Rostade kastanjer är ett måste till jul

Rostade kastanjer är ett måste till jul

Hela himlen färgas i röda toner när solen långsamt sänker sig ned bakom bergstopparna i södra Spanien. Den kyliga kvällsluften får förbipasserande att dra upp halsdukarna mot öronen. En vit rök sprider sig upp från grytorna och sprider en doft av stämning och vinter runt den lilla boden. I grytorna ligger flera dussin rostade kastanjer, som emellanåt skakas runt. I hettan från elden under grytorna spricker kastanjernas skal, vilket skapar det mycket karaktäristiska, knäckande ljudet.
 
Kastanjerna sjunger vid de höga temperaturerna och får en blålila färg, som dock försvinner så snart som de läggs över i pappersstrutarna, som ofta är gjorda av en gammal tidningssida. De har en fyllig nötsmak som framhävs av smaken av rostning och förstärks av saltet som tillförs i grytan just när kastanjerna spricker.
 
Kastanjer är någonting som förknippas med den kallare årstiden i Spanien, speciellt med julen, på samma sätt som glögg och pepparkakor förknippas med advent och jul i Sverige. Kastanjer utgör en så stor del av den spanska kulturen att man på flera platser i norr dagslånga fiestas till dessa rostade nötter, då det är i de trakterna som träden mest växer.
 
Men kastanjer är inte bara goda, de är även fyllda med fibrer, vitaminer och mineraler, som är ett välkommet tillskott i under de kalla höst- och vintermånaderna, även på våra mer södra breddgrader. Och så är det inte bara en nöt som hör ihop med julhandel, där man går längs små mysiga gator, utan kastanjer är även en perfekt ursäkt för att stänga av tv:n och få ut barnen i naturen. Kastanjeträd växer ju nämligen vilt på flera platser, speciellt i områdena kring Ronda, där naturen visar sig från sin vackraste sida hela året runt. Här pryds landskapet av stora gröna trädkronor och har man tur är marken täckt av nedfallna mörkbruna kastanjer, som naturligtvis kan tillagas i olika ätbara versioner, men som även lockar till att förvandla till kastanjedjur i oändliga former och utseenden, och bara fantasin sätter gränser.
 
Så oavsett om du föredrar den goda rostade versionen eller tycker bättre om att leka och bygga så är kastanjer ett måste i juletider, även här i södra Spanien.
Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.