Pacharán för hälsans skull – eller placebo för att man har lust

Pacharán för hälsans skull - eller placebo för att man har lust

Ett glas Pacharán om dagen sägs kunna förebygga och även bota olika sorters åkommor. Ännu har ingen lyckats bevisa det, alltså sådär rent vetenskapligt, men tittar man bakåt i historien kan man med lite god vilja hitta belägg för påståendet.

Drycken har varit känd sedan medeltiden och det sägs att själva drottningen Blanca drack den år 1441, när hon var inlagd på Monasterio de Santa María de Nieva. Dock dog hon samma år, endast 56 år gammal, men om det beror på doseringen eller någonting helt annat, förtäljer inte historien.

Skulle man trots allt sakna ett argument för att dricka ett glas Pacharán om dagen, kan man alltid hänvisa till den slutgiltiga placeboeffekten, och om sjukdom kan hållas borta tack vara placebo, eller om drycken verkligen har botande egenskaper, spelar ju då faktiskt ingen roll.

Från hembränning till varumärke

Pacharán eller Patxaran, som den heter i hemmaregionen Navarra, är även en populär dryck, eller medicin, i grannregionen Baskien, samt i övriga delar i norra Spanien. Den är dock mindre känd i resten av landet och så gott som okänd utanför landets gränser.

Från början tillverkades drycken som en hembryggd i Navarra, men på 1950-talet började den bli populär att producera för försäljning. Den första flaskan såldes 1956 och var av märket Zoco, som ägdes av familjen till Ambrosio Valesco, som hade tillverkat drycken sedan 1816.

Andra märken är bl.a. Etxeko, Kantxa, Baraño Atxa och Baines.

Idag säljs cirka sju miljoner lite Pacharán per år, varav cirka 95 procent tillverkas i Navarra. Hur många liter som säljs illegalt vet man naturligtvis inte, men man uppskattar att det motsvarar cirka 20 procent av den legala försäljningen, alltså drygt en och en halv miljon liter per år.

Man tar en flaska sprit

Pacharán är alkohol, helst en god anislikör med en alkoholprocent på mellan 25 och 30, till vilken man tillsätter cirka 250 gram mosade slånbär per liter likör. Blandningen ska sedan dra i sju till åtta månader på en mörk plats, därefter ska den bara filtreras. Sedan är den klar att drickas som en ljus, rödbrun likör – ju mörkare, desto äldre – dock ska den helst inte vara äldre än fem år.

Allt det goda

Slånbär (Prunus spinosa) är ett blåsvart bär som växer vilt i många av Europas skogar. I Navarra har man odlat dem sedan 1990-talet. Bären är mycket C-vitaminrika och sägs vara bra för matsmältningen, ha en mild lugnande effekt och förhindra eller åtminstone fördröja flera åldersrelaterade åkommor såsom åderförkalkning och hjärtproblem.

Andra smakvarianter kan vara en liten hint av kaffebönor, lagerblad, kamomill, kanel eller vanilj, men den dominerande smaken är nästan uteslutande anislikör, medan fruktsmaken från slånbären endast anas.

I Navarra får inte Pacharán innehålla andra färg- eller smakämnen en slånbär, enligt Consejo Regulador del Pacharán Navarro, och det är just slånbären som ska ha alla de förträffliga, hälsosamma egenskaperna, som talar för, även om det inte är bevisat, att man lever bättre och längre om man dricker ett glas Pacharán om dagen.


Tips från aficionados

Pacharán-aficionados rekommenderar att man serverar likören vid en temperatur av cirka fem till sju grader.

Det bästa sättet att kyla flaskan är i kylskåpet, men ska man nödvändigtvis servera med istärningar rekommenderas det att man begränsar sig till en eller två. Detta då vattnet, när istärningarna smälter, späder ut likören, som då kan få en nästan dålig smak.

Läs mer om Pacharán på: www.pacharanzoco.com och på: www.pacharannavarr.org.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.