiljer svensk pedagogik mot andra länders är att vi alltid uppmuntrar våra elever till att ta mer eget ansvar. De ska t ex läsa läxorna för sin egen skull – inte för lärarens. Att våra svenska elever tränas i eget ansvar blir mycket tydligt när de blir äldre och börjar arbeta. Svenska ungdomar är mycket eftertraktade, i t ex Norge om de söker arbete där, eftersom de är så pålitliga och ansvarsfulla.
 
P9060055
 
Att studera via Sofia Distans
En nyhet för i år på Svenska skolan i Marbella är att vi har en elev i årskurs 7. Hon heter Sofie och hon har valt att stanna kvar hos och samtidigt studera via Sofia Distans i Stockholm. Sofia Distans är en skola med webb-undervisning för elever över hela världen. I Sofies ”klass” går det elever från Spanien, Thailand, USA, Kina och Saudi Arabien.
För att klara sina studier på bästa sätt har Sofie en handledare på plats på skolan. Handledaren ser till att Sofie sköter sina studier, delar ut prov och diagnoser samt ser till att det inte fuskas. Handledaren har även genomgångar och hjälper till om Sofie fastnar i sitt arbete.
 
Intervju med Sofie
Varför valde du att läsa via Sofia Distans?
Jag ville inte läsa på en engelsk skola. Jag har provat det och det är inte min grej.
 
Vad är det för fördelar och nackdelar med att läsa via Sofie Distans?
I en vanlig skola är det ju flera elever på plats i samma klass, här är nackdelen att jag är ensam i årskurs 7. En fördel är att i en vanlig skola är det ett bestämt schema men nu kan jag läsa det ämne som jag känner för. Alla ämnen har sina fastställda kursplaner, så jag läser samma saker som alla elever i Sverige.
 
Vad finns det mer för fördelar med att läsa via Sofia Distans?
Nu kan jag jobba snabbare eftersom jag inte behöver vänta på andra.
 
Hur har du kontakt med dina lärare i Sverige?
Jag använder ett program som heter First Class. Jag mejlar dem, skickar foton, filmer och voicemail.
 
Vad krävs av dig när du studerar via Sofie Distans?
Jag måste ta mycket ansvar och ha bra disciplin. Jag måste lämna in mina arbeten och redovisningar i tid.
 
Vilka är dina favoritämnen?
Jag gillar spanska eftersom det är roligt att lära sig ett nytt språk. Jag gillar också svenska, bild och samhällskunskap. Det är kul att måla och lära sig nya saker om olika länder.
 
Vilka är dina tråkiga ämnen?
Inget ämne är direkt tråkigt, men ibland kan det vara lite svårt med matematik.
 
Är det som du trodde att gå på Sofia Distans?
Det är mer jobb vid datorn än vad jag trodde men det är bara roligt.
 
Svenska skolan i Marbella tar gärna emot fler elever som vill studera via Sofia Distans i årskurserna 7-9. Det är ett bra alternativ för elever som vill fortsätta att läsa efter de svenska kursplanerna.
Av Svenska skolan i Marbella

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.