Svenskar värmer sig i store halsdukar, spanjorer i solen

Svenskar värmer sig i store halsdukar, spanjorer i solen

I mitten av oktober fick vi på En Sueco besök av Elin som studerar sista året på den samhällsvetenskapliga linjen i Skellefteå. Hennes intresse för journalistik är stort, liksom intresset för mode, varför vi var glada att ta emot henne som praktikant hos oss under två veckor. Här kan ni läsa hennes resultat:

Sommaren i all ära, men visst kan hösten vara ganska bra den med? Vira in dig i en stor halsduk, ta på dig en varm höstjacka och matcha med ett par varma kängor och du är redo för att möta höstmörkret. Detta är en norm som förföljer det svenska folket, men vad anser vi svenskar vara modernt hösten 2010?

Jag gjorde en undersökning och frågade människor i olika åldrar och kön. Utifrån deras svar fick jag fram vad jag vill kalla det svenska folkets fem favoriter bland klädesplagg under hösten 2010. Jag kom fram till att den största modeflugan kommer att vara skinnjackor med fårpäls efter kragen. Men även leggings, som hängt med länge nu, kommer även att fortsätta synas i år. Detta år kommer de dock att utvecklas åt ett mer utstickande håll. Vi kommer att se leggings med paljetter, skinndetaljer och i en massa olika mönster och färger. Från förra året så återkommer även kängorna eller bootsen som de också kallas. Stora halsdukar i alla dess former och färger kommer att hänga på varenda fashionistas hals och för de mest vågade; de maxilånga klänningarna.

I Sverige klär vi oss mycket efter klimatet, med varma kläder under hösten och vintern. Men hur klär man sig i Spanien under denna säsong? Finns det någon skillnad mellan Sveriges mode och Spaniens eller klär vi oss trots skillnader i klimatet likadant?

Albin från Skellefteå med sin moderiktigar fårskinnsjacka.

Under min vistelse här har jag upplevt att det egentligen inte skiljer sig så mycket mellan det svenska och spanska modet, men i Spanien använder man dock sommarkläderna mycket längre än vad vi gör i Sverige. När vi tar fram höstkläderna ur garderoben så har spanjorerna fortfarande kvar de blommiga blusarna, vilket beror på det varmare klimatet. Det finns dock tre lite mindre skillnader; leggings som är ett måste bland Sveriges kvinnor har jag knappt sett något av här i Spanien. Högklackade skor har jag sett på de allra flesta kvinnors fötter här i Spanien medans människor i Sverige bär boots eller converse, som är ett par högskaftade joggingskor som finns i diverse olika färger och stilar. Den könsneutralitet som existerar i Sveriges modevärld har jag inte sett här i Spanien. Det är mer än vanligt att bära leggings i Sverige om man är man. Boots och kängor med klack säljs både till män och kvinnor och att bära en viss mängd smink är tillåtet även om man inte är en kvinna.

Men var får Sveriges respektive Spaniens befolkning inspiration till sin klädsel? ”I Sverige får man sin inspiration från bloggare, exempel på stora bloggare som skriver om sin klädsel och modet är Kenza, Andreas Wijk och Elin Kling. Andra inspirationskällor är utländska tidningar som visar det universala modet” berättar Albin, en 17-årig kille från Skellefteå, Sverige. Han berättar även att hans favoritaffärer är bland annat H&M och spanska Zara.
Den modemedvetna spanska Sofia berättar att hon gärna handlar i affärer som Bershka samt Zara som i folkmun faktiskt kallas för ett spanskt H&M. Anledningen till varför hon väljer att handla där är för att de har prisvärda men ändå moderna kläder. Sin inspiration hämtar hon från kändisar och ur olika tidningar. Även Sofia säger att hon tror att det inte skiljer sig så mycket mellan det svenska och spanska modet egentligen, det kan vara vissa små detaljer som skiljer dem åt.

Men hur är det med hårmodet då, är den densamma oavsett om man bor i Sverige eller Spanien? Det har länge varit modernt att ha en page á la Victoria Beckham i Sverige men den har fått lämna rum för den somriga beach-looken som man lättast fixar med saltvatten-hårspray så att det ska se ut som man tagit sig ett dopp i havet för att sedan strandtorka håret. Vad kommer då vara modernt hösten och vintern 2010? I Sverige kommer man att få se mycket långa luggar och hårfärger i alla möjliga färger. Detta år kan man alltså välja om man vill sticka ut eller om man vill behålla sitt sommarblekta hår medans man här i Spanien ser mycket kortklippta längder. Det ska vara behagligt och lätthanterligt.

Av Elin Teglund

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.