På arabisk inspirerad visit i Córdoba

På arabisk inspirerad visit i Córdoba

Det var en solig men blåsig tisdag förmiddag i april – ja, förmiddag blev det innan vi fick packat färdigt och äntligen kunde lämna Málaga. Vår gamla Renault Scenic var fylld upp till bristningsgränsen med väskor "det kunde ju både vara varmt och kyligt" i Córdoba den här årstiden. "Sportväskor fyllda med skor", vi skulle ju både trava gata upp och gata ner, samt även äta ute på kvällen. Då är det bra att ha lite att välja emellan, samt matproviant tillräckligt för en 14-dagars överlevnadstur i Sahara,
"Man kan aldrig veta när vi får mat nästa gång." Naturligtvis var vi kvinnor och naturligtvis skulle vi bara vara borta ett dygn. Innerst inne visst vi självfallet att tre kilo lakritsgodis kanske är lite i överkant för en bilresa på två timmar. Men vi vågade helt enkelt inte riskera att chauffören fick blodsockerbrist under resan. Humöret var på topp då vi kom fram till Córdoba, som med sina 315 000 invånare är en av de största städerna i Andalusien.

Efter att ha följt skyltarna med anvisningen "Hotel Alfaros" runt i de enkelriktade, smala gatorna i en halv timme (vi hade så klart ingen karta med oss) hittade vi vårt "hem". Hotell Maciá Alfaros, ett centralt beläget fem-etage hotell med fyra stjärnor, ett stenkast från de romerska "pelar-utgrävningarna" och bara tio minuters gångväg från La Mezquita (moskén), stans största turistattraktion.
Efter att ha fått nyckeln till våra rum går jag ner i receptionen för ett möte med Isabel Jimenez, en av hotellets anställda. Isabel visar mig runt i den arabiskt inspirerade miljön, medan hon berättar om hotellets historia. Hotellets namn "Alfaros" (som tagit namnet efter gatan det ligger på) kommer från det arabiska namnet "alfarista", som var beteckningen på personen som blandade leran till husbyggen.
Hotel Alfaros är en del av Marcía-kedjan, vars grundare José Marcía Zapata äger tre hotell i Granada, två i Córdoba samt "Castillo de la Albaida", en restaurerad arabfästning, högt beläget i Córdoba stad.
Hotell Alfaros byggdes 1992 och är med sina 136 rum, två sviter, nio konferenslokaler och restaurang ett perfekt ställe för både affärskonferenser och vanliga turistbesök. De flesta rummen är ut mot en trevlig patio, där man kan få serverat sitt morgonkaffe vid sidan av den lilla poolen.
"Poolen är bara öppen från juni till september, men vi arbetar på att få tillåtelse att använda den från april till oktober," berättar Isabel, medan vi går igenom restaurangen.
 

-Många av våra gäster väljer att äta här på hotellet, men är det någon som gärna vill äta ute rekommenderar vi Castillo de la Albaida, en morerfästning som är ombyggd till restaurang och sällskapslokaler. Där hålls det ofta bröllopsfester, silverbröllop eller barndop, säger Isabel, som själv är född och uppvuxen i Córdoba och berättar därför med glädje lite om Córdobas många traditionsrika fester.
"Vill man uppleva andalusiska festligheter är maj en fantastisk månad att besöka Córdoba på", säger hon och fortsätter. Den första helgen firar vi "Las Cruces" (korsen) och gatorna fylls med stora blomsterdekorerade kors, musik och dans. Veckan efter är det vinfesten "La Cata del Vino", där de bästa vingårdarna från Córdoba-provinsen ger vinprovning på deras viner. En vecka senare kan man uppleva Patio-veckan och de sista tio dagarna av maj firar vi den traditionsrika "Feria de Córdoba", en stadsfestival, där sevillanakjolarna verkligen får lufta sig, säger hon begeistrat. (Läs separat artikel om Patio-festivalen i En Sueco, juni 2009).

Efter hotellrundvandringen beslutar jag, i samråd med mina medsystrar, att gå på sightseeing i centrum – naturligtvis med La Mezquita som det obligatoriska "ska se". Den storslagna moskén ligger i de gamla judekvarteren "La Judería", där bara det är ett sant nöje.
Efter att ha sett moskén och den charmerande "Patio de los Naranjos", börjar hungern göra sig påmind (vi har inte ätit på tre timmar!). Vi hittar därför snabbt en trottoarrestaurang i de trevliga kvarteren där sex-sju rätter blir uppätet på rekordtid. För att pusta ut efter en händelserik dag bestämmer vi oss för att tillbringa resten av eftermiddagen i de arabiska baden "Baños Arabes".
Baden är vackert inredda med deras pelare och arabiska väggdekorationer. Det varma vattnet och den dämpade belysningen (lokalens enda ljuskälla kommer från solstrålar som tränger in igenom de utskurna stjärnorna i taket), utgör en perfekt avslutning på dagen.
Då kvällen kommer beger vi oss – efter en välförtjänt siesta på hotellrummet – ut i stans nattliv för att prova på en av många bra restauranger. Glada och mätta – i själva verket alldeles för mätta – vänder vi näsan mot hotellets bar där vi sammanfattar dagens intryck över en kopp kaffe.
Ungefär ett dygn efter det att vi lämnat Málaga sitter vi återigen i bilen på väg tillbaka. Trots att vi blivit åtskilliga upplevelser och kilon rikare är vi eniga om att det inte är sista gången vi varit i Córdoba.

För mer information:
Hotel Maciá Alfaros
Alfaros 18,
14001 Cordoba
Tel: 957 491 920
www.maciahoteles.com

Restaurangen i arabfästningen
Castillo de la Albaida
Tel: 957 279 269

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.