Svenska skolan i Fuengirola – värd för årets Iberiakonferens

Svenska skolan i Fuengirola – värd för årets Iberiakonferens

DSC 1222
 
Vartannat år hålls en landsomfattande skolkonferens i Spanien för de svenska skolorna. I år var det Svenska skolan i Fuengirola som stod som värd för arrangemanget, som går under namnet Iberiakonferensen. Tidigare har konferensen hållits i både Madrid och Marbella.

 
Det var den 15 och 16 november som Fuengirolaskolan hälsade välkommen till ett 90-tal deltagare, lärare från svenska skolor i Spanien, men även från Portugal och från bl.a. den Norska skolan på Costa del Sol. Konferensen öppnades av Lars Ornbrant, ordförande i SUF (Svensk Utlandsundervisnings Förening), och Riksföreningen Sverigekontakt, som båda var medarrangörer. Därefter följde två dagar späckade med intressanta föreläsningar och work shops där kunskapsutbyte, kompetensutveckling och nya kontakter stod i fokus. Detta utgör en viktig del i Iberiakonferensen då lärare vid utlandsskolorna sällan har en daglig kontakt med andra lärare inom samma ämnen eftersom dessa skolor ofta är förhållandevis små. Möjligheten till kompetensutbyte har också gjort Iberiakonferenserna mycket populära genom åren.
 
En av föreläsarna vid årets konferens var Lars Gustavsson som talade under rubriken: ”Det ska vara kul att gå i förskolan/skolan, annars är det inte roligt”. Han talade bl.a. om förändringarna inom den svenska skolvärlden i och med den nya skolreformen som bl.a. inbegriper det nya betygssystemet och nya regler för skolpengen – vilket gör elever mer rörliga mellan skolor. Han talade även om utmaningen som skolan möter idag med allt mer teknik och hur detta kan påverka både elever och lärare. Många i Fuengirolaskolans samlingssal nickade medhållande när Lars gav exempel på hur elever ständigt är uppkopplade med både mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer, även de yngre eleverna, vilket påverkar hela deras vardag genom att de befinner sig i två verkligheter samtidigt – skolans värld och den digitala världen. Han uppmärksammade att fokus på behov har skiftat och att det idag finns många, både elever och lärare, som ser mobiltelefonen som ett basbehov, och problematiken som detta kan orsaka med uppdatering av olika system och regler i skolans värld – den digitala utvecklingen har skett så fort så att andra kan uppfatta det svårt att följa med.
En annan sak som Lars Gustavsson talade om var det nya uttrycket Tween – barn som inte ännu är tonåringar men som lever som det. Det betyder att gränsen mellan barn och tonåring suddas ut allt mer och att det syns en tydlig tendens till att ökad självständighet, mindre föräldrakontroll, annalkande pubertet och förändrade krav i skolan kryper allt lägre ned i åldrarna.
 
DSC 1196
Ytterligare en del som han talade om var vikten av lek och kopplingen mellan lek och lärande i skolan – vilken har förstärkts i den nya skolplanen. Det har nämligen visat sig att leken, genom tanke, språk, idéer, spel och regler m.m. hjälper till att bygga upp kunskaper som hos barn är basala i framtida lärande. Någonting som är extra viktigt att vara medveten om i länder där skolan traditionellt är striktare och mer lärandefokuserad redan från tidig ålder. I detta betonade han även att det är viktigt att identifiera varje elevs inlärningssätt – varje elev är unik och ska mötas på ett personligt plan – samtidigt som det är viktigt att varje lärare lär sig identifiera sin egen inlärningsstil – som ofta påverkar utlärningsstilen – så att utlärningen kan anpassas till alla elever.
Andra föreläsningar under konferensen var: ”Bedömning för lärande” av Christian Lundahl, ”Mini Röris – Friskis o svettis för förskolan” av Nina Forsberg samt ”Praktisk språkundervisning och lärande förhållningssätt av Anne-Marie Körling.
 
Totalt finns det 19 svenska utlandsskolor och sju av dem ligger i Spanien. Svenska skolan Fuengirola är en av de största svenska utlandsskolorna i världen och startade sin verksamhet 1969, vilket innebär att skolan också firar 45-års jubileum i år!
 
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.