Månadens rekommendation: färskfångad fisk i hamnen i Caleta de Vélez

Månadens rekommendation: färskfångad fisk i hamnen i Caleta de Vélez

Månadens rekommendation: färskfångad fisk i hamnen i Caleta de Vélez
De sydspanska kusternas stränder bjuder på mer än bara sand och palmer. Ett rikt fiskebestånd gör nämligen stränderna till ett paradis för dem som tycker om havets läckerheter – och ett måste är att besöka den lilla fiskebyn Caleta de Vélez utanför Torre del Mar.

 
Två solbrända män står i hamnen. Den ena med en kasse sardiner på pakethållaren och den andra med en blå hink i handen, full med sardiner. De rekommenderar restaurangen Mani i slutet av hamnen.
 
Långa turkosa och gråblå fiskenät ligger utsträckta som mattor längs kajen. Fisklukten förstärks av värmen och nästan river i näsan medan måsarnas skrik låter som dålig musik. Där framme anas dagens mål – Marisquería Mani, en autentisk fiskrestaurang med ryktet att vara den bästa i byn. Det hänger också fler diplom på väggarna och kyldisken med dagens utbud spär på förväntningarna inför lunchen. Servitörerna skyndar fram mellan borden och tar emot beställningar från lokala fiskare, tyska turister och välhavande affärsmän.

Rakor, sardiner, musslor och bläckfisk

Ägaren, Mani Peláez, en liten man med rutig skjorta, visar vägen till bordet och till förrätt rekommenderar han färska räkor. En fat med de rosa skaldjuren, grovt salt och citron ställs snabbt fram liksom ett glas kallt vitt vin och färskt bröd. Smaken vittnar om att räkorna är alldeles färska och de pillas snabbt. Grillmästaren kommer in med en portion espetos de sardinas (spett med grillade sardiner), som är ett måste när man äter fisk i södra Spanien. Blåmusslor och boquerones fritos (friterad ansjovis) ställs fram på bordet bredvid sardinerna innan den sista tallriken, som Mani Peláez har rekommenderat, serveras. Maträtten ser konstig ut. Det är en halv bläckfisk av sorten Chopo de Sepia som har serverats. Peláez skär den i mindre bitar och snart förstås rekommendationen. Det vita köttet smälter på tungan. Glöm allt om gummiaktiga, panerade bläckfiskringar – det här är en riktig bläckfiskmåltid. Maträtten har tillagats på ett speciellt sätt; bläckfisken steks i en panna och under tiden som den tillagas drisslas det med jämna mellanrum olja över så att den blir mör. I området finns det bara två restauranger som gör denna rätt, och det är värt att köra en bit för att smaka den.

En autentisk fiskeby

I Caleta de Vélez sker allting i området vid hamnen, där det i en kyld lagerbyggnad hålls fiskauktion varje dag för områdets många restauranger. Fiskebåtarna lägger till vid kajen där dagens fångst sorteras och läggs i backar, som senare säljs till högstbjudande. Minhajar, små rockor, sjurygg, jättekrabbor och smala bläckfiskar ligger bredvid mer välkända fiskarter. Auktionen hålls i ett imponerande tempo och ljuden från gummistövlar och vadare som traskar över betonggolvet blandas med höga rop från rossliga röster. Det är här som man hittar hemligheten bakom all den goda fisk som restaurangen Mani serverar. För i Caleta de Vélez är fisken inte bara nyfångad, den skapar också pulsen i byn.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.