Har Spanien plats för fler turister

Har Spanien plats för fler turister

Det råder inga tvivel om att Spanien har något speciellt att erbjuda besökare med vacker och varierade natur, rik kultur, arkitektur och konstskatter, unik historia, fantastisk mat och vänliga människor. Under 2023 tog Spanien emot rekordmånga 84 miljoner turister, en ökning med 24 procent jämfört med föregående år. Bara i juli besökte fler än 10 miljoner turister landet, vilket var ytterligare en milstolpe som bara har överträffats en enda gång i historien.

Siffrorna är bevis på landets långvariga placering som en av världens bästa och mest besökta turistmål. Självklart jublar landets turistnäring och hoppas nu på att 2024 blir ännu bättre än 2023.

Men finns det en gräns för turismen, som inte bör överskridas? Finns det en punkt för landet då man borde säga stopp, när man faktiskt inte vill ha fler utan snarare färre turister?

Har Spanien överturism?

I de flesta huvudstäder och de mest populära turiststäderna i Europa har överturism blivit ett verkligt samt allt mer växande problem. Överturism definieras som ett fenomen där vissa bestämda platser av stort intresse besöks av för många turister, vilket har en negativ effekt på just dessa platser och lokalbefolkningen. En europeisk stad som särskilt blivit offer för överturism är Venedig, där föroreningarna praktiskt taget har förstört staden och där lokalbefolkningen inte längre har råd att bo. 2022 började Venedig att införa begränsningar av antalet turister som släpps in i staden. Detta görs via ett vägtullsystem, platsreservation, höga turistskatter och ett förbud mot kryssningsfartyg att lägga till i hamnen. Men har de lyckats stoppa överturismen i tid?

I Spanien har Barcelona fallit offer för ett liknande öde. Staden som en gång i tiden ansågs vara Europas coolaste och en ikonisk plats för design är nu så full med turister att den snarare påminner om en stor nöjespark. Samtidigt har staden förlorat mycket av sin charm och den unika karaktär som gjorde den så populär. I dag är Barcelona den femte mest besökta staden i Europa och den tionde i världen när det kommer till antal besökare och internationella turisters konsumtion. 2022 besöktes staden av nästan 10 miljoner turister med 29,8 miljoner hotellnätter. Liksom andra städer som upplever negativa konsekvenser av massturism har Barcelona sett en överbelastning av offentliga varor och resurser samt en ofrivillig avfolkning av lokalbefolkningen för att ge plats åt semesterlägenheter och hotell. För att hejda överturismen har kommunen bland annat begränsat antalet tillåtna hotellbäddar och förbjudit öppnandet av nya hotell i stadens gamla stadsdel. Men återigen, räcker detta för att skydda Barcelonas unika världsarv?

Hur ser så situationen ut på det alltid så populära Costa del Sol? Enligt det andalusiska turistregistret har Costa del Sol och Málagaprovinsen plats för en halv miljon turister per natt med 514 838 registrerade sängar. Samtidigt har det aldrig funnits fler privata fastigheter som hyrs ut som semesterbostäder. Med sådana rekordsiffror har också Costa del Sol och speciellt Málaga stad upplevt överturism de senaste åren. Detta har bland annat lett till mer trafik och fler köer, högre priser, brist på bostäder och resurser, samt ökade mängder föroreningar, skräp och buller.

Begränsade resurser

Turistsektorn står för cirka 15 procent av Spaniens totala BNP med nästan 3 miljoner människor som arbetar inom landets turistindustri. Bara 2023 spenderade turisterna som kom till landet över 108 miljarder euro. Därav är turismen utan tvekan avgörande för landets ekonomi och sysselsättning. Samtidigt utgör turismen en dold kostnad för det spanska samhället.

De senaste åren har varit de varmaste i historien. Torkan har bland annat lett till en problematisk och akut vattenbrist. Medan privatpersoner, industri och jordbruk tvingas begränsa förbrukningen av vatten är vattenförbrukningen rekordhög inom turismen, som förbrukar oändliga mängder dyrbart färskvatten.

Även om det inte finns någon nationell statistik för vattenförbrukning per turist har Barcelonas kommunfullmäktige gjort en uppskattning som visar att varje turist använder mellan 163 och 194 liter vatten per dag. Låt oss bara ta de 38 miljoner turister som förväntas besöka Andalusien under 2023 och multiplicera dessa med den genomsnittlig vattenförbrukning per turist, så får vi svaret på varför regionens vattenreservoarer snart gapar tomma, och att även grundvatten håller på att försvinna.

För att minska de negativa effekterna av överturism lyfts betydelsen av kommunal förvaltning fram som ett viktigt verktyg för att uppnå mer hållbara resmål. En av lösningarna är att utveckla initiativ som främjar det som anses vara positiv turism, det vill säga turister som är respektfulla och har stor köpkraft, för att kompensera för de negativa effekterna av mass- och överturism. Samtidigt kan alternativ turism som t ex ekoturism, landsbygdsturism, sportturism och kulturturism förlänga turistsäsongen utanför den överfulla högsäsongen, vilket har visat sig förbättra turistdestinationers hållbarhet.

Den turism som i dag finns i Spanien och den som turistnäringen hoppas ha i framtiden är inte längre hållbar. Det är uppenbart att landet fortfarande är i behov av turism men utan vatten och andra resurser kommer ingen längre att njuta av att komma hit.

(Källor: INE, statistica.com, Preferente, Málaga Hoy, The Guardian, Responsible Travel och Science Direct)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.