Día de Andalucía den 28 februari: En dramatisk historia

Día de Andalucía den 28 februari: En dramatisk historia

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Spaniens 17 regioner har var och en deras lokala helgdagar då man minns den dag när regionen officiellt blev upptagen som region. Så har det varit sedan den senaste spanska konstitutionen antogs 1978. Det är värt att komma ihåg att Spanien hade diktatur fram till 1975 och därför fria val först 1977.

Symbolen för den andalusiska regionaldagen, Día de Andalucía, är Blas Infante, som föddes 1885 i den lilla byn Casares, norr om Estepona. Under sin tid som student, som politiker och i sitt dagliga arbete som notarie, tillbringade han dock majoriteten av sitt liv i Córdoba och Sevilla.

n s

I flertalet kretsar betraktades Blas Infante som Andalusiens fader. Han menade, att om inte Andalusien fungerade så skulle övriga Spanien inte heller fungera. Det uppfattningen grundade han på områdets geografiska storlek, stora befolkning och inte minst industrin, som på den tiden var betydligt mer omfattande än den är idag. Politiskt sett kämpade han för de andalusiska arbetarnas rättigheter och mot den utbredda svälten som rådde i samhället. Innerst inne kände han sig väldigt andalusisk och var mycket stolt över den andalusiska karaktären. Det var av den anledningen som han tog initiativet till att teckna den andalusiska flaggan i grönt och vitt med Herkules-emblemet i mitten.

Blas Infantes arbete värdesattes emellertid endast i just Andalusien. Han var aktiv i flera politiska partier men valdes aldrig in i landstinget. Vid det sista demokratiska valet 1936 var han aktiv i partiet Partido Republicano Federal, som, liksom namnet antyder, gick in för en federalt styrd spansk republik. Valet blev ingen succé för partiet, men i Sevilla samma år, närmare bestämt den 5 juli, utnämndes Blas Infante till hederspresident för den kommande andalusiska regionen. Historien tog emellertid en drastisk vändning dagen efter då general Franco genomförde sin militärkupp, vilket blev början på det tre år långa inbördeskriget. Blas Infante avrättades redan den 11 augusti 1936 i Sevilla av Francos trupper för att ha ”tagit del i det politiska arbetet i ett parti som stod för revolutionära tendenser och ett Spanien uppdelat i regioner.” Domen mot Blas Infante gavs retroaktivt 1940, efter inbördeskriget, och med general Franco som ny statsledare. Franco var nämligen en tydlig motståndare mot regioner och strävade efter ett enat Spanien under en flagga, ett språk och en regering i Madrid.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco