Mäklarspalten: Hur lång tid tar det att sälja? Vad är min bostad värd?

Mäklarspalten: Hur lång tid tar det att sälja? Vad är min bostad värd?

Många kunder undrar hur lång tid det tar att sälja en bostad på Costa del Sol. Detta är givetvis en av de första frågorna man ställer när man intervjuar olika mäklare när man vill sälja sin bostad.

Kunderna berättar också att det får helt olika svar på den frågan av olika mäklare. Lika olika som de kan få helt olika värderingar på en och samma bostad. En kund berättade att en mäklare sa att bostaden var värd 300 000 euro och att de kunde sälja den på en vecka, medan en annan sa att den var värd 275 000 euro och att det kunde ta 3-6 månader att sälja den. Givetvis är det jättesvårt att veta vem som har rätt! Vad baserar de så olika svar på?

Mina tips för att välja rätt mäklare är följande:

Undersök först mäklarföretagen på internet, deras webbplats, Facebook och Google rankning. Se om det finns andra kunder som kommenterat deras upplevelser.

Försök alltid att använda en etablerad mäklare med kontor och erfarenhet av området du ska sälja i. Du får oftast bättre svar och hjälp av en mäklare som funnits med i många år i ditt område än någon som jobbar hemifrån. 

Var inte rädd att ställa dina frågor! Vad baserar de sin värdering på? Vad har de sålt tidigare i närheten? Vad kommer de att göra för dig i form av marknadsföring? Riktar sig mäklaren till potentiella köpare i flera länder? Vilket sorts kontrakt ingår vi i? Exklusivt eller icke-exklusivt?

Arvode. De flesta mäklare arbetar med liknande arvoden. Fråga vad som ingår. Om du ingår ett exklusivt avtal – vad gör mäklaren extra som de inte gör annars?

Personligen tycker jag att mäklaren måste kunna ge kunden ett bra underlag på sin värdering. Vi ger alltid en skriftlig rapport baserad på tre underlag: vad som ligger ute på marknaden just nu, vad vi själva har sålt i området och allt som faktiskt sålts i grannskapet de senaste 15 åren. Mäklare med API-titel har tillträde till fastighetsregistret och kan se alla försäljningar som gjorts i en urbanisation, när de sålts, till vilket pris, m2 etc. Detta är av stort intresse för vår statistik då vi kan kontrollera det mot den generella statistiken i t ex provinsen.  

Ett fiktivt exempel för att illustrera det hela: vår värderingsman Daniel träffar Juan, en säljare som haft sin lägenhet ute till privat försäljning på idealista.com för 200 000 euro i ett år utan att ha fått den såld. Vad är problemet?

Troligen ett av två: antingen är det marknadsföringen det är fel på eller så är det fel pris. Eller en blandning av båda. Daniel ser i fastighetsregistret att fyra lägenheter sålts i samma trappuppgång de senaste fem åren för mellan 160 000 euro – 215 000 euro. Den som såldes för 215 000 euro år 2020 var dubbelt så stor som Juans lägenhet. Den som såldes för 160 000 euro är likadan men det var 2018, så priserna har gått upp sedan dess. Vi ser också i vårt system att det ligger ute två andra lägenheter i samma komplex för 195 000 euro och 185 000 euro, och att de har legat ute i flera månader. Förra året såldes en liknande för 180 000 euro.

Dessa redskap ger oss en bättre bild om prisläget och Juan går med på att sänka priset till 189 000 euro. Efter att vi marknadsfört lägenheten internationellt i två månader säljer vi lägenheten för 185 000 euro till en kund från Estland.

Så hur lång tid tog det att sälja bostaden? Räknar vi från det att Juan lade upp den själv på idealista.com eller från det att mäklaren tog hand om försäljningen?

Det händer också ofta att en säljare vill ”prova” med ett högre pris än det vi rekommenderar för att se om de har tur och någon köper. Detta kan fungera på en marknad där priserna är på uppgång och säljaren inte har bråttom. Ibland har den typen av säljare en alldeles för optimistisk bild av värdet av just sin lägenhet. I ärlighetens namn kan vi väl säga att vi alla har en tendens att övervärdera våra egna ägodelar – det är bättre med en professionell värdering för att få resultat.

Därför är mäklarens första arbetsuppgift också en av de viktigaste: att sätta rätt pris. Först därefter kommer rätt marknadsföring, vilket leder till visningar och sedan försäljning, kontrakt, notariebesök etc.

Så, när du ska sälja är det bra att få rätt underlag för att kunna anlita rätt mäklare för dig. Mitt tips är att först på internet undersöka de mäklare som du tror kan vara aktuella. Ta sedan kontakt med dem för ett möte och värdering av bostaden. Sedan är det upp till dig att välja den som du känner kommer att kunna göra bäst jobb för dig. Det finns mängder med bra mäklare som arbetar professionellt och bra på Costa del Sol! Det är värt din tid att hitta rätt! 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.