Hur ska en patio se ut?

alt

Det finns något förföriskt och spännande med en pation. Tänk själv, hur många gånger har man inte funderat över hur det ser ut bakom portarna i de smala gränderna i äldre spanska stadsdelar och byar? Portar som står öppna inbjuder till att smygkika för att se vad som finns där bakom.
En patio kan se ut nästan hur som helst. Alltifrån en lummig oas till en förvaringsplats för skräp och annat bråte. Tanken med pation som en skuggig innergård vilken ger svalka under varma sommarmånader har fått konkurrens, luftkonditioneringen. Nu får man svalka inomhus och pation är inte det andningshål som den en gång varit.

Olika typer av patios
Men pation kan aldrig ersättas av en maskin. Även arkitekter har insett att livet i pation ger en karaktär till själva boendet och moderna fastigheter har numera allt oftare en patio.
Generellt kan man säga att det finns två typer av patios. Det finns den rofyllda som ger en tempel- eller klosterkänsla där harmonin är viktig. Sedan finns det den livfulla med mycket färger vilken ger en känsla av ”allt fint på ett och samma ställe”.
En stad som vet hur en patio kan se ut är Córdoba. Den äldre delen av stan är byggd med tanke på att varje fastighet ska ha sin egen oas. Det torra och varma klimatet har gjort att man sökt skugga och svalka och pation varit platsen för avkoppling och umgänge.
Varje år anordnas Festival de los Patios där cordobeserna öppnar upp sina hem för allmänheten under drygt en vecka. Det har man gjort sedan 1918 och festivalen är mycket välbesökt. Här han man möjlighet att titta in bakom de annars stängda portarna och verkligen uppleva patio-livet. Och visst får man idéer, både hur det ska se ut och hur man inte villa ha det. En cordobes uttryckte det så här ”pation talar om vilken typ av människa du är”. Med de orden i bakhuvudet blir pation ännu mer spännande.

Vattnet är viktigt
En patio kräver nästan någon typ av vatten för att uppnå den där speciella atmosfären som förknippas med svalka och skugga. Ett vattenspel där det porlande vattnet är själva bakgrundsljudet för tankarna till något positivt, svalt, rogivande och avkopplande. Ett vackert vattenspel är dessutom en viktig stomme att bygga runtomkring.
I den traditionella pation är vattnet vanligtvis placerat i centrum, mitt i pation. I de modernare och arkitektoniska är vattnet arrangerat vid sidan av, mer som en sidoeffekt, för att utnyttja ytan maximalt. Oftast är det små utrymmen som ska användas till mycket. Det är här man träffas och umgås. Under de varma månaderna är pation vardagsrum, matplats och ibland tillfälligt sovrum, då det är för varmt för att sova inomhus.

Detaljer och färger
Efter en rundtur bland Córdobas patios, som är med i festivalen, kan man snabbt konstatera att för många detaljer skapar en orokänsla och detaljernas effekter försvinner. Det blir bara en röra.
Krukor i samma färg kan i många fall hålla ihop ett färgspektra men när det rör sig om 30-40 blåa krukor på en liten yta blir minnet ”pation med de blå krukorna”.
På samma sätt är det lätt att överdekorera. Många spännande detaljer försvinner i gyttret av färger och blommor. En vacker brunn eller ett järnsmide förlorar sin karraktär i mängden av växter och kulörer.
Även om pelargonier är den växt som mest används kan man i princip använda vilka växter man vill. Pelargonien är tacksam då den finns i en uppsjö av färger och är lättskött, men å andra sidan är den inte särskilt spännande.
Den vackraste pation är den som är personlig, där skaparglädjen och fantasin får råda.

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.