Spanien: ett land i korruptionens skugga

Spanien: ett land i korruptionens skugga

shutterstock 174847019
 
Kris har länge varit synonymt med Spanien. Ekonomin seglar som en båt på grund och bäst som den kommer loss sticket ett välkänt och mer allvarligt hot upp huvudet ur djupet. Korruptionen. Viruset sprider sig i det politiska systemet och kan i värsta fall leda till en kollaps av den spanska staten.

 

Korruption är ett massivt problem i Europa. Det slog en ny EU-rapport fast i februari i år. Det är första gången som EU-kommissionen har utarbetat en rapport över korruptionen i EU och resultatet talar sitt tydliga språk. I rapporten uppskattas det att korruptionen kostar de 28 medlemsländerna 120 miljarder euro om året. Värst ser det ut att vara i länder som Grekland, Bulgarien och Kroatien, men i toppen hittas även Spanien, som är ett av de länder som väcker stora bekymmer i Kommissionen. Här försvinner det årligen ca 10 miljarder euro.

Manuel Villoria, professor i statsvetenskap vid Universidad Rey Juan Carlos i Madrid, har inga tvivel om att landet står inför en stor utmaning:
”Spanien har förlorat mycket på grund av korruptionen. Både ekonomiskt men i hög grad även inom den sociala kulturen. Idag är Spanien ett land där befolkningen har förlorat sitt förtroende inte bara för politikerna utan även för varandra.”
 
Makt och korruption går hand i hand
Att vara korrupt är att missbruka sin makt till att främja egna intressen. Ofta handlar det om att uppnå ekonomisk vinst, att få en högre maktposition eller att få inflytande över politiska beslut. Och ser man närmare på Spanien tar det inte lång tid innan det hittas flera omfattande korruptionsskandaler.
Inom de kungliga kretsarna pågår fallet om prinsessan Cristinas inblandning i sin makes affärer med offentliga medel och pangartvätt.
Inom regeringspartiet, Partido Popular, behöver man bara skrapa lite lätt på ytan innan den allvarliga saken om ”caso Gürtel” dyker upp. Här har omkring 120 personers upptäckts ha samband med fallet vari den tidigare, före detta senatorn och ekonomiministern Luis Cárcena och två partikollegor till honom anklagas för att bl.a. ha förskingrat 22 miljoner euro till ett konto i Schweiz. Ett helt nätverk av företag där alla arrangerade olika evenemang för partiet har dessutom upptäckts ha relation till det omfattande bedrägeriet.
Även inom det största oppositionspartiet, PSOE, finns allvarliga fall av korruption. Här är ERA-saken den mest omfattande och flera högt sittande ledande politiker från partiet i Andalusien har påträffats ha relation med bedrägerierna. Under perioden 2001 till 2010 har pengar från fonden Expediente Regulador de Empleo (ERE), som var tänkt som stöd till näringslivet, delats ut i händerna på de inblandade politikerna och deras allierade. Avslöjandet ledde till att den före detta partiledaren José Antonio Griñan avgick, varefter Andalusien fick sin första kvinnliga regeringsledare, Susana Diaz.
Det handlar alltså om ett land där stora delar av det politiska systemet är infekterat av korrupta politiker och tjänstemän.
 
shutterstock 107353127

Spaniens politiska system förfaller
Utbredningen av korruptionen i ett land verkar således ha samband med statsledarnas förmåga och vilja till att lösa problemet och det är just här som orsaken till Spaniens värsta huvudvärk hittas, säger professorn:
”Korruptionen finns så högt upp i de politiska leden att det involverar kungahuset och regeringspartierna. Det gör att det inte existerar några incitament till någon förändring. Befolkningen känner sig därför lurade och har inget förtroende för landets ledare”.
Det påståendet får stöd av siffrorna från EU-kommissionens rapport som visar på att: ”95 procent av den spanska befolkningen anser att korruptionen är ett utbrett problem i Spanien. Dessutom känner två utav tre (63 procent) spanjorer sig personligt påverkade av korruption.”
I Sverige tror 40 procent av befolkningen att det finns korruption i Sverige medan 12 procent av svenskarna känner att de påverkas av den.
Om den spanska regeringen inte klarar av att parera situationen är det kanske bara en tidsfråga innan befolkningen reser sig upp mot orättvisan de upplever. För vad kan man annars göra i ett land där de som har makten att förändra själva är en del av en ljusskygg gemenskap?
Manuel Villoria ser bara en lösning:
”Det måste städas upp och det ska skapas transparens inom alla juridiska, ekonomiska och sociala instanser. Och så ska näringsliv och politik separeras från varandra. Men viktigast av allt är att det ska till en ny regering som ska ändra på sakerna. Om korruptionen ska minskas behövs det integritet och moral inom de politiska leden.”
Spanien behöver således en markant systemändring. Kanske är det så att landet, som upprepade gånger fått ekonomiska hjälppaket från EU, egentligen har behov av ett politiskt ”räddningspaket” som kan dra bort det sjunkande skeppet från grundet?
 
Maktmissbruk smittar av sig på kommande generationer
Att Spaniens högsta tjänstemän och politiker vid upprepade tillfällen avslöjas i korruptionsfall är enligt Manuel Villoria ett stort problem, som dessutom sträcker sig långt fram i tiden. För om landets förebilder (politiker och kungahuset) upprepade gånger och konstant förknippas med bedrägeri, missbruk av offentliga medel och mutor så påverkar det den sociala kulturen.
”Människor agerar utifrån tendenser i samhället och om de spanska politikerna uppför sig kriminellt och utan moral kommer det att sprida sig i landet och fortplanta sig i befolkningens medvetande. Tillslut kommer det innebära att det kommer uppfattas som legalt att vara korrupt”, förklarar han och betonar: ”Det är det som är på väg att hända just nu.”
Spanien befinner sig i korruptionens tidsålder och det finns behov av förändring och öppenhet i det politiska systemet. Under de senaste åren har dock hårda domar setts i korruptionsfallen. Någonting som lämnat en liten strimma hopp om att det fortfarande finns personer i de politiska systemen som inte är rädda för att slå till ordentligt mot den korrupta eliten. Måhända kan de bidra till att återskapa förtroendet till auktoriteterna och därmed avvärja en framtida kollaps. Oavsett hur det är så blir de kommande åren avgörande för Spaniens framtid. Idag kan det bara sammanfattas med att det handlar om ett land utan förtroende för politikerna och det demokratiska systemet och att befolkningen får leta länge efter det lyckliga slutet på äventyret, när själva prinsarna och prinsessorna spelar stora roller i det bedrägeri som hänger som en tung, mörk skugga över det så annars soliga landet.
Av Christina Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.